Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.6°C15.8°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
8.4°C11.0°C
1 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
13.2°C14.0°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
4 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.5°C
2 BF 50%
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / H αυλή των ηρώων και η Μήδεια στο annexM
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / H αυλή των ηρώων και η Μήδεια στο annexM

ΜΗΔΕΙΑ

Μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από το τοπόσημο του Πεδίου του  Άρεως και το μνημειακό σύνολο της «Λεωφόρου Ηρώων», καθώς και ένα σύνολο έργων που αναφέρεται στη μετέωρη συνθήκη στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης σήμερα, παρουσιάζονται από δύο διαφορετικούς εικαστικούς καλλιτέχνες στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από 4 Νοεμβρίου έως 23 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την «Αυλή των Ηρώων» του Κώστα Ρουσσάκη και το «212 Μήδεια» της Στεφανίας Στρούζα, ατομικές εκθέσεις του Project Space που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του φθινοπωρινού προγράμματος του annexM, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της  Άννας Καφέτση.

Η αυλή των ηρώων του Κώστα Ρουσσάκη σε επιμέλεια του Χρήστου Χρυσόπουλου είναι εγκατάσταση τριών συμπαγών γλυπτικών διατάξεων που περιέχουν μια ιδιάζουσα στερεοσκοπική θέαση του δημόσιου χώρου του Πεδίου του  Άρεως, προσβάσιμη ατομικά -σχεδόν ενδόμυχα- από το βλέμμα καθενός θεατή.

Η εγκατάσταση αντλεί την πρώτη της ύλη από το Πεδίο του  Άρεως με όλες τις τρέχουσες συνδηλώσεις του -ιστορικές, καλλιτεχνικές, πολιτικές, αστικού βίου- καθώς και τη σημειολογία που έχει κατά καιρούς αποδοθεί σε αυτόν μέσα από τα γλυπτά, τους ανδριάντες, τα μνημεία, τον κήπο και άλλα.

Όπως εξηγεί ο επιμελητής, η εγκατάσταση του Ρουσσάκη, ως ένας διπλός εγκιβωτισμός που διατρέχει τον διάδρομο που οδηγεί στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αποτελεί ένα εικαστικό περιβάλλον που μεταβολίζει τον οικείο χώρο του Πεδίου του  Άρεως δημιουργώντας ένα νέο, εφήμερο, υποκειμενικό τοπόσημο για την ιστορία και τον σύγχρονο βίο της πόλης.

Αφηγήσεις από έναν χώρο μετέωρο

Με ένα σύνολο έργων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα -δύο από τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση-, η Στεφανία Στρούζα εστιάζει σε στιγμές σύγκρουσης, αποτυπώματα καταστροφής καθώς και στο ενδεχόμενο επανόρθωσης και αναδημιουργίας. H έκθεση, σε επιμέλεια Δάφνης Δραγώνα, παίρνει τον τίτλο της από έναν αστεροειδή με το όνομα «212 Μήδεια» που απασχόλησε την εικαστικό στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου της γύρω από τον μύθο της Μήδειας.

Παρουσιάζονται τρία έργα γλυπτικής και ένα βίντεο. Τα γλυπτά υποδηλώνουν σώματα γεωλογικά και συμπαντικά, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα, υλικά και ενεργά, σώματα που φέρουν ίχνη σύγκρουσης, αλλά που ταυτόχρονα μπορούν να επιφέρουν αλλαγές, όπως εξηγεί η επιμελήτρια, προσθέτοντας πως κεντρική θέση κατέχει το γλυπτό «212 Medea», που μοιάζει τόσο με αστεροειδή σε τροχιά πρόσκρουσης όσο και με θηλυκό σώμα και αναφέρεται στη σχέση έμφυλης ταυτότητας και κλιματικής κρίσης.

Το γλυπτό παραπέμπει στην αναγνώριση άλλων έμβιων κόσμων πέρα από τον άνθρωπο, ενώ τα μικρότερα γλυπτά SPK-ID 2000212 με τη μορφή θραυσμάτων αναφέρονται στις ροές της ύλης, σε στιγμές έκρηξης και συνεχούς μεταμόρφωσης. Τέλος, το βίντεο Monologue (Medean Remix) βασίζεται σε αποσπάσματα από τα έργα των Ευριπίδη, Πιερ - Πάολο Παζολίνι και Χάινερ Μίλερ. Σε αυτό η Μήδεια θυμίζει τις θεμελιώδεις σχέσεις περιβάλλοντος και πολιτισμού, ανθρώπου και άλλων έμβιων όντων, ενσαρκώνοντάς τες.

Οι εκθέσεις είναι επισκέψιμες για το κοινό Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ και Πέμπτη έως τις 10 μ.μ. Τη Δευτέρα παραμένουν κλειστές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL