Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Εικαστικά / Ανοιχτοί στον διάλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικά / Ανοιχτοί στον διάλογο

1346597Tsitsopoulos.jpg

Ο διάλογος είναι το απαραίτητο στοιχείο της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Μέσα σε μικρές και μεγάλες συλλογικότητες που έρχονται σε επαφή και ανταλλάσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, προχωρούν μέσα από την αλληλεπίδραση και την αμφισβήτηση στο διάβα τους στη ζωή. Γι’ αυτό και αναπτύχθηκε σε δημοκρατικές πολιτείες και όχι σε τυραννίες. Γι’ αυτό και υπήρξε το πνευματικό θεμέλιο του ουμανισμού, που άφησε πίσω τους σκοτεινούς αιώνες της τυφλής πίστης χωρίς έρευνα, οδήγησε στην άνθηση των τεχνών, των ανθρωπιστικών και των φυσικών επιστημών και στην απελευθέρωση του ανθρώπου από τους κάθε λογής ηγεμόνες του.

Ο διάλογος αποτελεί σήμερα, στον κόσμο της μονοκρατορίας του χρηματιστηριακού καπιταλισμού και των ισχυρών του κεφαλαίου που τον στηρίζουν προωθώντας το ατομιστικό πρότυπο του άκριτου καταναλωτή-δούλου επίκτητων αναγκών, στοιχείο εν ανεπαρκεία που τίθεται διαρκώς υπό διωγμό και κινδυνεύει να αφανιστεί. Στους ανδροκρατούμενους παραδοσιακούς θύλακες των γυναικοκτονιών, στα σχολειά της διάπλασης των παίδων μέσα στον αγοραίο και ανήλεο ανταγωνισμό, στην απρόσωπη τηλεργασία, στα αυταρχικά κόμματα του ενός ανδρός, επηρμένου ηγεμόνα, στα προβαλλόμενα πάνελ των αυτιστικών μονολόγων των εκπροσώπων της πολιτικής, στο χειραγωγούμενο Διαδίκτυο της μηδενικής ανοχής και του κανιβαλιστικού κατασπαραγμού του μη πολιτικά ορθού. Στην υποκριτική κοινωνία των εθνών που επωάζεται για ακόμα μια φορά το αυγό της «κοινοτοπίας του κακού» των αυριανών μισαλλόδοξων μαζών της διπλανής πόρτας. Παραβλέποντας την επερχόμενη κλιματική καταστροφή που θα καταστρέψει και την ίδια την ομφαλοσκοπούσα ανθρωπότητα.

«Ουδείς εκών δίκαιος»

Η έκθεση «Ουδείς εκών δίκαιος», που προβάλλεται στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» υπό τη διοργάνωση της γκαλερί Σκουφά, αντλεί τον τίτλο της από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και την αλληγορική διατύπωσή του για την απαραίτητη οριοθέτηση του δικαίου στον άνθρωπο μέσω του μύθου του βοσκού Γύγη. Ο οποίος με τη βοήθεια ενός μαγικού δαχτυλιδιού που τον έκανε αόρατο κατόρθωσε να πληρώσει τη φιλοδοξία του για την εξουσία βιάζοντας και σκοτώνοντας το βασιλικό ζεύγος που υπηρετούσε. Πραγματώνεται μέσα από τον διάλογο δύο καλλιτεχνών, του Δημήτρη Τζαμουράνη και του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον σύγχρονο κόσμο με διαφορετικές μορφές της Τέχνης.

Ο Δ. Τζαμουράνης παρουσιάζει το «κακό» και το «άδικο» μέσα από τους πολλαπλούς μυθικούς, θρησκευτικούς αλλά και σύγχρονους συμβολισμούς του. Δομεί τα ζωγραφικά έργα του προοπτικά με τα λαμπερά χρώματα και τις απτές πτυχώσεις των παλαιών δασκάλων. Τοποθετεί εκεί τις ρεαλιστικά αποτυπωμένες μορφές των καθημερινών ανθρώπων και δημιουργεί μια υπερρεαλιστική οπτική πραγματικότητα συνδέοντας το χθες και το σήμερα της σωματικής απειλής και της βίας των όπλων φορώντας τους μάσκες φτιαγμένες με στοιχεία παράταιρα, που μοιάζουν ενίοτε να ζωντανεύουν, προσδίδοντάς τους με τις έντονες χειρονομίες, τις στάσεις και τις κινήσεις μια θεατρικότητα που αγγίζει τα όρια του θεατρινισμού. Συνομιλεί έτσι απευθείας με τις ψηφιακές εκτυπώσεις των περφόρμανς του Φ. Τσιτσόπουλου. Ο οποίος δρα εκεί προβάλλοντας διαφορετικές κατασκευασμένες ταυτότητες μέσα από τις κατασκευασμένες από τον ίδιο με παράταιρα υλικά -λουλούδια, χορταρικά, ψάρια, οστά, κρανία ζώων- τουριστικά ομοιώματα αρχαίων προσωπίδων ή αυθεντικές μάσκες πρωτόγονων λαών από τη συλλογή του Φώτη Καγγελάρη. Παίρνοντας στάσεις ή κινήσεις υπερβολικές που αγγίζουν τα όρια του θεατρινισμού. Συνδέοντας τις πρακτικές των σύγχρονων επιτελεστικών τεχνών με εκείνες των μακραίωνων τελετουργιών. Ο θεατής καλείται, χάρις στο επιδέξιο στήσιμό τους από την ιστορικό τέχνης Νίκη Παπασπύρου, να πάρει μέρος στον ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις διάλογο για τις αναζητήσεις ταυτότητας του σύγχρονου, ναρκισσευόμενου ανθρώπου σε ένα περιβάλλον ρευστό, που τα όριά του «περί κακού και δικαίου» αυθαίρετα και διαρκώς καταλύονται.

Info:

Δημήτρης Τζαμουράνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, «Ουδείς εκών δίκαιος»

Διοργάνωση: γκαλερί Σκουφά, επιμ. Νίκη Παπασπύρου

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου 2024

Ωρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ. 11 π.μ.-2 μ.μ. και 5.30-8 μ.μ., Τετ./Σαβ. 11 π.μ.-2.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL