Η φυσική γλυκύτητα του μελιού απαλύνει την καυτερή γεύση της πιπεριάς habanero, δημιουργώντας ένα γλάσο που καραμελώνει όμορφα τις ζουμερές χοιρινές μπριζόλες. Αυτή η συνταγή είναι τολμηρή χωρίς να είναι υπερβολική, μια εξαιρετική επιλογή για όποιον αγαπάει λίγο καυτερή γεύση στο κρέας του. Σερβίρετε με ψητά λαχανικά, τορτίγιες και μια τραγανή, εξωτική salsa (ακολουθεί συνταγή) για να ολοκληρώσετε το γεύμα.
Υλικά:
- 4 χοιρινές μπριζόλες με ή χωρίς κόκαλο (πάχους περίπου 2,5 εκ.)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- ⅓ φλιτζάνι μέλι
- 2 πιπεριές habanero, ψιλοκομμένες (αφαιρέστε τους σπόρους για λιγότερο καυτερή γεύση)
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
- Στεγνώνουμε τις χοιρινές μπριζόλες ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τις δύο πλευρές.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το μέλι, τις ψιλοκομμένες habanero, το μηλόξιδο, τη σάλτσα σόγιας και τη σκόνη σκόρδου.
- Σιγοβράζουμε και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να γίνει λείο. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις χοιρινές μπριζόλες και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύμε για άλλα 4-6 λεπτά (ανάλογα με το πάχος).
- Αλείφουμε γενναιόδωρα τις χοιρινές μπριζόλες με το γλάσο habanero και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το γλάσο ελαφρώς.
- Μεταφέρουμε τις χοιρινές μπριζόλες σε μια πιατέλα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3-5 λεπτά.
- Πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε με το υπόλοιπο γλάσο από από το τηγάνι.
Tips:
- Για ακόμα περισσότερη γεύση, μαρινάρετε τις χοιρινές μπριζόλες σε λίγο από το γλάσο (πριν προσθέσετε βούτυρο) για 30 λεπτά.
- Αν προτιμάτε πιο ήπια καυτερή γεύση, χρησιμοποιήστε μόνο μία πιπεριά habanero ή αντικαταστήστε τη με ένα πιο ήπιο τσίλι όπως το jalapeño.
Salsa ψητoύ ανανά
Η salsa φρέσκου ανανά με λάιμ και κόλιανδρο προσθέτει μια ζωντανή, ζουμερή αντίθεση και δροσίζει την καυτερή γεύση από τις habaneros.
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια φρέσκο ανανά, κομμένο σε χοντρές ροδέλες
- ½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 1 jalapeño (ή serrano), ψιλοκομμένη (αφαιρέστε τους σπόρους για λιγότερο καυτερή γεύση)
- ¼ φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 λάιμ, το χυμό
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μέλι (αν ο ανανάς δεν είναι πολύ γλυκός)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε ένα σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Λαδώνουμε ελαφρά τις ροδέλες του ανανά και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν.
- Αφαιρούμε από τη σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Κόβουμε τον ψητό ανανά σε μικρά κομμάτια και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις χρωματιστές πιπεριές, την jalapeño και τον κόλιανδρο στον ανανά.
- Στύβουμε το χυμό λάιμ, πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα, το λάιμ, το αλάτι ή το μέλι, αν χρειάζεται.
- Αφήνουμε τη salsa να καθίσει για 10-15 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις, ή την ετοιμάζουμε εκ των προτέρων και τη βάζουμε στο ψυγείο για έως και μία ώρα.
Καλή απόλαυση!