Αυτή η κρεμώδης σούπα με κόκκινες φακές θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες. Κόκκινες φακές, κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ και γλυκά καρότα σε ζωμό με βάση την ντομάτα. Τελειώστε το πιάτο με λίγο, ή πολύ χυμό λεμονιού και φρέσκο κόλιανδρο. Διατηρήστε το πιάτο χορτοφαγικό ή προσθέστε λίγη τριμμένη φέτα.
Υλικά:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη ή καγιέν
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε κύβους
- 1 φλ. κόκκινες φακές
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- ½ λεμόνι ή περισσότερο για γεύση (το χυμό)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το κύμινο τη σκόνη τσίλι και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το ζωμό, τις φακές και το καρότο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, περίπου 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση μας.
- Με ένα ραβδομπλέντερ ή έναν επεξεργαστή τροφίμων, πολτοποιούμε τη μισή ποσότητα και τη βάζουμε ξανά πίσω στην κατσαρόλα. Η σούπα πρέπει να είναι αρκετά πηχτή αλλά όχι πουρές, αν χρειαστεί να την αραιώσουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο βραστό νερό.
- Ραντίζουμε τη σούπα με όσο λεμόνι θέλουμε, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιανδρο προαιρετικά. Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με λίγο έξτρα ελαιόλαδο από πάνω και ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί.
Καλή απόλαυση!