Το κατεξοχήν γερμανικό, ζεστό κρασί που μετατρέπει τις παγωμένες βραδιές σε φιλόξενες συγκεντρώσεις. Το αρωματικό του μείγμα από μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και κόκκινο κρασί παραπέμπει στη μαγεία των ευρωπαϊκών χριστουγεννιάτικων αγορών, όπου αυτό το εορταστικό ποτό αποτελεί βασικό στοιχείο. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Glühwein, μαζί με μια συνταγή για να δημιουργήσετε αυτό το κλασικό χειμωνιάτικο ποτό στο σπίτι.
Λίγη ιστορία σε κάθε γουλιά
Η παράδοση του ζεστού κρασιού χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ρώμης όπου απολάμβαναν πικάντικο, ζεστό κρασί για την καταπολέμηση του κρύου. Η πρακτική ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και τον 19ο αιώνα έγινε συνώνυμη με τις χριστουγεννιάτικες αγορές των γερμανόφωνων χωρών και ιδιαιτέρως της Γερμανίας. Το Glühwein μεταφράζεται σε «λαμπερό κρασί», και εικάζεται ότι πήρε αυτή την ονομασία από τα λαμπερά καυτά σίδερα που χρησιμοποιούσαν κάποτε για να το ζεστάνουν.
Σήμερα, το Glühwein είναι σύμβολο ζεστασιάς, γιορτής και συντροφικότητας, και ενώ η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί κόκκινο κρασί, υπάρχουν αμέτρητες τοπικές και προσωπικές παραλλαγές, που περιλαμβάνουν λευκά κρασιά αλλά και μη αλκοολούχα ώστε να το απολαμβάνουν όλοι.
Σπιτική συνταγή Glühwein
Υλικά (4-6 μερίδες):
1 μπουκάλι (750 ml) ξηρό κόκκινο κρασί
1 πορτοκάλι, κομμένο σε ροδέλες (συν επιπλέον για το γαρνίρισμα)
2-3 ξυλάκια κανέλας
4-5 ολόκληρα γαρίφαλα
2-3 αστεροειδής γλυκάνισους
¼ φλιτζάνι ζάχαρη ή μέλι (προσαρμόστε την ποσότητα στο γούστο σας)
¼ φλιτζάνι μπράντι ή κονιάκ (προαιρετικό, για πιο δυνατό αποτέλεσμα)
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πρόσθετα μπαχαρικά (προαιρετικά): μια πρέζα μοσχοκάρυδο ή κάρδαμο
Εκτέλεση:
- Προετοιμάζουμε τη βάση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού, τα ξυλάκια κανέλας, το γαρύφαλλο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνουμε μέσα το κρασί.
- Ζεσταίνουμε απαλά: Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσέχουμε να μην βράσει, καθώς το βράσιμο θα κάψει το αλκοόλ και θα αλλάξει τη γεύση.
- Προσθέτουμε μπράντι ή κονιάκ (προαιρετικά): Αφού ζεσταθεί το μείγμα το αφήνουμε στην άκρη και μετά από περίπου 15 ανακατεύουμε το μπράντι ή το κονιάκ μεγαλύτερη ένταση.
- Γεύση: Δοκιμάζουμε το Glühwein και προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη ή μπαχαρικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Σερβίρουμε: Ρίχνουμε το Glühwein σε κούπες και γαρνίρουμε με ένα ξυλάκι κανέλας ή μια φέτα πορτοκάλι.
- Απολαμβάνουμε: Πίνουμε αργά, ιδανικά με καλή παρέα και μια ζεστή κουβέρτα!
Η ομορφιά του Glühwein έγκειται στην ευελιξία του. Προσθέστε φρέσκα κράνα ή μήλα για μια εορταστική γεύση ή πειραματιστείτε με μπαχαρικά όπως τζίντζερ και μπαχάρι για ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.
Το μυστικό για το τέλειο Glühwein είναι το απαλό και αργό ζέσταμα του κρασιού. Το πολύ γρήγορο ζέσταμα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αφαιρέσει τις λεπτότητες του ποτού. Αφήστε τα μπαχαρικά να σιγοβράσουν για να εμποτιστεί το κρασί με όλα τα άρωμά τους.
Το Glühwein δεν είναι απλώς ένα ποτό είναι μια εμπειρία, μια διάθεση και μια παράδοση. Είτε αυτή η εμπειρία σας είναι γνώριμη είτε την ανακαλύπτετε για πρώτη φορά, αυτό το ζεστό, πικάντικο κρασί είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμα και οι πιο κρύες νύχτες μπορούν να γίνουν πιο ζεστές και πιο φωτεινές.
Ανάψτε λοιπόν μερικά κεριά, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και αφήστε το πνεύμα του Glühwein να μεταμορφώσει τα χειμωνιάτικα βράδια σας.
Σημαντική υπενθύμιση: ΜΗΝ οδηγείτε όταν καταναλώνετε αλκοόλ