Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η συμμετοχή του Ισραήλ λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Γάζα, δημιουργεί εντάσεις. Μικρής διάρκειας επεισόδια σημειώθηκαν αργά απόψε μεταξύ φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου στους δρόμους της Βασιλείας, στην Ελβετία, λίγο πριν από την εμφάνιση της Ισραηλινής τραγουδίστριας στον τελικό της Eurovision.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης για να καταγγείλουν τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Σαφή θέση υπέρ της Παλαιστίνης πήρε η ισπανική κρατική τηλεόραση λίγο πριν την έναρξη του μουσικού διαγωνισμού της Eurovision.
Το μήνυμα που εμφανίστηκε στις οθόνες ήταν: «Όταν διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή. Ειρήνη και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη».

Αντιδράσεις υπάρχουν και για τα όσα είπαν οι παρουσιαστές που μετέδιδαν τον β’ ημιτελικό της Eurovision στην Ισπανία, την περασμένη Πέμπτη, τη στιγμή που εμφανιζόταν το Ισραήλ με το τραγούδι «New Day Will Rise».
Οι σχολιαστές της RTVE (Δημόσια ισπανική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρία) Tony Aguilar και Julia Varela, αναφέρθηκαν στην επιστολή της RTVE προς την EBU, με την οποία ζητούσαν συζήτηση για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σε άλλο σημείο ανέφεραν και στον αριθμό των νεκρών στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεπερνά τους 53.000, ενώ σε αυτό τον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από 15.000 παιδιά.
Έτσι η EBU απείλησε με «νομικές κυρώσεις», με έγγραφό της που εστάλη στην Ana María Bordás, επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας και μελλοντική πρόεδρο της Ομάδας Αναφοράς της Eurovision.

Η EBU θεώρησε πως το σχόλιο των Ισπανών παραβίασε την ουδετερότητα του διαγωνισμού, καθώς το εγχειρίδιο των σχολιαστών απαγορεύει πολιτικές δηλώσεις.
Η RTVE επιβεβαίωσε στην εφημερίδα El País ότι οι σχολιαστές έδρασαν «σε συντονισμό με τον τηλεοπτικό σταθμό».