Σήμερα είναι η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στην Ευρωπή - Φρούριο (#RefugeesWelcome) και στην Αθήνα το ραντεβού δίνεται στο Σύνταγμα στις 7 το απόγευμα για πορεία στα γραφεία της Ε.Ε. Ένα ραντεβού ενάντια στις πολιτικές της καταστολής και της υποκρισίας απέναντι στην προσφυγική κρίση.
Την ίδια ώρα στην πλατεία Βικτωρίας αλληλέγγυοι πολίτες σπεύδουν να ανταποκριθούν άλλη μια φορά στο κάλεσμα ανθρωπιάς και να προσφέρουν ό,τι είναι δυνατόν στους πρόσφυγες που την τελευταία εβδομάδα έχουν βρει προσωρινό απάγκειο μέχρι να βρουν τρόπο για να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Από τις πρωτοβουλίες που μαζεύουν διάφορα είδη για τους πρόσφυγες γίνεται έκκληση για αντιπυρετικά τόσο για τους γονείς όσο και τα παιδιά, πάνες, σερβιέτες, αδιάβροχα, φούτερ, αθλητικά παπούτσια, βρεφικά γάλατα και τρόφιμα σε κονσέρβες που δεν απαιτούν ανοιχτήρι και δεν περιέχουν χοιρινό.
Στην πλατεία Βικτωρίας οι πρόσφυγες είναι στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν και είναι φανερό πως οι άνθρωποι έχουν φύγει στην κυριολεξία με την ψυχή στο στόμα και με τα ρούχα που φορούσαν. Όλα τους τα υπάρχοντα περιέχονται σε μικρά σακίδια ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν και ένα σλίπινγκ μπαγκ. Τι να χωρέσει άλλωστε σε μια βάρκα ή σε ένα φορτηγό με δεκάδες ακόμα πρόσφυγες. Νέοι και οικογένειες με μωρά, των οποίων οι άνδρες προσπαθούν να βρουν πώς θα συνεχίσουν το ταξίδι της, ενώ τα παιδιά παίζουν στην πλατεία. Τα παγκάκια έγιναν κούνιες για να κοιμίσουν μωρά και τα δέντρα στέγη.
Μυτιλήνη: Οι πρόσφυγες έφυγαν
Στο μεταξύ η εικόνα της Μυτιλήνης έχει αλλάξει καθώς σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μέχρι και προχθές το βράδυ αναχώρησαν 29.260 άτομα με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια πλοίων.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, ο χώρος του Καρά Τεπέ μετατρέπεται σε κέντρο απογραφής. Επιπλέον στη Μυτιλήνη μετέβη ομάδα εθελοντών γιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της "Αποστολής" για να συνδράμουν στην υγειονομική κάλυψη των μεταναστών έπειτα από συνεννόηση του προέδρου του ΙΣΑ με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας. Η ιατρική ομάδα αποτελείται από παθολόγο, δερματολόγο, δύο καρδιολόγους, δύο παιδίατρους και έναν εργαστηριακό γιατρό και θα παραμείνει στο νησί τις επόμενες ημέρες.
Χθες στο νησί βρέθηκε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Ζώης μαζί με τον αναπληρωτή γεν. γραμματέα Εσωτερικών Τζ. Φιλιππάκο. Μεταξύ άλλων ο Χρ. Ζώης συναντήθηκε με την επιχειρησιακή συντονίστρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Αλεξάντρα Μορέλι.
Από πλευράς Ύπατης Αρμοστείας εκδηλώθηκε η επιθυμία να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης καθώς και σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ σε σχέση με τη βοήθεια και την ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε έτοιμη να μοιραστεί πόρους και τεχνογνωσία με τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας.
Γ. Μουζάλας: Επικίνδυνη παραπληροφόρηση τα περί τζιχαντιστών
Στην Αθήνα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας σε ανακοίνωσή του επισήμανε πως "ουδέποτε δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα εισόδου τζιχαντιστών μέσω των προσφυγικών ροών. Σκοπίμως ή όχι, η αναφορά σε κάτι τέτοιο από κάποια ΜΜΕ αποτελεί επικίνδυνη παραπληροφόρηση. Θύμα αυτής της παραπληροφόρησης έπεσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που σε χθεσινή εκπομπή -'Η τελευταία λέξη' με τον Παύλο Τσίμα- αναφέρθηκε σε αυτό".
Αντίθετα, όπως προκύπτει από την πλήρη δήλωση του υπουργού κ. Μουζάλα, «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας, της Ε.Ε. και άλλων κρατών δεν εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος ροής τζιχαντιστών μέσω των προσφυγικών ρευμάτων» συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Ο υπουργός κάνει έκκληση "να μην χρησιμοποιείται το προσφυγικό για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων ή κομματικής εκμετάλλευσης. Το υπαρκτό πρόβλημα είναι σημαντικό καθαυτό, δεν χρειάζεται να δημιουργούμε και άλλα, ψευδή".
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Α λα κσρτ Ευρωπαίοι στη Ν.Δ.
Στην ίδια εκπομπή η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως η Ν.Δ. είναι α λα καρτ Ευρωπαίοι, μόνο αναφορικά με το ευρώ και όχι για τα δικαιώματα. «Δεν εφαρμόσατε τη συνθήκη της Γενεύης». «Είστε υποχρεωμένος να ανοίγετε τη χώρα για τους πρόσφυγες» είπε απευθυνόμενη στον Μ. Βαρβιτσιώτη. Τυπικά έκλεισε η ιστορία με το Φαρμακονήσι, αλλά ουσιαστικά και ιστορικά όχι, καθώς τον είχαν καταγγείλει όλες οι ΜΚΟ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως ανέφερε.
Τέλος, πρόσθεσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της κ. Θάνου, στην οποία δίνει τα εύσημα η Ν.Δ., έχει δηλώσει διά της ίδιας της υπηρεσιακής πρωθυπουργού ότι εφαρμόζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό.