Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C22.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C22.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
19.8°C22.7°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.4°C
1 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C17.9°C
0 BF 100%
Κριτική βιβλίου / Η γκρίζα Μασσαλία της δεκαετίας του ’90
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική βιβλίου / Η γκρίζα Μασσαλία της δεκαετίας του ’90

Κλωντ Ιζζό

Αν και ξεκίνησε να γράφει σχετικά αργά, ο Ζαν-Κλωντ Ιζζό κατόρθωσε με λίγα, ομολογουμένως, βιβλία να καταλάβει περίοπτη θέση στο πάνθεον των νεο-νουάρ συγγραφέων, μαζί με τον Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ και τον Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί. Γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1945 και από κει έφυγε νωρίς, το 2000. Γαλλοϊσπανός στην καταγωγή, δούλεψε νέος σε μεταλλεία, ενώ κατατάχθηκε εθελοντικά στο Τζιμπουτί. Εντάσσεται το 1966 στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα.  Έναν χρόνο μετά γίνεται μέλος του γαλλικού Κ.Κ. - γράφει επί χρόνια στην τοπική εφημερίδα του κόμματος La Marseillaise και βιοπορίζεται ως σεναριογράφος σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Θεωρεί εαυτόν μαθητή του Ιταλού συγγραφέα Λεονάρντο Σάσα.

Εκδίδει κυρίως ποίηση. Αποσύρεται -τέλη ’70- της πολιτικής δράσης, αφήνει την αρθρογραφία και δουλεύει ως βιβλιοθηκάριος, βιβλιοπώλης ή, ακόμη, οργανωτής λογοτεχνικών εκδηλώσεων. Ταξιδεύει στη Μεσόγειο, στην Αιθιοπία, κατόπιν στην Ταγγέρη, μετά στην Κωνσταντινούπολη, πίσω, στη Νάπολη, στη Βαρκελώνη, πίσω στη Μασσαλία και ύστερα στην Αλεξάνδρεια και τελικά στο Παρίσι. Μεσήλικας δημοσιεύει το εμβληματικό «Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας», για να περάσει στο «Τσούρμο» (1996) και να κλείσει την τριλογία του με το «SOLEA» (1998) - όλα από τις εκδόσεις Πόλις και μεταφρασμένα σε πλήθος από γλώσσες.

«Η τριλογία της Μασσαλίας» περιέχει σε έναν τόμο τα τρία βιβλία του Ιζζό -σε μεταφράσεις Ριχάρδου Σωμερίτη και Αλέξη Εμμανουήλ- με βασικό ήρωα τον Φαμπιό Μοντάλ, το επώνυμο του οποίου είναι δανεισμένο από τον Ιταλό νομπελίστα ποιητή Eουτζένιο Moντάλε. Ο Μοντάλ αγαπάει την τζαζ και την ποίηση, λατρεύει τις γυναίκες, του αρέσει να ψαρεύει και να τριγυρίζει στην πόλη του, τη Μασσαλία.

Η πρώτη ιστορία έχει να κάνει με την παρέα τριών φίλων από τις λαϊκές συνοικίες του μεγάλου λιμανιού που ερωτεύονται την ίδια κοπέλα ενώ συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις.  Ένας εξ αυτών επιβιώνει. Αρκετά χρόνια μετά, όντας πλέον αστυνομικός επιθεωρητής, αναζητά εναγωνίως τους δολοφόνους των δύο συντρόφων της νεότητάς του. Ούτως, ο Ιζζό σκηνοθετεί γλαφυρά ένα ελεγειακό νουάρ με καμβά την πόλη, το λιμάνι, τα δρομάκια της και φυσικά την ανθρωπογεωγραφία της, κυρίως αυτή των κατώτερων στρωμάτων και του υπόκοσμου που τα περιβάλλει και εν μέρει τα συντηρεί. Η οργανωμένη βία των εγκληματιών και της αστυνομίας, ο καθημερινός ρατσισμός έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον Μοντάλ, που αποστρέφεται όλα αυτά καθώς επιδιώκει μια Μασσαλία πολύχρωμη και ανεκτική, όπου ο καθένας θα τη θεωρεί σπίτι του.

«Το Τσούρμο» βρίσκει τον ήρωά μας παραιτημένο και απογοητευμένο από το αστυνομικό σώμα. Ερευνά μια σειρά εξαφανίσεων και δολοφονιών στις βόρειες συνοικίες της πόλης του. Εμπλέκεται αναγκαστικά με φανατικούς ισλαμιστές, λευκούς ρατσιστές και πληρωμένους πρώην συναδέλφους του. Νοσταλγεί τα παλιά και οργίζεται για το σήμερα, αλλά η ανθρωπιά εξακολουθεί να είναι οδηγός του.

Τέλος, στο «SOLEA» συνεχίζει την πλοήγηση στους δρόμους της Μασσαλίας, ως πολιτικοκοινωνικό ντοκουμέντο, και εμπλέκει αληθινά γεγονότα για να περιγράψει διεξοδικά τις διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με τα μεγάλα τραπεζικά και οικονομικά συμφέροντα και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.

INFO

Ζαν-Κλωντ Ιζζό

«Η τριλογία της Μασσαλίας»

Εκδόσεις Πόλις

Σελίδες: 800

Τιμή: 15,40 ευρώ

Κλωντ Ιζζό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL