Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Lockdown / Τραγική χρονιά για τον χώρο του βιβλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Τραγική χρονιά για τον χώρο του βιβλίου

Βιβλία

Η μείωση 23% στην παραγωγή βιβλίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και η μείωση 20% στον ετήσιο τζίρο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύουν με σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο κινείται η βιβλιαγορά την περίοδο της πανδημίας.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι εκδότες για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών Πόλα Καπόλα όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου Παύλος Παπαχριστοφίλου κάνουν λόγο για απώλεια εσόδων μέσα στον Οκτώβριο, που δεν υπήρχε lockdown, γύρω στο 30% σε εκδότες και βιβλιοπωλεία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ Γιάννης Κωνστανταρόπουλος μιλάει για «τραγική χρονιά» και δείχνει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κομβικούς μήνες για την αγορά του βιβλίου, αφού σ’ αυτούς καταγράφεται η μεγαλύτερη βιβλιοπωλική κίνηση του έτους. Η χριστουγεννιάτικη αγορά κατά παράδοση συγκεντρώνει το 40% του ετήσιου τζίρου. «Αν χαθεί το μισό απ’ αυτό, θα χαθεί το 20% του ετήσιου τζίρου» επισημαίνει ο Γ. Κωνστανταρόπουλος και διευκρινίζει ότι «με δεδομένο ότι βάσει της ΕΛΣΤΑΤ έχει χαθεί και το 20% του ετήσιου τζίρου του πρώτου εξαμήνου, θεωρείται ότι η επιβάρυνση θα είναι 40% απώλεια τζίρου για όλη τη χρονιά. Τεράστια απώλεια».

«Περιμέναμε όλοι, βιβλιοπώλες και εκδότες, να δουλέψουμε το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, όμως με το δεδομένο της καραντίνας κινούνται μόνο τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία» λέει η Πόλα Καπόλα, διευκρινίζοντας ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν λιγότερα σημεία πώλησης, υπάρχει μικρότερη αγοραστική επάρκεια». Επισημαίνει δε ότι «υπάρχει το ζήτημα με τις νέες εκδόσεις, καθώς είχαμε προγραμματίσει έναν αριθμό βιβλίων να εκδοθούν για τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Τώρα, με κλειστά τα βιβλιοπωλεία και καθώς δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα ανοίξουν, δεν ξέρουμε κι εμείς πώς θα κινηθούμε. Από τη στιγμή που ο αναγνώστης δεν μπορεί να πιάσει στα χέρια του το βιβλίο, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να τον φέρουμε σε επαφή εκ του μακρόθεν». Και επαναφέρει στο τραπέζι το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την περίοδο του lockdown, «διότι το βιβλίο είναι αγαθό πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα», προσθέτοντας ότι «τα περισσότερα βιβλιοπωλεία στη χώρα είναι μικρές επιχειρήσεις, όπου μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Οι πρόεδροι των τριών εκδοτικών φορέων που συγκροτούν τη Σύμπραξη Εκδοτών, η οποία προ ημερών απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία την περίοδο της καραντίνας, μιλούν με τη γλώσσα των αριθμών για να επισημάνουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του βιβλίου εν μέσω πανδημίας.

Η μείωση της εκδοτικής παραγωγής και η πτώση των τζίρων συμπαρασύρει και θέσεις εργασίας, που, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, εντοπίζεται σε μια απώλεια 10%. «Οι ακριβείς απώλειες θα φανούν πιο καθαρά στο άμεσο μέλλον, γιατί προς το παρόν ισχύει η αναστολή» λέει ο Παύλος Παπαχριστοφίλου. Εκφράζει μάλιστα τον φόβο ότι «με τη λήξη της αναστολής θα υπάρξει έκρηξη απολύσεων, γιατί ο κλάδος, που αποτελείται κυρίως από οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να στηρίξει θέσεις εργασίας». Η δυσχερής κατάσταση αναμένεται να συμπαρασύρει όλο το φάσμα της εκδοτικής βιομηχανίας, από βιβλιοδέτες και τυπογράφους μέχρι μεταφραστές και επιμελητές.  Άλλωστε, μέσα στο 2020 «έχουν κλείσει αρκετά βιβλιοπωλεία στην περιφέρεια και την Αττική, ενώ αντιθέτως οι αλυσίδες έχουν αναπτυχθεί, δεδομένου ότι έχουν τις υποδομές για online πωλήσεις και κεφάλαια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους».

Καθολικό αίτημα του κλάδου είναι η δημιουργία νέου φορέα πολιτικής βιβλίου για την προώθηση του βιβλίου, τη στήριξη των βιβλιοθηκών και την αναπτυξιακή διάσταση των κλάδων που εμπλέκονται.

«Διαρκούσης της καραντίνας, με τη σημαντική μείωση εσόδων στους εκδότες και τους βιβλιοπώλες, δεν έχει δοθεί καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος» λέει ο Παύλος Παπαχριστοφίλου. «Δεν υπάρχει βιβλιοφιλική πολιτική και κυρίως δεν υπάρχει στήριξη στις βιβλιοθήκες» επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι «το  Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού δεν μπορεί να χαράξει πολιτική βιβλίου». Και καταλήγει: «Το βιβλίο είναι στο περιθώριο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ Γιάννης Κωνστανταρόπουλος υπογραμμίζει ότι «μέχρι τώρα στήριξη είναι τα γενικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η υπουργός Πολιτισμού δεν προσφέρει ούτε 1 ευρώ για το βιβλίο. Προσπάθησε να μας εμφανίσει ως μέτρα ενίσχυσης του κλάδου για τον κορωνοϊό τα μέτρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ για το βιβλίο». Προσθέτει δε ότι στην πρόταση της  Ένωσης να αγοραστούν βιβλία για την ενίσχυση των σχολικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, η απάντηση ήταν «δεν θα δώσω τα λεφτά μου σε άλλα υπουργεία». Εννοούσε το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο εντάσσονται οι βιβλιοθήκες.

Τέλος, αναρωτιέται «πού πήγαν τα 10 εκατ. ευρώ που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στο ΥΠΠΟΑ για τον πολιτισμό»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL