Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
9.5°C13.5°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.9°C12.2°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.1°C13.7°C
2 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
3 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
11 °C
10.7°C11.7°C
0 BF 100%
Κορίνα Λεγάκη και Δημήτρης Κόψης στην «Α» / Η Τέχνη και η κοινωνία περνούν μια πρωτοφανή κρίση ταυτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορίνα Λεγάκη και Δημήτρης Κόψης στην «Α» / Η Τέχνη και η κοινωνία περνούν μια πρωτοφανή κρίση ταυτότητας

ΚΟΡΙΝΑ ΛΕΓΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΨΗΣ

Η Κορίνα Λεγάκη και ο Δημήτρης Κόψης, δυο ερμηνευτές που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αισθητική τους, ενώνουν τις φωνές τους σε απρόβλεπτες επιλογές του εγχώριου και διεθνούς ρεπερτορίου και γίνονται πρωταγωνιστές σε μια παράσταση που τα συναισθήματα εναλλάσσονται με κινηματογραφικούς ρυθμούς, σε ένα πρόγραμμα που επιμελείται με το δικό του μοναδικό τρόπο ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Οι εμφανίσεις τους ξεκινούν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Club του Σταυρού του Νότου και θα τους συναντήσουμε εκεί και την Τετάρτη 7 και 21 Δεκεμβρίου. Λίγο πριν την πρεμιέρα τους μας μίλησαν για όλα όσα θα δούμε στη σκηνή και όχι μόνο. 

«Σεκάνς» ο τίτλος των εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου. Πως προκύπτει αυτός ο τόσο ιδιαίτερος τίτλος;

Λεγάκη: «Σεκάνς» είναι ένας κινηματογραφικός όρος και σημαίνει ακολουθία σκηνών. Η επιλογή του έγινε αρχικά με αφορμή το νέο μου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει αρχές του νέου έτους - και θα λέγεται «Σεκάνς» Ο κόσμος του Κινηματογράφου, μου ήταν πάντα ελκυστικός, με γοήτευε από παιδί. Μ' έναν τρόπο νιώθω πως επικοινωνεί με τη Μουσική και το Τραγούδι, αφού και η Μουσική δημιουργεί στον ακροατή εικόνες ενώ το Τραγούδι αφηγείται «σενάρια» με τους στίχους του. Πρότεινα στον Γεράσιμο (Ευαγγελάτο) τον τίτλο κι αμέσως αντέδρασε θετικά, δημιουργώντας μια playlist τραγουδιών για τις συναυλίες μας, που θα μπορούσαν να είναι και soundtrack μιας ταινίας.

Κόψης: «Σεκάνς» είναι η εναλλαγή των καρέ στον κινηματογράφο, «Σεκάνς» και η παράστασή μας με την Κορίνα Λεγάκη. Μία εναλλαγή μεταξύ των μουσικών καρέ, των μουσικών ειδών και των πολιτισμών. Μια παράσταση με κινηματογραφική διάθεση.

ΚΟΡΙΝΑ ΛΕΓΑΚΗ

Πως προκύπτει αυτή η συνάντηση των δυο σας; Είναι τύχη ή συνειδητή διασταύρωση;

Λεγάκη: Ξεκινάμε από την τύχη να έχουμε ως κοινή συνεργάτη μας την παραγωγό συναυλιών Κατερίνα Σταματάκη. Άκουσα τον Δημήτρη σε μια προσωπική του συναυλία όπου είχε τον χρόνο και τον χώρο να ξεδιπλώσει  ταλέντο του κι ενθουσιάστηκα. Ξεχώρισα την φωνή του, τη σκηνική του παρουσία και την ευκολία του να τραγουδάει διαφορετικά ήδη σε πολλές γλώσσες. Ένιωσα πως θα μπορούσαμε να ταιριάξουμε μαζί στη σκηνή κι έτσι πλέον η συνεργασία/διασταύρωση έγινε συνειδητή. Ήδη από τις πρόβες η χημεία μας είναι εξαιρετική κι ανυπομονώ να μοιραστούμε τη σκηνή!

Κόψης: Με την Κορίνα, γνωριστήκαμε αρκετό καιρό πριν. Από τότε θαυμάζω την αισθητική, το ήθος και τη φωνή της. Νομίζω η απόφαση για τη συνεργασία μας πάρθηκε τη στιγμή που τραγουδήσαμε μαζί ένα τραγούδι σε μια εμφάνιση μου πριν από μερικούς μήνες. Η διασταύρωση ήταν απολύτως συνειδητή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΨΗΣ

Το πρόγραμμα το έχει επιμεληθεί ο μοναδικός Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Τι έχει προσθέσει σε αυτή την παράσταση; Με ποιο τρόπο τακτοποίησε νότες και λέξεις;

Λεγάκη: Ο Γεράσιμος είναι ένας πολύ ταλαντούχος, εμπνευσμένος, πολύπλευρος και «καλά διαβασμένος» καλλιτέχνης της γενιάς μου. Είναι η πρώτη μας δημόσια συνάντηση και η χαρά μου είναι μεγάλη! Η δική του ματιά και ο δικός του «τρόπος» μας οδήγησαν σε έναν διάλογο "επίθεσης-άμυνας-επίθεσης" που έχει ως αποτέλεσμα ένα μουσικό πρόγραμμα απαιτητικό, με τραγούδια από το προσωπικό μας ρεπερτόριο, τραγούδια από τον εγχώριο και τον διεθνή κινηματογράφο αλλά και τραγούδια που θα μπορούσαν να "ντύσουν" κινηματογραφικές σεκάνς.

Κόψης: Η συμβολή του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε αυτό το πρότζεκτ ήταν καθοριστική και αποκαλυπτική. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε αμέσως που θέλαμε και έπρεπε να κινηθούμε. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της αισθητικής και της εμπειρίας του Γεράσιμου και φυσικά της αγάπης μας για το ελληνικό και διεθνές τραγούδι. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μας που ο Γεράσιμος ανέλαβε το πρόγραμμά μας και μας εμπιστεύτηκε.

Αν κάθε τραγούδι είναι και ένα καρέ στην παράσταση, θα ήθελα έτσι σε μικρά καρέ να μου αφηγηθείτε και την καλλιτεχνική σας διαδρομή ως σήμερα. Ποιες στάσεις ξεχωρίζετε; Ποια σημεία σας ορίζουν ως σήμερα;

Λεγάκη: Πέντε προσωπικοί δίσκοι (ο έκτος ετοιμάζεται), επιλεκτικές συμμετοχές σε δίσκους φίλων, συναντήσεις εντός κι εκτός σκηνής με σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού (Κική Δημουλά, Μάνος Ελευθερίου, Μιχάλης Γκανάς, Θοδωρής Γκόνης, Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Καζαντζής, Μανώλης Φάμελλος,  Δημήτρης Μαραμής, Μαρία Φαραντούρη. Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.). Όλες οι συναντήσεις αυτές με ορίζουν, καθορίζουν τις επιλογές μου, με εμπνέουν και μου υπενθυμίζουν σε τι οφείλω να εργαστώ, να αφοσιωθώ. 

Κόψης: Άρχισα να ασχολούμαι με το τραγούδι όταν ήμουν έφηβος. Μέχρι σήμερα, στα 23 μου, είχα την τύχη να συναντηθώ με ανθρώπους που με καθόρισαν, με εμπιστεύτηκαν και τους οφείλω μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτό. Έχω κυκλοφορήσει τέσσερα singles συνολικά σε δικούς μου στίχους και μουσική. Τα δυο πρώτα από την Prospero και τα αλλά δυο από την MINOS EMI. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες στάσεις, αυτές σίγουρα θα ήταν, όταν έγραψα και ερμήνευσα το επετειακό τραγούδι με τίτλο «Burnin’» για τα δέκα χρόνια του TEDxAthens στην Εθνική Λυρική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ. Επιπλέον, τη συνεργασία μου με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, όπου μαζί με την Κατερίνα Πολέμη τραγούδησα το τραγούδι των τίτλων για την τηλεοπτική σειρά του Alpha «Τα Νεοκλασσικά». Και φυσικά τη συμμετοχή μου στις παραστάσεις της Δήμητρας Γαλάνη «Έρωτα Εσύ…» από το 2020 μέχρι και το 2022.

ΚΟΡΙΝΑ ΛΕΓΑΚΗ

Σας διαβάζουν νέοι άνθρωποι σαν και εσάς που παλεύουν να ξεκινήσουν. Υπάρχει τελικά συνταγή για μια ομαλή εκκίνηση στο χώρο της μουσικής;

Λεγάκη: Να ακολουθήσεις αυτό που λέει η καρδιά και το ένστικτό σου, μακριά από τις "σειρήνες" της εποχής μας. Να βλέπεις καθαρά, με ματιά ενήλικη, διατηρώντας αλώβητο το παιδί που κρύβεται μέσα σου.

Κόψης: Νομίζω ότι η μόνη και αποδοτικότερη συνταγή είναι η πίστη στο τραγούδι και τη μουσική και η σκληρή και συνεχόμενη ενασχόληση. Να μην υπολογίζει κανείς κανένα εμπόδιο αλλά να προχωρά με σύμμαχο το όνειρό του.

Εσείς τι δυσκολίες βρήκατε στο διάβα σας; 

Λεγάκη: Πολλές και διαφορετικού είδους. Μεγαλύτερη απ' όλες η συνομιλία με το "θηρίο" μέσα μου, που άλλοτε είναι ευλογία κι άλλοτε βάσανο!

Κόψης: Για εμένα η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι ξεκίνησα σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη για το τραγούδι, που μετά ακολουθήθηκε από ακόμα πιο περίεργα και πρωτόγνωρα πράγματα στην κοινωνία και στην τέχνη. Μιλώ για τα χρόνια της πανδημίας, του πολέμου και της κοινωνικής, προσωπικής και οικονομικής φυσικά απομόνωσης. Ευτυχώς η εταιρεία παραγωγής μας, η Prospero, μας βοηθά και μας στηρίζει μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικά και καλλιτεχνικά συνθήκες και για αυτό της είμαστε ευγνώμονες.
 
Με ποιο τρόπο πηγαίνετε στα τραγούδια; Σας βρίσκουν ή τα βρίσκετε;

Λεγάκη: Δουλειά, δουλειά κι ανοιχτή καρδιά - είτε το τραγούδι σε βρίσκει εκείνο ή το βρίσκεις εσύ. Τότε μόνο καταλαβαίνεις αν έρχεται κοντά σου ή σε πάει όπου θέλει εκείνο. Δύσκολη διαδρομή και η μια και η άλλη - προς ένα τραγούδι που αξίζει, που συγκινεί, πρώτα εσένα και μετά εκείνους που το ακούν «μέσα» από εσένα.

Κόψης: Μοναδικό κριτήριο είναι αυτό της συγκίνησης. Είτε πρόκειται για κάτι που έχω φτιάξει εγώ, είτε για κάτι που αγαπώ πολύ. Η σχέση με το τραγούδι είναι αμφίδρομη, επιλέγεις και επιλέγεσαι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΨΗΣ

Έχετε φανταστεί το μέλλον σας στη μουσική; Τη διαδρομή σας; 

Λεγάκη: Ωραίες συναντήσεις και δημιουργικές συνομιλίες. Η εξέλιξη αυτού του ευλογημένου ταξιδιού να μην τελειώσει ποτέ.

Κόψης: Δεν υπάρχει πιο υγιές και πιο ωραίο πράγμα από το να ονειρεύεσαι. Στο τραγούδι προτιμώ να αφήνομαι και να ζω τις εμπειρίες που μου προσφέρει. Αυτό που σίγουρα εύχομαι για το μέλλον είναι να μπορώ να συνεχίσω να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική και να εμπνέομαι από τους ανθρώπους της. 

Περνάει κρίση το ελληνικό τραγούδι ή απλά αποτυπώνεται σε αυτό μια συνολικότερη κατάσταση;

Λεγάκη: Η Τέχνη γενικότερα αλλά και η κοινωνία περνούν μια πρωτοφανή κρίση ταυτότητας. Οφείλουμε ως καλλιτέχνες να κρατήσουμε την γλώσσα μας και την παράδοση του τραγουδιού μας ζωντανή. Να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια την ομορφιά.

Κόψης: Θεωρώ πως επειδή το τραγούδι και η τέχνη γενικότερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, συμβαδίζει και συνυπάρχει με την εποχή. Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος όμως ας μην ξεχνάμε την ιστορία, πολλά από τα ωραιότερα τραγούδια έχουν γεννηθεί στις σκοτεινότερες σελίδες της.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Λεγάκη: Οι συναυλίες «Σεκάνς» μαζί με τον Δημήτρη Κόψη, η έκδοση του προσωπικού μου άλμπουμ, «Σεκάνς», που περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τραγουδοποιών της νέας γενιάς. Ήδη έχετε ακούσει το «Δική σου» (Ορέστης Ντάντος) και το «Ένα πρωί γλυκό» (Γιώργος Περού). Ηχογραφήσεις δύο ακόμα δισκογραφικών εργασιών που αποτελούν για μένα στοίχημα χρόνων.

Κόψης: Προς το παρόν ανυπομονώ για την έναρξη των παραστάσεων μας στις 23 Νοεμβρίου στον Σταύρο του Νότου και παράλληλα ετοιμάζω νέο υλικό, το οποίο αδημονώ να μοιραστώ μαζί σας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL