Για "παραβίαση κάθε επιστημονικής δεοντολογίας" και "πρωτόγνωρο επικοινωνιακό χειρισμό" κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον τρόπο που χειρίζονται η πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ την ανασκαφή της Αμφίπολης. "Από επιστημονικής πλευράς ξενίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολιτικοί και ΜΜΕ τοποθετούνται με περισσή σπουδή για τον τάφο, το περιεχόμενό του, το αν είναι συλημένος ή όχι, ενώ σπεύδουν να ταυτίσουν το μνημείο με θρυλικά ιστορικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται κάθε επιστημονική δεοντολογία που υπαγορεύει, αν μη τι άλλο, τη συναγωγή συμπερασμάτων μετά το πέρας της ανασκαφής" αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύλλογος στην πρώτη ανακοίνωσή του για το ταφικό μνημείο που αποκαλύπτεται στον λόφο Καστά, στην οποία δηλώνει σαφώς ότι "κρατά αποστάσεις από κάθε απόπειρα κατασκευής νέων εφήμερων μύθων ή ενός ακόμη δομικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας μέσα από την πρόωρη ταύτιση του ανασκαπτόμενου ακόμα ταφικού τύμβου με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα". Επισημαίνει δε ότι "η σημασία του ευρήματος είναι αδιαμφισβήτητη και θα αποτιμηθεί ουσιαστικά μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής και μελέτης των ευρημάτων".
Παράλληλα στηλιτεύει το γεγονός ότι "για πρώτη φορά μια ανασκαφή διεξάγεται με όρους -και χρόνους- τηλεοπτικούς" και εκφράζει την αγωνία του "για την τυχόν πίεση που υφίστανται οι συνάδελφοι, προσπαθώντας να διεξαγάγουν μια επιστημονικά ορθή και απολύτως τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεπαραθύρου".
"Ο πρωτόγνωρος δε επικοινωνιακός χειρισμός του ευρήματος, με έναυσμα την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού στην ανασκαφή, που την ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις, πρέπει να συνδεθεί μάλλον με σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά" σημειώνει.
Με την ευκαιρία, υπευνθυμίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η παλαιότερη υπηρεσία του ελληνικού κράτους, τα οποία, όπως σημειώνει, προέρχονται από την "ακραία υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση" των Εφορειών Αρχαιοτήτων, τις εφεδρείες και τις διαθεσιμότητες αλλά και από την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου. Κυρίως όμως από τον νέο οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, όπου "αντί να διατυπώνονται σύγχρονες αρμοδιότητες, συρρικνώνεται η υπηρεσιακή δομή και καταργούνται μονάδες ('downsizing'), χωρίς καν να υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος, προετοιμάζοντας την εκχώρηση της προβολής και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εκτός Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ('outsourcing'), ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ο επιστημονικός χαρακτήρας της υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση στα εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ που εκτελεί ή στα οποία εμπλέκεται το υπουργείο αυτή την περίοδο".
Ως εκ τούτου, καλεί "την πολιτική ηγεσία να αυξήσει άμεσα τον προϋπολογισμό του υπουργείου και να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να απολαύσουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την επικράτεια την αντιμετώπιση που -σωστά- έχει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: "Εμφανώς συλημένο το μνημείο"
Για "εμφανώς συλημένο μνημείο" κάνει λόγο από την πλευρά του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ότι "αν και στέκονται μπροστά σε μνημείο εμφανώς συλημένο, επιλέγουν να καλλιεργούν προσδοκίες οι οποίες θα κρατούν, όσο αυτό είναι δυνατό, αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης". Παράλληλα, αποδοκιμάζει "τις απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης του ασφαλώς σημαντικού όσο και μοναδικού ευρήματος της Αμφίπολης, οι οποίες στρώνουν τον δρόμο για μια δεύτερη σύληση του μνημείου". Δυστυχώς, αναφέρει, "μετατρέπουν τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι. Δυστυχώς, με την πληροφόρηση που χορηγούν, δεν επιθυμούν να ενημερώσουν για τα αρχαία, αλλά να αποπροσανατολίσουν από τα νέα".
Καταγγέλλει επίσης τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Πολιτισμού και τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ ότι "βλέπουν το εύρημα πρωτίστως από την εμπορευματική του πλευρά, σαν μια υποσχόμενη νέα τουριστική ατραξιόν της γενικώς εκποιούμενης χώρας", κατηγορώντας τους ότι "επιλέγουν να υποδυθούν τους αρχαιολόγους ή τους ιστορικούς και να μιλήσουν στο όνομά τους", ότι "εμφανίζονται τιμητές της αρχαιολογίας και δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν το ποσό των '100 χιλιάδες ευρώ' το οποίο χορηγήθηκε φέτος αφειδώς στην ανασκαφή του λόφου Καστά, ποσό που στην πραγματικότητα δεν επαρκεί ούτε για τους μισθούς επτά εργατών για το τρέχον έτος και χωρίς να επιμένουμε στο γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα εμβληματικής σημασίας μνημείο, με περίβολο περί τα 500 μέτρα, σχετικές διαστάσεις, και προφανείς ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό".