Live τώρα    
Ενέργεια / Καυτό καλοκαίρι σε καύσιμα, ρεύμα, αέριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενέργεια / Καυτό καλοκαίρι σε καύσιμα, ρεύμα, αέριο

Μετρητές ρεύματος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε ράλι εξελίσσεται η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν, που πυροδότησε νέα ανησυχία για τις διαταραχές εφοδιασμού μέσω του Κόλπου, ενώ αντίστοιχη είναι η εξέλιξη των τιμών στα υγρά καύσιμα και στο ρεύμα στην εγχώρια αγορά με την ενεργειακή ακρίβεια να κυκλώνει ασφυκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου brent σημειώνει σήμερα νέα άνοδο άνω του 4% καθώς ξεπέρασε και τα 87 δολάρια νωρίτερα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Της νέας αύξησης προηγήθηκε ένα άλμα 9,6% στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς νέες επιθέσεις έθεσαν ξανά στο στόχαστρο τη ναυτιλία στο στενό του Ορμούζ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι δύο από τα δεξαμενόπλοιά τους χτυπήθηκαν ενώ διέσχιζαν την πλωτή οδό, υπογραμμίζοντας τους αυξανόμενους κινδύνους για μία από τις πιο πολυσύχναστες ενεργειακές οδούς στον κόσμο. Οι επιθέσεις έγιναν μετά την επανέναρξη του αποκλεισμού των ΗΠΑ στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, την έναρξη νέων επιθέσεων κατά του Ιράν και την πρόταση για επίθεση σε πλοία που προστατεύονται από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για την προσφορά εντάθηκαν επίσης, καθώς η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης, ενώ η Ουάσινγκτον υποστήριξε αυστηρότερες κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Η νέα κλιμάκωση έχει προκαλέσει φόβους για παρατεταμένες διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο και υψηλότερα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου.

Σταγόνα στον ωκεανό η έκπτωση στα ακριβά καύσιμα

Στην εγχώρια αγορά η άνοδος των καυσίμων συνεχίζεται με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να ανέρχεται σε 1,979 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης (diesel) σε 1,854 ευρώ, ενώ στις περισσότερες τουριστικές περιοχές, νησιωτικές κυρίως, ξεπερνούν σταθερά τα 2 ευρώ.

Νωρίτερα οι δύο εταιρείες διύλισης επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση κατά περίπου 10 λεπτά στην τιμή της αμόλυβδης και κατά 5 λεπτά στην τιμή του diesel έως το τέλος Αυγούστου. Οι εκπτώσεις αυτές στα σημερινά ή και υψηλότερα επίπεδα τιμών είναι σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας, καθώς η τελική τιμή θα διαμορφωθεί (με βάση τις τελευταίες ανωτέρω μέσες τιμές) σε περίπου: 1,879 ευρώ για την αμόλυβδη και σε 1,804 ευρώ για το diesel.

Ειδικότερα, η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει ποσό ύψους 20 εκατ για την χρηματοδότηση μιας απευθείας έκτακτης έκπτωσης κατά τη θερινή περίοδο στις τιμές των βασικών καυσίμων κίνησης που προορίζονται για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά, που προέκυψε “μετά από παραίνεση της Ελληνικής Κυβέρνησης, θεωρώντας ότι αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο για την οριζόντια μείωση των τιμών”. Η έκπτωση προς όλες τις εταιρείες εμπορίας θα είναι 7,95 λεπτά προ ΦΠΑ ανά λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων και 4,05 λεπτά προ ΦΠΑ ανά λίτρο στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και θα εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο στα τιμολόγια, ενώ θα ισχύει από την σήμερα (14/7) μέχρι και την 31η Αυγούστου 2026.

Από την πλευρά της η Motor Oil σε μια πιο λιτή ανακοίνωση αναφέρει απλώς ότι “θα πράξει στο πλαίσιο που έχει ήδη ανακοινωθεί από την Πολιτεία”, αισθανόμενη την υποχρέωση αρωγής στις δυσκολίες που προκαλούν στους πολίτες-καταναλωτές και στις επιχειρήσεις-προμηθευτές οι διεθνείς αναταράξεις και οι ασύμμετρες αντιδράσεις των αγορών σε αυτές.

Αυξήσεις και σε αέριο και ρεύμα

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών συμπαρασύρει και την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης (TTF) με τις τιμές να εκτινάσσονται πάνω από τα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επεκτείνοντας το ράλι της Δευτέρας σε υψηλό άνω των τριών μηνών. Η επανέναρξη του αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια και η απαίτηση τέλους ασφαλείας 20% σε όλα τα φορτία που διέρχονται από το Ορμούζ, από τον Ντ. Τραμπ, διέψευσαν τις ελπίδες για βραχυπρόθεσμη ομαλοποίηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας μέσω της πλωτής οδού. Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Μέση Ανατολή είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, με το Κατάρ να αυξάνει την παραγωγή και τις αποστολές μετά την ενδιάμεση συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν τον Ιούνιο. Ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή σταμάτησε απότομα εγείροντας ανησυχίες για νέες διαταραχές στις εξαγωγές LNG από την περιοχή, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά τον παγκόσμιο εφοδιασμό με φυσικό αέριο σε μια περίοδο που η Ευρώπη αγωνίζεται να ξαναγεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσής της, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Συγχρόνως, η ανοδική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται με νέο υψηλό μηνός, στα 136,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα να καταγράφεται για αύριο. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα ολοκληρώνεται με μέση τιμή στα 111,67 ευρώ/μεγαβατώρα, μια αύξηση που ξεπερνά το 20% σε σχέση με τη μέση τιμή του Ιουνίου. Είναι προφανές ότι εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία έως το τέλος του μήνα, σημαντικές αυξήσεις θα πρέπει να αναμένονται στα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0