Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι με σχετικά ήπια γεύση και γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να τον αρωματίσουμε με μια πληθώρα μπαχαρικών και βοτάνων. Και σε αυτήν τη συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε ελεύθερα τα προτεινόμενα μυρωδικά με ό,τι φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα έχετε. Το ελαιόλαδο μαζί με το χυμό του λεμονιού, το βούτυρο και τα αρωματικά αναμιγνύονται και δίνουν μια υπέροχη ξινή και αλμυρή σάλτσα. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό και συνοδεύστε το με ένα αφράτο κους-κους, ρύζι μπασμάτι, ή ψητές πατάτες και μια πράσινη σαλάτα.
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 κομμάτια μπακαλιάρου (φρέσκο, ή παστό ξαρμυρισμένο, ή κατεψυγμένο)
- 3 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 κ.σ. μαϊντανό, σχοινόπρασο, θυμάρι, ψιλοκομμένα
- ½ κ.γ. πάπρικα
- 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε ένα ταψί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, το θυμάρι, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από κάθε κομμάτι ψαριού.
- Βάζουμε τις φέτες λεμονιού πάνω και κάτω από τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Ψήνουμε 13 με 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσει ο μπακαλιάρος και να κόβεται εύκολα με ένα πιρούνι. Πριν το σερβίρσμα, ρίχνουμε με κουτάλι τη σάλτσα από το ταψί πάνω στο ψάρι.
Καλή απόλαυση!