Live τώρα    
8°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.4°C8.7°C
4 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
4 °C
2.4°C4.6°C
4 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
7.1°C8.2°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C19.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
3 °C
3.4°C3.5°C
2 BF 93%
Κυριακάτικο τραπέζι / Ψητό κοτόπουλο σε μαροκινή μαρινάδα με αρωματικό κουσκούς και καρύδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριακάτικο τραπέζι / Ψητό κοτόπουλο σε μαροκινή μαρινάδα με αρωματικό κουσκούς και καρύδια

Αυτά τα κομμάτια από μπούτι κοτόπουλου μαρινάρονται σε ένα πλούσιο μείγμα μπαχαρικών όπως πάπρικα, κύμινο, κανέλα, τζίντζερ και κουρκουμά.  Ψήνονται στο σχαροτήγανο (ή στη σχάρα) για να απελευθερώσουν όλα τα υπέροχα αρώματά τους και σερβίρονται με ένα αφράτο κουσκούς με ψιλοκομμένα καρύδια, ελιές, δαμάσκηνα και δροσερό λεμόνι.

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¾ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ¾ κ.γ. κουρκουμάς
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.γ. χυμό λεμονιού (χυμός από περίπου 2 λεμόνια)
  • ¼ φλ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα
  • ¼ φλ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κιλά μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα

Για το κουσκούς

  • ¾ φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ζωμό κότας (ή 2 φλ. νερό και 1 κύβο)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλ. κουσκούς
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού (χυμό από περίπου 1 λεμόνι)
  • ¼ φλ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ⅓ φλ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
  • ⅓ φλ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την πάπρικα, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά, το καγιέν, την κανέλα και το τζίντζερ.
  2. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτυπάμε το ελαιόλαδο, τα δαμάσκηνα, τις ελιές, το σκόρδο και το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα, περίπου 1 λεπτό. Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα μπούτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά και έως 1 ημέρα.
  3. Βάζουμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει τοποθετούμε το κοτόπουλο. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 6 έως 8 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Μεταφέρουμε τα μπούτια κοτόπουλου σε μια πιατέλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
  4. Όσο το κοτόπουλο ψήνεται ετοιμάζουμε το κουσκούς. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό (ή το νερό και τον κύβο), το αλάτι και το λάδι να πάρουν βράση. Ρίχνουμε το κουσκούς, καλύπτουμε καλά με ένα καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το κουσκούς να σταθεί για 5-10 λεπτά. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να αφρατέψουμε το κουσκούς και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, τα δαμάσκηνα, τις ελιές και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  5. Βάζουμε το κουσκούς σε μια μεγάλη πιατέλα, τοποθετούμε από πάνω τα ψημένα μπούτια κοτόπουλου και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Καλή απόλαυση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL