Γεννήθηκε σε μια φιλότεχνη οικογένεια, με μητέρα ηθοποιό του θεάτρου και πατέρα ερασιτέχνη κιθαρίστα, ιδρυτή και διευθυντή γνωστού μουσικού εκδοτικού οίκου της Αθήνας. Πρώτος του δάσκαλος στη μουσική ο ένας εκ των δύο αδελφών συνιδρυτών του γκρουπ των «Σπυριδούλα», ο Νίκος Σπυρόπουλος. Τα μαθήματα που του έκανε στο πιάνο συνεχίστηκαν στο Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης, όπου έπρεπε να επιλέξει ένα πνευστό όργανο. Και όταν το άλτο σαξόφωνο του Paul Desmond, συνθέτη του μυθικού «Take Five» (με το Dave Brubeck Quartet), έφτασε στ’ αυτιά του, η επιλογή ήταν προφανής: «Σαξόφωνο θέλω να μάθω να παίζω!» δήλωσε στους γονείς του.

Στο μεγάλο σχολείο της τζαζ
Κάπως έτσι άρχισαν όλα. Δάσκαλοί του ήταν οι David Lynch, Δημήτρης Βασιλάκης και Τάκης Πατερέλης. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης το 1995 και παράλληλα, την ίδια χρονιά, από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Και όμως! Πέρασαν χρόνια από τότε που, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, βρέθηκε με υποτροφία στο περιζήτητο μεγάλο σχολείο της τζαζ στην πόλη της Βοστώνης. Από το 1996 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Berklee College of Music, όπου μαθήτευσε με τους George Garzone, Billy Pierce, Andy McGhee, Jerry Bergonzi. Η Αμερική και το Berklee υπήρξαν μοναδική εμπειρία. Ένα μάθημα ζωής απ’ όλες τις απόψεις για τον σαξοφωνίστα, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του.
Στα χρόνια των αμερικανικών του σπουδών ο Ανδρέας Θερμός βρέθηκε στη Λευκάδα για μια τζαζ συναυλία με την All Star Berklee Band έχοντας δίπλα του τον Kendrick Scott στα τύμπανα, τον Mark Kelley στο μπάσο και στο πιάνο τον Milan Milanovic. Ανεξίτηλο έχει μείνει στη μνήμη του το πρώτο πρωινό ξύπνημα στο νησί: μετά από είκοσι ώρες ταξίδι, άκουσε τα τζιτζίκια συνδυασμένα στο ρυθμό του swing με τον ήχο ενός πιατινιού. Ήταν ο Kendrick Scott που έκανε το πρωινό «ζέσταμά» του κάτω από μια κληματαριά στην αυλή του λευκαδίτικου σπιτιού της οικογένειας Θερμού.
Η μεγάλη απόφαση
Στη μακρά περίοδο που μεσολάβησε μέχρι την κυκλοφορία του «Window of Hope» ο Ανδρέας έπαιξε και συνεργάστηκε με διάφορους μουσικούς, αλλά μέχρι τότε δεν είχε νιώσει έτοιμος να μπει σε ένα studio ηχοληψίας για να καταγράψει τις μουσικές του. Τα τελευταία μόνο χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί πιο συστηματικά με τη σύνθεση και την ενορχήστρωση. Και τότε, ο πιανίστας, οργανίστας και κορυφαίος δάσκαλος της νέας γενιάς της τζαζ στην Ελλάδα Γιώργος Κοντραφούρης, που γούσταρε πολύ το μουσικό υλικό (που είχε σταματήσει σε μια... άνω τελεία), τον παρότρυνε να μπουν μαζί σε ένα studio και να ηχογραφήσουν. Έτσι, ο Α. Θερμός αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μουσική που είχε ο ίδιος γράψει για σόλο πιάνο. Ασχολήθηκε με την ενορχήστρωση και τη μεταγραφή της για ένα επιλεγμένο σεξτέτο αποτελούμενο από έξι σπουδαίους τζαζ μουσικούς, οι οποίοι έως τότε είχαν σκοπό να ερμηνεύουν διασκευές συνθέσεων γνωστών συνθετών της mainstream τζαζ.
Ένας παραμυθάς αφηγητής
Αν και κύριο μουσικό του όργανο είναι το σαξόφωνο, ο Ανδρέας αισθάνεται πως με το πιάνο του μπορεί να δημιουργήσει καλύτερη μουσική. Πάντοτε λάτρευε τον Keith Jarrett για το μοναδικό του άγγιγμα στα πλήκτρα του, ενώ, παράλληλα, η έκφραση και ο ήχος του John Coltrane ή του Miles Davis τον σαγήνευαν. Συνάμα αισθάνεται βαθύ σεβασμό στην κλασική και στη φολκλορική παραδοσιακή μουσική του κόσμου.
Όταν παίζει πιάνο, η έκφρασή του τείνει προς την κλασική-μινιμαλιστική μουσική, αλλά είναι φανερή η «μεσανατολική» πλευρά του, με αποτέλεσμα να πηγάζουν ιδέες μουσικές που άλλες σε χαλαρώνουν και άλλες σε προκαλούν σε χορό. Ως μουσικός, ο Ανδρέας πειραματίζεται με αρμονίες και μελωδίες που μπορούν να προκαλέσουν θερμές αποχρώσεις και ισχυρές δονήσεις στη μουσική του. Συνθέτει με την καρδιά και τα αυτιά - και όχι με μουσικές θεωρίες ή κανόνες. Το ίδιο συμβαίνει όταν παίζει σαξόφωνο: όπως κάνει ένας παραμυθάς, του είναι αδύνατο να παίξει ένα σόλο χωρίς να δημιουργήσει μελωδίες.
Πολύτιμες συνεργασίες
Ο Ανδρέας Θερμός έχει συνεργαστεί με πλήθος Ελλήνων μουσικών, όπως οι Γιώργος Κοντραφούρης, Τάκης Φαραζής, Τάκης Πατερέλης, Δημήτρης Βασιλάκης, Αντώνης Ανδρέου, Adedeji Adetayo, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Ειρηναίος Κουλουράς, Λευτέρης Κορδής, ο απών Κώστας Κουβίδης, Μάνος Σαριδάκης, Δημήτρης Τσάκας, Δημήτρης Σεβδαλής, Κώστας Λιόλιος, Μιχάλης Καπηλίδης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Κωνσταντίνου, Περικλής Τριβόλης, Κώστας Μαγγίνας, Δημήτρης Κλωνής, Νικόλας Αναδολής κ.ά. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Dick Griffin, Daniel Tilling, Shelley Burns, Jason Yarde, Javier Vercher, Raynald Colom, Sheldon Waits και άλλους σε φεστιβάλ και συναυλίες. Ο Ανδρέας Θερμός έχει δουλέψει στα Μουσικά Γυμνάσια Παλλήνης και Λευκάδας και στην επιμέλεια των οικογενειακών μουσικών εκδόσεων Fagottobooks.

Σαν τα θαλασσινά κοχύλια
Δάσκαλός του στο Berklee, ο George Garzone του έλεγε: «Music is like the seashells in the ocean. You got to go search for them». Κάπως έτσι παίζει και συνθέτει ο Ανδρέας Θερμός, αναζητώντας τη δική του αλήθεια
Μια αιωνόβια ελιά (η θέα από το παράθυρό του) είναι αυτό που επέλεξε να μπει στο εξώφυλλο του δίσκου. Το πιάνο και η επαφή με τη φύση της δεύτερης πατρίδας του, της Λευκάδας, υπήρξαν βασική έμπνευση για τις συνθέσεις του. Καθόταν στο πιάνο του και απλά αυτοσχεδίαζε. Κάποια στιγμή αποφάσισε να αρχίσει να ηχογραφεί τον αυτοσχεδιασμό του. Και από αυτές τις απλές ηχογραφήσεις προέκυψαν οι πυρήνες για νέες συνθέσεις. Κάποιες καλές, κάποιες αδιάφορες. Πάντοτε όμως αυθόρμητες, ανεπηρέαστες από συγκεκριμένους συνθετικούς κανόνες και τεχνικές.
Έξι μεγάλα τζαζ παιδιά
Η φιλία και οι πολύχρονες αναμνήσεις από παλαιότερες συνεργασίες των μελών του συνόλου του σε συναυλίες υπήρξαν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός σεξτέτου με απολαυστική ανάμεσά τους «χημεία». Όλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό. Η πρώτη τους δημόσια εμφάνιση έγινε τον Μάρτιο του 2018, τότε που πιανίστας τους ήταν ο Κωστής Χριστοδούλου και στα ντραμς ο Δημήτρης Κλωνής. Έναν χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, ο Κοντραφούρης στο πιάνο και ο Αλέξανδρος Κτιστάκης στα τύμπανα μπήκαν στην μπάντα.
Η σύνθεση «Window of Hope» που γράφτηκε στη διάρκεια των δύσκολων πρακτικά και συναισθηματικά ημερών της καραντίνας προκάλεσε ανακούφιση και χαρά στον Ανδρέα Θερμό. Ηχογραφήθηκε «με την πρώτη», χωρίς καμία πρόβα, και προκάλεσε ανείπωτη ευχαρίστηση σε αυτά τα έξι μεγάλα «παιδιά» της τζαζ.
Ανεπανάληπτη χημεία
Αυτός ο δίσκος δεν θα είχε κυκλοφορήσει χωρίς την υποστήριξη και συμμετοχή των πέντε σπουδαίων μουσικών καθώς και του διεθνούς φήμης κοντραμπασίστα και συνθέτη Πέτρου Κλαμπάνη, στον οποίο ανήκει η δισκογραφική Pkmusik. Η σχέση του με τα μέλη του γκρουπ έρχεται από παλιά και βασίζεται σε μια βαθιά αλληλοεκτίμηση και φιλία. Ο Ανδρέας Θερμός έχει παίξει μαζί τους σε διάφορα σχήματα και χώρους από τότε που ήταν ακόμη φοιτητής στο Berklee.
Κάποια στιγμή, μάζεψε τις συνθέσεις που του άρεσαν και τις ενορχήστρωσε για τρία πνευστά και ένα τζαζ σεξτέτο. Από το 2018 οι έξι φίλοι συναντώνται για τουλάχιστον μία εμφάνιση κάθε χρονιά. Το συναίσθημα αυτής της σύμπραξης και της «χημείας» μεταξύ τους ο Ανδρέας δεν το έχει νιώσει με κανένα άλλο σχήμα.
Επανασυνθέτοντας το μέλλον
Η μουσική κατεύθυνση του «Window of Hope», πρώτου δίσκου του Ανδρέα Θερμού, σε σύγκριση με προηγούμενες μη δισκογραφικές δουλειές του ως συνθέτη, οι ριζικές αλλαγές βρίσκονται στη μετατροπή κάποιων αυτοσχεδιασμών του για σόλο πιάνο σε έργα για μια υπαρκτή, έμπειρη, εξαμελή μπάντα με 3 πνευστά και rhythm session.
Η επανασύνθεση της δικής του μουσικής ήταν μια πρόκληση για τον Ανδρέα, μια διαδικασία που του θυμίζει έναν συγγραφέα που γράφει (και μετά απορρίπτει) μια παράγραφο κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Χρειάζεται επιμονή και χρόνο, αλλά σαν φτάσει στον επιθυμητό εκφραστικό του στόχο αισθάνεται μια απολαυστική γαλήνη.
Ο Ανδρέας δεν είναι βέβαιος για αυτό που θα προσέξουν οι ακροατές του «Window of Hope» όταν θα το ακούσουν στο σύνολό του για πρώτη φορά. Ένα σημείο επαφής, ένα μήνυμα, μια ατμόσφαιρα; Όμως η μουσική έχει δικούς της κανόνες πρόσληψης για τον κάθε έναν από εμάς. Άλλοτε προκαλεί χαρά κι άλλοτε συναισθήματα θλίψης - σε συνάρτηση πάντα με τις συνθήκες όπου μας συναντά. Όταν όμως συναρτάται με τον εσωτερικό μας κόσμο, τότε μπορούν να συμβούν θαύματα. «Έξοχη η στιλιστική σου γραφή και δόκιμη η συνθετική γλώσσα» σχολίασε ο συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας.
2 Απριλίου στο Half Note Jazz Club
Ακούγοντας για ακόμα μια φορά το «Window of Hope», και πάλι θαυμάζω τον ήχο, την παραγωγή του, όπως και τη μίξη που αναδεικνύει όλα τα όργανα. Το εναρκτήριο «The Cycle» σε κατακτά αμέσως. Το μπάσο και τα πνευστά δίνουν την ώθηση μαζί με το πιάνο και τον ρυθμό των τυμπάνων.
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του άλμπουμ «Window of Hope» θα γίνει την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Half Note Jazz Club. Οι Ανδρέας Θερμός τενόρο σαξόφωνο, Αντώνης Ανδρέου - τρομπόνι, Μάνος Θεοδοσάκης - τρομπέτα, Γιώργος Κοντραφούρης - πιάνο, Περικλής Τριβόλης -κοντραμπάσο και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στα τύμπανα μας προσκαλούν για μία και μοναδική τζαζ βραδιά με την καλή μουσική στο κέντρο.
