Eίναι μια αφράτη αγκαλιά γεμάτη με ζαχαρωμένα φρούτα και σταφίδες (ή κομματάκια σοκολάτας, αν το προτιμάτε). Πρόκειται για μία απαιτητική συνταγή, ίσως πιο δύσκολη και από το τσουρέκι, όμως το πλούσιο άρωμα βουτύρου, βανίλιας, εσπεριδοειδών και κονιάκ θα σας ανταμείψει. Αν και συνηθίζεται να το καταναλώνουμε ως επιδόρπιο, ας μην κρυβόμαστε, το panettone τρώγεται όλες τις ώρες, και για πρωινό, και για δεκατιανό, μη σας πω και για μεσημεριανό. Αυτό θα πει dolce vita!
Υλικά
- 3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2/3 κούπας ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 1/2 κ.γ μαγιά σε σκόνη
- 1/2 ξύσμα πορτοκάλι
- 1 κ.γ. άρωμα ή εκχύλισμα βανίλιας
- 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2/3 κούπας χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. μέλι
- 12 κ.σ. βούτυρο (11 σε θερμοκρασία δωματίου, 1 παγωμένο)
- 1/2 κούπα σταφίδες, και ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού ή ξερά βερίκοκα σε κομματάκια
- 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι + 2 κ.σ. βραστό νερό (θα μουλιάσετε τις σταφίδες)
- Χάρτινη φόρμα panettone
Χρονοδιάγραμμα
- Πρωί: μουλιάζουμε τις σταφίδες
- Απόγευμα: ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας: “ξεκούραση” της ζύμης
- Το επόμενο πρωί: δεύτερη “ξεκούραση” και ψήσιμο
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις σταφίδες σ’ ένα μπολάκι με το κονιάκ ή το ρούμι και το νερό να μουλιάσουν για περίπου 8 ώρες.
- Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε ελαφρώς στη χαμηλή ταχύτητα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το χλιαρό νερό, το μέλι και τη βανίλια.
- Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα για 3′-4′.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, κουταλιά-κουταλιά ανακατεύοντας καλά πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά. Χτυπάμε για περίπου 8′ ακόμη ή μέχρι να έχουμε μία ελαστική και ομοιόμορφη ζύμη. Προσθέτουμε τις σταφίδες (αφού τις έχουμε στραγγίξει και σκουπίσει) και τα φρούτα, χτυπάμε απαλά για να ανακατευτούν.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ να “ξεκουραστεί”, σκεπασμένη με μεμβράνη και την βάζουμε σε κρύο φούρνο για 12-15 ώρες μέχρι να τριπλασιάσει περίπου τον όγκο της.
- Στη συνέχεια, αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και απλώνουμε τη ζύμη σε επίσης αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη ζύμη και διπλώνουμε τις άκρες τις προς το κέντρο.
- Με τη “ραφή” προς τα κάτω τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στη χάρτινη φόρμα του panettone.
- Aφήνουμε τη ζύμη σε κάποιο σημείο του σπιτιού χωρίς ρεύματα, σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα για ακόμη 3-5 ώρες.
- Χαράσσουμε την επιφάνεια σταυρωτά και τοποθετούμε την κουταλιά με το παγωμένο βούτυρο στο κέντρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C, τοποθετώντας το στην πιο χαμηλή σχάρα ώστε να μην καεί στην κορυφή πριν ψηθεί και στο κέντρο. Μετά τα πρώτα 30′ σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 70′ – 75′.
- Σε κάθε περίπτωση, το panettone είναι έτοιμο όταν βάλουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και βγει τελείως καθαρό.
Tip για μην “πέσει” καθώς κρυώνει. Μόλις βγάλουμε το panettone από το φούρνο περνάμε στη βάση του (1-2 εκ. πανω από τον πάτο) δύο μεταλλικά καλαμάκια για σουβλάκια (σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές κουζίνες έχουν στο βασικό εξοπλισμό τους) ή καλαμάκια από μπαμπού, αρκεί να είναι γερά και το κρεμάμε ανάποδα μέσα σε βαθύ μπολ, π.χ. στο κάδο του μίξερ, μέχρι να κρυώσει τελείως.
Η συνταγή θέλει το χρόνο της, γι’ αυτό ξεκινήστε παραμονή και ψήστε ανήμερα Χριστούγεννα να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι.
Καλή απόλαυση!