Σαράντα επτά χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιάννη Χαλκίδη και οι αγωνιστές/τριες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης θα τιμήσουν σήμερα, στις 11 το πρωί, τη μνήμη του στον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή, στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Θ. Νάτσινα.
Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1967, όταν το «Πατριωτικό Μέτωπο» Θεσσαλονίκης, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον χώρο της έκθεσης. Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967, η γιάφκα της οργάνωσης, ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα πυρά πάνοπλων ασφαλιτών.
Οι τρεις αγωνιστές που βρίσκονταν μέσα επιχείρησαν να διαφύγουν και ο αιμόφυρτος από τους πυροβολισμούς Γιάννης Χαλκίδης εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον ασφαλίτη Λεπενιώτη, ενώ ο Γρ. Παντής τραυματίστηκε στο πόδι. Ο Νάντης Χατζηγιάννης, ο τρίτος της παρέας, συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια... Χρειάστηκαν 46 χρόνια και μεγάλες πιέσεις από τη δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη και οργανώσεις αντιστασιακών για να δώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το όνομα του Γ. Χαλκίδη σε έναν μικρό δρόμο... Οι σύντροφοί του δεν ξέχασαν ούτε μια μέρα την προσφορά του.