Πρόκειται για μια κλασική ιταλοαμερικανική συνταγή, όπου το κοτόπουλο σοτάρεται μέχρι να ροδίσει και σερβίρεται με μια λαχταριστή σάλτσα λεμονιού, κάπαρης και βουτύρου. Η οξύτητα του λεμονιού ισορροπεί υπέροχα με την πλούσια γεύση του βουτύρου, ενώ η κάπαρη προσθέτει μια ευχάριστα πικάντικη νότα. Το καλύτερο; Ετοιμάζεται σε λιγότερο από 30 λεπτά, με υλικά που βρίσκονται εύκολα στην κουζίνα σας. Είτε το σερβίρετε σε ένα καθημερινό δείπνο είτε σε ένα κυριακάτικο τραπέζι το κοτόπουλο piccata εντυπωσιάζει πάντα.
Υλικά:
- 2 μεγάλα φιλέτα στήθος κοτόπουλου (κομμένα οριζόντια σε 4 λεπτές φέτες)
- ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ (για πανάρισμα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. βούτυρο (2 για το σοτάρισμα, 2 για το τελείωμα της σάλτσας)
- 3–4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά, για επιπλέον άρωμα)
- ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί
- ¾ φλ. ζωμός κοτόπουλου
- ¼ φλ. φρέσκος χυμός λεμονιού (περίπου 2 λεμόνια)
- 2–3 κ.σ. κάπαρη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός (για γαρνίρισμα)
- Αλάτι και πιπέρι
- Φέτες λεμονιού (προαιρετικά, για διακόσμηση)
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τα φιλέτα οριζόντια, τα βάζουμε ανάμεσα σε μεμβράνη και τα χτυπάμε απαλά ώστε να έχουν ομοιόμορφο πάχος (περίπου 0,5 εκ.). Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές.
- Περνάμε κάθε φιλέτο από το αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα φιλέτα για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να μαγειρευτούν καλά. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά.
- (Προαιρετικά: προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να μοσχοβολήσει)
- Σβήνουμε με το κρασί ξύνοντας τα υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού. Προσθέτουμε το ζωμό, το χυμό λεμονιού και την κάπαρη και σιγοβράζουμε για 4–5 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις 2 τελευταίες κουταλιές βουτύρου. Βάζουμε το κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι για να ζεσταθεί.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο στα πιάτα και περιχύνουμε με μπόλικη σάλτσα. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες λεμονιού. Συνοδεύουμε με ζυμαρικά, πουρέ πατάτας ή πράσινη σαλάτα.
Καλή απόλαυση!