Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Όπερα / Ο άνθρωπος και η εποχή πίσω από την Επανάσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπερα / Ο άνθρωπος και η εποχή πίσω από την Επανάσταση

ΟΠΕΡΑ

«Επιδίωξή μου ήταν να γράψω μια όπερα που να αντιμετωπίζει την Επανάσταση ως μια ολότητα, που να περιλαμβάνει τόσο τις συνθήκες όσο και τα γεγονότα, ταυτιζόμενος με τις σκέψεις, τους πόθους και τις ελπίδες των ανθρώπων της εποχής. Μια όπερα που να βλέπει μέσα από το σήμερα την εποχή της Επανάστασης», λέει ο Γιώργος Κουρουπός, με αφορμή το εμπνευσμένο από την πρώιμη Ωδή του Ανδρέα Κάλβου νέο του έργο «Ελπίς Πατρίδος», που παρουσιάζεται 8 και 10 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

«Με μελωδικότητα και εκφραστικότητα επεδίωξα να αποδώσω τα πρόσωπα μιας υποτιθέμενης οικογένειας της εποχής, που διασταυρώνεται με την Ιστορία», εξηγεί ο συνθέτης για ένα έργο που ταξιδεύει το κοινό, μέσα από τα μάτια ενός σημερινού Έλληνα, στην εποχή των μεγάλων ιδεών, των ελπίδων και των αποφάσεων.

Η νέα όπερα επιδιώκει, όπως σημειώνει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, «μέσα από ιστορικά γεγονότα και μυθοπλασία, από μελωδίες και δραματικές εντάσεις, μέσα από μια εναλλαγή τού σήμερα με το χθες, να κάνει τους θεατές να ζήσουν ξανά την Ιστορία. Να παρακολουθήσουν από κοντά όχι τις μάχες αλλά τις ιδέες, όχι το αδιέξοδο αλλά την ελπίδα, αυτή που κινεί πάντα τα άτομα και τους λαούς!».

Ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει, σχετικά με την παράσταση, πως «η ιδέα της ‘νέας Ελλάδας’, που θα αναδυθεί μέσα από την εξέγερση, δεν έχει καθόλου τον χαρακτήρα της έννοιας ‘κράτος’, όπως τη γνωρίζουμε και τη ζούμε σήμερα. Μες στη φαντασία όλων των πεσόντων για την ‘ελευθερία του έθνους’, είναι μια ουτοπία, ένας ‘νέος κόσμος χαράς και δόξας’ που θα ανθίσει μέσα απ’ την καταστροφή, είναι το φως που θ’ αστράψει μέσα απ’ τα πεδία των μαχών στους αιματοβαμμένους αγώνες για έναν καινούργιο κόσμο, είναι τα λουλούδια που θα βγούνε μέσα απ’ το ‘χάσμα σεισμού’».

Για έναν «ύμνο στον πόθο για εθνική απελευθέρωση αλλά και ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη, όπως εκφράζεται μέσα από τους ήρωες του έργου στην περίοδο πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης μέχρι και την απελευθέρωση», μιλά ο Μίλτος Λογιάδης, που διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο Λογιάδης υπογραμμίζει πως «το έργο δεν αφηγείται ούτε υμνεί ιστορικά γεγονότα, αλλά βλέπει τα συναισθήματα και τον άνθρωπο πίσω από αυτά. Εξηγεί την εποχή και τη σκέψη της, αλλά ταυτόχρονα νοηματοδοτεί και το σήμερα με ιδανικά πανανθρώπινα και αιώνια, πλήρως συνυφασμένα με την ίδια την ανθρώπινη φύση. Αν εντέλει αυτός ο πόθος και η ‘ελπίς’ είναι ουτοπικός, ας το κρίνει ο θεατής. Σε κάθε περίπτωση, είναι πέρα ώς πέρα ανθρώπινος...»

Και δίνοντας μουσικές διευκρινίσεις, αποκαλύπτει πως «μέσα από μια πολυστυλιστική μουσική γλώσσα με ιδιαίτερο ενορχηστρωτικό χρώμα -τα κρουστά κυριαρχούν ως «χρωστικές» ουσίες που χρωματίζουν όλες τις μελωδικές γραμμές του έργου- ο συνθέτης, με λυρισμό και τρυφερότητα, ενίοτε με χιούμορ και σαρκασμό, αγγίζει τα συναισθήματα των ηρώων που εκφράζουν τον πόθο για ελευθερία, δημοκρατία, για μια ιδανική πατρίδα στο πλαίσιο των αρχών του Διαφωτισμού, κάτι που αποτελεί το ‘αιώνιο ζητούμενο’ ακόμα και σήμερα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL