Η νέα, υπόγεια προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει πλαγίως την επιχείρηση συγκάλυψης για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολύτιμα στοιχεία, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στους συγγενείς των θυμάτων και στους πολίτες ενώ αναμένεται να προκαλέσει και νέα σφοδρή πολιτική σύγκρουση.
Η δήθεν «γενναία» πρόταση του Χρήστου Τριαντόπουλου να δικαστεί από τον «φυσικό» δικαστή και να μπαζωθεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, μπορεί να έγινε αποδεκτή με διθυραμβικές δηλώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποκρύπτει, όμως, την επιχείρηση της κυβέρνησης και για «μπάζωμα» της προανακριτικής.
Δύο συνταγματολόγοι τοποθετήθηκαν δημόσια για το θέμα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πρόταση αντισυνταγματική και εκ του πονηρού. Μια πρόταση που διατυπώθηκε είτε από πονηρούς είτε από αδαείς.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Χάρης Τσιλιώτης με ανάρτησή του επισημαίνει ότι αυτό που ζητάει «ο εγκαλούμενος πρώην Υφυπουργός είναι όχι μόνο κατάφωρα αντισυνταγματικό αλλά και και εκ του πονηρού».
Αντισυνταγματικό, γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή ασκεί τον ρόλο του εισαγγελέα και δεν μπορεί να απεμπολήσει αρμοδιότητα που έχει παραχωρηθεί εκ του Συντάγματος ενώ η άσκηση των αρμοδιοτήτων «δεν επαφίεται στην καλή ή κακή προαίρεση του υπόπτου τελέσεως αδικήματος ή του κατηγορουμένου».
Εκ του πονηρού, γιατί «η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ενδέχεται να αποκαλυφθούν είτε από τον Τριαντόπουλο είτε από άλλους σημεία ενδιαφέροντα για την ποινική και την πολιτική διάσταση του δυστυχήματος των Τεμπών».
Ο Χάρης Τσιλιώτης επισημαίνει εμφατικά «συνεπώς, μην εκστασιάζονται όσοι σπεύδουν να συγχαρούν τον κ. Τριαντόπουλο για την πρωτοβουλία του, διότι εάν δεν χαρακτηρισθούν κακόπιστοι σίγουρα θα χαρακτηρισθούν νομικά αδαείς!!».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Χάρη Τσιλιώτη
«Αυτό που ζητάει ο εγκαλούμενος πρώην Υφυπουργός είναι όχι μόνο κατάφωρα αντισυνταγματικό αλλά και και εκ του πονηρού. Καταρχάς σύμφωνα με το άρθρο 86 Σ η Βουλή ασκεί τον ρόλο του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, διενεργώντας τόσο προκαταρκτική εξέταση όσο, κι αν χρειαστεί, ασκεί ποινική δίωξη. Δεν μπορεί να απεμπολήσει αρμοδιότητα τεθειμένη εκ του Συντάγματος όπως δεν μπορεί να απεμπολήσει την ανάλογη εκ του ΚΠΔ αρμοδιότητα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών. Η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων δεν επαφίεται στην καλή ή κακή προαίρεση του υπόπτου τελέσεως αδικήματος ή του κατηγορουμένου.
Είναι όμως και εκ του πονηρού, διότι στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ενδέχεται να αποκαλυφθούν είτε από τον Τριαντόπουλο είτε από άλλους σημεία ενδιαφέροντα για την ποινική και την πολιτική διάσταση του δυστυχήματος των Τεμπών, τα πριν και τα μετά. Συνεπώς μην εκστασιάζονται όσοι σπεύδουν να συγχαρούν τον κ. Τριαντόπουλο για την πρωτοβουλία του, διότι εάν δεν χαρακτηρισθούν κακόπιστοι σίγουρα θα χαρακτηρισθούν νομικά αδαείς!!
ΥΓ. Η υλοποίηση μίας τέτοιας κατάφωρα αντισυνταγματικής πρότασης σίγουρα θα διευκόλυνε τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή, που αναμένεται να “φάνε πολύ ξύλο” (με την πολιτική έννοια του όρου το λέω φυσικά) κι απ' ό,τι βλέπω από τα ονόματα οι περισσότεροι είναι και άγνωστοι και άπειροι!!
ΥΓ2: Μπορεί de constitutione ferenda να είναι κακή επιλογή η εμπλοκή της Βουλής στην διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης και άσκησης ποινικής δίωξης κατά μελών της κυβέρνησης και Υφυπουργών, τουλάχιστον όπως αυτός ο θεσμός έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα στην χώρα μας, αλλά είναι θετικό Συνταγματικό Δίκαιο και θα πρέπει να γίνει σεβαστό όσο ισχύει. Μακάρι η μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση να καταργήσει μία τέτοια ρύθμιση. Συνεπώς mala lex sed lex (κακός νόμος αλλά νόμος) που έλεγαν και οι Λατίνοι!!».
Κοντιάδης: «Όχι ευχαριστώ, να λείπει τόση “γενναιότητα”»
Θέση στο αίτημα Τριαντόπουλου να παρακαμφθεί η Προανακριτική και να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο πήρε και ο συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης, με ανάρτησή του στο Facebook.
Ο συνταγματολόγος κάνει λόγο για «πονηρούς ή αδαείς» και επισημαίνει δεν αποτελεί «πράξη γενναιότητας» το αίτημα Τριαντόπουλου να μην γίνει Προανακριτική Επιτροπή για τις ευθύνες του στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο. Και ο Ξενοφών Κοντιάδης υπογραμμίζει:
«Και όλα όσα θα μπορέσει να φέρει στο φως η Προανακριτική αν αφεθεί να εργαστεί με τις σημαντικές ανακριτικές αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος; Θα “μπαζωθούν” κι αυτά; Όχι ευχαριστώ, να λείπει τόση “γενναιότητα”».