Για εκ νέου οικοδόμηση από τους κληρονόμους του της οικίας Λουντέμη, που κατεδαφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τις υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας, κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι του δήμου. Διευκρινίζουν μάλιστα πως, καθώς πρόκειται για διατηρητέο, θα πρέπει να οικοδομηθεί με την ίδια εξωτερική αρχιτεκτονική, γνωστοποιώντας πως αν κάτι τέτοιο δεν γίνει μέσα σε τρία χρόνια, θα το αναλάβει ο δήμος, χρεώνοντας το κόστος στους κληρονόμους.
Σύμφωνα με δήλωση του κ. Γρηγόρη Τσίτσου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, που μαζί με τον αδελφό του έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του ακινήτου, έχει υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου από διατηρητέο. «Κάθε φορά που ανακινείται θέμα για το σπίτι του Λουντέμη, αποποιούνται όλοι τις ευθύνες τους και μεταβιβάζουν τις ευθύνες απρόσωπα σε όλους τους κληρονόμους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίτσος και γνωστοποιεί ότι είναι στις προθέσεις του ο αποχαρακτηρισμός του ακινήτου.
Την άποψη ότι η αποκατάσταση της οικίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό επισήμανε, από την πλευρά της, η δισεγγονή του Μενέλαου Λουντέμη και κληρονόμος Μαρία Σταυρίδου. «Και εγώ επιθυμώ να ξαναφτιαχτεί, αλλά βλέπω ότι εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχει γίνει κάτι και δεν υπάρχει πρόθεση". Απαντώντας δε στις αναφορές περί ανταλλαγμάτων για τη δωρεά του οικοπέδου στον δήμο, σημειώνει πως "ο δήμος πρότεινε ανταλλάγματα για άλλο ακίνητο και όταν λέγαμε 'ναι', μετά μας κατηγορούσαν ότι ζητούσαμε ανταλλάγματα". «Πιστεύω», προσθέτει, «ότι υπάρχει κώλυμα επειδή οι προτάσεις που έγιναν από την πλευρά των κληρονόμων περιείχαν όρους για τη διασφάλιση της χρήσης του ακινήτου. Σε αυτές τις προτάσεις δεν πήραμε απαντήσεις».