Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Ξεσηκωμός για την καρατόμηση στο ΚΘΒΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεσηκωμός για την καρατόμηση στο ΚΘΒΕ

Θύελλα αντιδράσεων από καλλιτέχνες, διανοούμενους και πολιτικούς έχει ξεσηκώσει η αιφνιδιαστική και άκομψη αποπομπή της διεύθυνσης και διοίκησης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στην οποία προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους ενημέρωση, ως οφειλόταν, προς τα πρόσωπα των Γιάννη Αναστασάκη, Μαρίας Τσιμά και Άρη Στυλιανού που "ανέστησαν" ένα θέατρο και το διέσωσαν από την προδιαγεγραμμένη πτώση του στον γκρεμό. Η ανακοίνωση μέσω δελτίου Τύπου στα δημοσιογραφικά γραφεία, για την απομάκρυνση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της και χωρίς αυτή να συνοδεύεται από το σχετικό ΦΕΚ, φαίνεται ότι έγινε βεβιασμένα, αλλά συντονισμένα, καθώς την ίδια ώρα η υπουργός δεν μπορούσε να αναζητηθεί για εξηγήσεις, λόγω ταξιδιού.

Ταυτόχρονα η τοποθέτηση στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, του συνταξιούχου ηθοποιού του ΚΘΒΕ Νίκου Κολοβού, μια ανέμπνευστη επιλογή, καταδεικνύει πως η αλλαγή σε έναν ακόμη κρατικό θεσμό, που ωστόσο είχε να επιδείξει σπουδαίο έργο, ήταν για το υπουργείο Πολιτισμού άλλο ένα ζόρικο αγκάθι και απεχθές ζιζάνιο που έπρεπε να ξεριζωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε ανακοίνωσή της που τιτλοφορεί «Αποπομπή αντί για χειροκρότημα», η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναφέρεται στην πορεία του ΚΘΒΕ, που «είχε περάσει από σαράντα κύματα, ωσότου τα τελευταία χρόνια ο πολιτιστικός οργανισμός βρει τον τρόπο να ισορροπήσει καλλιτεχνικά και οικονομικά, επίτευγμα που οφείλεται στη διεύθυνση και το Δ.Σ. του θεάτρου, στους άξιους Γιάννη Αναστασάκη, Μαρία Τσιμά και Άρη Στυλιανού και τα μέλη του Δ.Σ., που μαζί με τους εργαζόμενους δούλεψαν συστηματικά, με όραμα, σύμπνοια, σχέδιο και, βεβαίως, αγάπη στο θέατρο, στην κοινωνική του αποστολή και στο κοινό της πόλης».

Παράλληλα, καυτηριάζει τη διακοπή του έργου τους από την υπουργό Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για αποφυγή διαλόγου μαζί τους, αιφνιδιασμό τους, παντελή έλλειψη δημόσιας αιτιολόγησης. «Αλλά, κυρίως, είναι οι συνέπειες και οι συγκρίσεις που προκύπτουν, μετά τη σύντομη άνοιξη του θεάτρου που το έβγαλε με μεγάλη προσπάθεια και κόπο από γκρίζες εποχές. Ύστερα από δεκαετίες πελατειακής διαχείρισης, οι δημόσιοι πολιτιστικοί οργανισμοί απαιτούν πλέον διαφάνεια, αξιοκρατία και σεβασμό της αυτονομίας τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο τρόπος και η στόχευση των αλλαγών σ’ αυτούς βρίσκονται κάθε φορά κάτω από το προσεκτικό βλέμμα του κοινού τους και των πολιτών. Οι διορισμοί, οι προκηρύξεις θέσεων, οι παύσεις, οι ανανεώσεις θητείας, μαζί με τις δημόσιες αιτιολογήσεις, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, δείχνουν τους άξονες και τη συνολικότερη πολιτική του πολιτισμού που εφαρμόζεται», καταλήγει η Μ. Ζορμπά.

Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλλιτέχνες και διανοούμενοι διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο και σκληρά σχόλια για την καρατόμηση της διεύθυνσης και της διοίκησης του θεάτρου.

Ο θεατρικός συγγραφέας Μάριος Ποντίκας ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο fb τη φράση: «Απόδοση δικαιοσύνης : Να απομακρυνθεί (εκδιωχθεί) η υπουργός Πολιτισμού με τον τρόπο που απομάκρυνε (εξεδίωξε) τον, κατά γενική ομολογία επιτυχημένο, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη και το Δ.Σ».

Η ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής στο Θεατρικό Τμήμα του ΑΠΘ Έφη Σταμούλη σημείωσε: «Θυμός και θλίψη για τον τρόπο που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο ΚΘΒΕ. Άνθρωποι που τόσα χρόνια πάσχισαν και κατάφεραν να δώσουν νέα ζωή στο Κρατικό Θέατρο μαθαίνουν την αποπομπή τους από τα ΜΜΕ. Χωρίς καμία επικοινωνία, χωρίς να τους ζητηθεί η παραίτησή τους, χωρίς ευχαριστίες για τον μόχθο τους. Όσο για τα λιβελογραφήματα που πανηγυρίζουν, αιδώς Αργείοι! Γιάννη Αναστασάκη, Μαρία Τσιμά, Άρη Στυλιανού, να είστε σίγουροι πως το θεατρικό κοινό της πόλης απόψε δεν χειροκροτεί!»

Ο σκηνοθέτης και καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιάννης Λεοντάρης ανέφερε: «Τα αιφνιδιαστικά νυχτερινά δελτία Τύπου της εξουσίας στην Ελλάδα αποκαλύπτουν πάντα τη δειλία και τη χουντική αντίληψη των διαχειριστών της. Το μίσος για τον πολιτισμό, την απέχθεια για τους άξιους. Ο Γιάννης Αναστασάκης και η Μαρία Τσιμά έδωσαν πνοή, στίγμα, κοινωνική διάσταση και πολιτιστικό ρόλο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος χαρίζοντάς του μια πρωτόγνωρη για την ιστορία του καλλιτεχνική αίγλη. Ακριβώς γι' αυτό έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά από το ανεπαρκές και ακατάλληλο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Να εκδιωχθούν νύχτα με συνοπτικές διαδικασίες και τρόπο χυδαίο που ταιριάζει απόλυτα στην ιστορία της ελληνικής κατ' επίφασιν αστικής τάξης, η οποία συγκροτήθηκε μετά την περίοδο της Κατοχής και έβαλε στόχο από τότε μέχρι σήμερα να εξοντώσει η να διώξει από τη χώρα τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του πληθυσμού. Αν δεν αντιληφθούμε την αποπομπή Αναστασάκη - Τσιμά ως κατεξοχήν πολιτική πράξη δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πολεμήσουμε και να νικήσουμε το τέρας. Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους».

Ο Γιάννης Καλαβριανός, σκηνοθέτης της τελευταίας καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», πρόσθεσε: «Το να συζητάμε για το ΚΘΒΕ, τις παραστάσεις και τη διεύθυνσή του, ενώ υπήρξαν και περίοδοι που είχε μετατραπεί σε σχεδόν ξεχασμένο και αδιάφορο περιφερειακό θέατρο, είναι προσωπικό επίτευγμα του Γιάννη Αναστασάκη και της Μαρίας Τσιμά με τη συνεχή στήριξη του Άρη Στυλιανού. Και κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και εύκολο να συμβεί. Αλλά ευτυχώς υπήρξαν ξεροκέφαλοι και πίστεψαν πως τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν και αλλιώς. Μόνο εκτίμηση από όλους και προσωπικά και ευχαριστώ».

Μεθαύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ο Γιάννης Αναστασάκης, η Μαρία Τσιμά και ο Άρης Στυλιανού θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL