Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Από το 1821 μέχρι σήμερα και η προσπάθεια για κοινωνική απελευθέρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το 1821 μέχρι σήμερα και η προσπάθεια για κοινωνική απελευθέρωση

Τυπώθηκε και κυκλοφορεί ένας συλλογικός τόμος Ελλήνων επιστημόνων με θέμα την πορεία της Ελλάδας από το 1821 μέχρι σήμερα. Τον τόμο επιμελείται ο Δημ. Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και έχει τίτλο «Επανάσταση, κρίση, επανάσταση; Η Ελλάδα από το 1821 ώς το 2021». Το βιβλίο των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ παρουσιάζεται στις 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι ένα συλλογικό έργο, στο οποίο οι συγγραφείς, με ιδιαίτερη επιστημονική ματιά, φωτίζουν και αναδεικνύουν πλευρές της πορείας του ελληνικού λαού από το 1821 μέχρι σήμερα, καταθέτοντας τη δική τους συμβολή στον προβληματισμό της Ιστορίας της χώρας. Τροφοδοτούν με γόνιμες αναζητήσεις την αέναη προσπάθεια για την κοινωνική απελευθέρωση.

Οι προβληματισμοί των συγγραφέων τροφοδοτούν τον μόνιμα ανοικτό κύκλο της ιστορικής πορείας της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται και στον τίτλο του εξώφυλλου.

Ο συλλογικός τόμος «Επανάσταση, κρίση, επανάσταση;» φωτίζει πτυχές της Ιστορίας των 200 χρόνων και παρουσιάζεται στις 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου

Στα κείμενά τους οι συγγραφείς φωτίζουν κάποιες πλευρές της περιόδου 1821 μέχρι σήμερα και χωρίζεται σε τρία μέρη:

* Το πρώτο μέρος διερευνά τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Αναλύονται ο νεοελληνικός κοινωνικός σχηματισμός και οι αντιφάσεις του ελληνικού εθνικισμού.

* Το δεύτερο μέρος αναλύει τα χαρακτηριστικά του νεοελληνικού κράτους, τα οποία το συνοδεύουν μέχρι σήμερα, όπως π.χ. δάνεια, χρέη κ.ά., και όλα τα «αμαρτήματα» της ελληνικής οικονομικής ελίτ της χώρας. Αξιολογείται ο ρόλος των γυναικών στην επανάσταση του 1821. Αναλύεται, τέλος, ο χαρακτήρας του κοινωνικού σχηματισμού και του κράτους.

* Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα με σύγχρονους προβληματισμούς για το θέμα της ανεξαρτησίας. Αναλύεται ο ρόλος των μνημονίων ιστορικά, η διαμόρφωση των πραγμάτων στην ελληνική οικονομία, ο ρόλος των μονοπωλιακών επιχειρήσεων στη χώρα μας καθώς και ζητήματα όπως η κοινωνική και ταξική διάρθρωση της Ελλάδας τον 21ο αιώνα και μάλιστα ποιες προοπτικές και δυνατότητες διαγράφονται.

* Τέλος, υπάρχει μια αξιόλογη ανάλυση για το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία και τα δικαιώματα των πολιτών. Μια αξιόλογη επίκαιρη ανάλυση σε σχέση με την πανδημία και την οικονομική κρίση καθώς και την ανάγκη νομοθετικών πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Το απόσταγμα από τη μελέτη αυτού του συγγραφικού πονήματος δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντο. Σίγουρα όμως ανακαλεί στη μνήμη τα γραπτά του Κ. Μοσκώφ, ο οποίος υποστήριζε μεταξύ των άλλων ότι: «Βασικό δομικό στοιχείο των κοινωνιών που σχηματίζονται στον ελλαδικό χώρο μέσα στην Ιστορία είναι η στήριξή τους στον εξωτερικό χώρο. Η ελληνική κοινωνία μένει σταθερά ανοιχτή, δίχως να λειτουργεί σαν μία οντότητα αυτόνομη, δίχως να παράγει δηλαδή από μόνη της τις κινητήριες δυνάμεις της ύπαρξής της».

* O Σήφης Φανουράκης είναι επίτιμος διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL