Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.1°C12.2°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.0°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.6°C
2 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
6 °C
6.0°C6.0°C
3 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
0 °C
0.0°C0.0°C
0 BF 86%
Εργαζόμενοι / Κοινός αγώνας για τα μουσεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι / Κοινός αγώνας για τα μουσεία

Μουσείο

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, συσπειρώνονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους επιβεβαιώνοντας την έντονη αντίδρασή τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το διοικητικό και λειτουργικό καθεστώς των μεγάλων και επομένως πιο προσοδοφόρων δημόσιων μουσείων της χώρας μετατρέποντάς τα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ήδη τα μεγάλα σωματεία εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια  Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, η  Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών - ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής / Τμήμα ΥΠΠΟΑ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, μετά την κοινή σύσκεψή τους την περασμένη Παρασκευή, όπου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κοινές δράσεις που θα επαναδιατυπωθούν οι «δυσμενείς επιπτώσεις στην υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στην προστασία και την ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαχειρίζονται» και να προβούν σε έναν μαραθώνιο δράσεων προκειμένου να ενημερώσουν τόσο τους πολίτες όσο και τα πολιτικά κόμματα για τις επιπτώσεις της απόσπασης των μεγάλων μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπό αυτή τη συνθήκη καλούν την κυβέρνηση «να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο με τους εργαζόμενους» για ένα τόσο μείζον θέμα και «να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των μουσείων μας και του δημόσιου χαρακτήρα τους».

«Την εποχή της πανδημίας, με αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κλειστά, με μεγάλα μουσεία του εξωτερικού αλλά και στη χώρα να κλείνουν αίθουσες και να προχωρούν σε περικοπές προσωπικού, η αποκοπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις των καιρών μας» λέει ο Δέδες Λιόνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΠΟΑ. Εξηγεί μάλιστα ότι «η επιχειρούμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας των μουσείων μας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Το είχαμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν οι εργαζόμενοι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και με κοινό αγώνα το είχαμε αποτρέψει. Το ίδιο ελπίζουμε ότι θα συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς σύμμαχοί μας σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνο οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στα μουσεία, που πρόκειται να μετατραπούν από ειδικές περιφερειακές διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ σε ΝΠΔΔ, αλλά το κοινό και η κοινωνία, που αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση η οποία θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπόσχεται ότι θα λύσει».

Εξηγώντας τις επιπτώσεις που θα έχει και στους επισκέπτες των μεγάλων δημόσιων μουσείων η προτεινόμενη αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος τους, υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες καταλαβαίνουν, για παράδειγμα, ότι οι ημέρες με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, δηλαδή θα είναι λιγότερες απ’ αυτές που ισχύουν για τα υπόλοιπα δημόσια μουσεία».

Στην κοινή σύσκεψη της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισαν την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας της κοινής γνώμης, με έμφαση στις επιπτώσεις που αυτή η αλλαγή θα έχει για το κοινό των μουσείων, τη συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την ενημέρωση συνδικαλιστικών φορέων σε όλο τον δημόσιο τομέα, τη στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από εργαζόμενους σε μουσεία και παράλληλα θα επιδιωχθεί συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού. Τις δράσεις αναλαμβάνει να δρομολογήσει το συντονιστικό όργανο που συναποφασίστηκε.

Όπως άλλωστε έχουν επισημάνει με επιμέρους ανακοινώσεις και επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό τόσο οι εργαζόμενοι των πρώτων πέντε δημόσιων μουσείων που πρόκειται να αλλάξει το διοικητικό τους καθεστώς όσο και τα ίδια τα σωματεία, έτσι και τώρα υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση «υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της, μετατρέπει τα μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια με τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων από τον εκάστοτε υπουργό, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των μουσείων, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους με την αύξηση των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών στο κοινό (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ημέρες, εκδηλώσεις), ανοίγει τον δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (λ.χ. φύλαξη, καθαριότητα, οργάνωση εκθέσεων, επικοινωνία)».

Επίσης, «υπάγει τις συλλογές των δημόσιων μουσείων στην απαράδεκτη διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια, μειώνει τα έσοδα του ΟΔΑΠ, τα οποία στηρίζουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, και απειλεί με οριστικό λουκέτο τα μικρότερα μουσεία ανά την επικράτεια», ενώ «ελλοχεύει κινδύνους για τις σχέσεις εργασίας τόσο για τους ήδη εργαζόμενους στα μουσεία όσο και για τους μελλοντικούς που θα προσλαμβάνονται με απόφαση του διορισμένου Δ.Σ.».

Η μόνη που δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν για τη μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL