Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.8°C20.1°C
2 BF 79%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.6°C23.7°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.8°C22.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19 °C
18.3°C19.7°C
5 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.5°C21.5°C
2 BF 56%
Τέμπη – Προανακριτική / Πώς στήθηκε η μεθοδευμένη συγκάλυψη για να κρύψουν τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη – Προανακριτική / Πώς στήθηκε η μεθοδευμένη συγκάλυψη για να κρύψουν τον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Την πιο σύντομη Προανακριτική θέλει να κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία, καθώς αύριο θα επιχειρήσει να βάλει ταφόπλακα στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το μπάζωμα στα Τέμπη.

Η ΝΔ που έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή θα κάνει αποδεκτό το αίτημα του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργού και συνεπώς δεν θα προχωρήσει με την εξέταση στοιχείων και την κλήση μαρτύρων που θα έφερναν σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται η Προανακριτική και συγκαλύπτονται οι ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός δεν θα κληθεί από την αντιπολίτευση ως μάρτυρας για να απολογηθεί.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με το κλείσιμο της Προανακριτικής Επιτροπής ευελπιστεί να γλιτώσει τη βάσανο των αποκαλύψεων για τους εντολείς του μπαζώματος στα Τέμπη.

Η φημολογία περί πρόθεσης της ΝΔ να βάλει μπλόκο στην Προανακριτική κυκλοφορούσε από χθες το πρωί, ενώ ενισχύθηκε το μεσημέρι όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση καθώς δεν δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την ημερήσια διάταξη της επόμενης διαδικασίας που ορίστηκε για το πρωί της Πέμπτης. Σαν να γνώριζε δηλαδή η πλειοψηφία ότι η συνεδρίαση θα είχε τυπικό χαρακτήρα, λόγω της επιστολής του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, εφόσον εγκριθεί το αίτημα του πρώην υφυπουργού, τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από ανώτατους δικαστές.

Ο ένας από τους αρεοπαγίτες ορίζεται ανακριτής και αυτός κάνει από την αρχή την ανάκριση. Καλεί όποιους μάρτυρες κρίνει και καταλήγει σε πόρισμα, βάσει του οποίου το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει ή όχι την παραπομπή του υπουργού στο ειδικό δικαστήριο. Εφόσον κρίνει βάσιμη την κατηγορία, τότε ο Χρήστος Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οργή από την αντιπολίτευση

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φιμωθούν οι βουλευτές και τα κόμματα. Πρώτα έλεγχος από τη Βουλή. Να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν. Όχι νέα συγκάλυψη» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της ΝΔ.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι « δεσμεύτηκε να είναι η φωνή της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών.

Ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί.

Όπως και στο μπάζωμα ο Τριαντόπουλος εκτελεί τις εντολές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει την ολοκληρωμένη διεξαγωγή της προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές των διαπραχθέντων εγκλημάτων. Η ΝΔ θέλει να αποφύγει την προανάκριση.

Οι πολίτες είτε είναι υπουργοί είτε όχι, δεν επιλέγουν τους εισαγγελείς και δικαστές ενώπιον των οποίων θα λογοδοτήσουν. Αυτό καθορίζεται από το Σύνταγμα, τους ποινικούς νόμους και τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φιμωθούν οι βουλευτές και τα κόμματα. Πρώτα έλεγχος από τη Βουλή. Να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν. Όχι νέα συγκάλυψη».

«Έτσι και αλλιώς ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θυμίζουμε ότι λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση ως δήθεν εργαλειοποίηση» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι «πρέπει να παραπεμφθεί με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, τους πολιτικούς της σχεδιασμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του πολιτικού κόστους.

Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους, εκείνοι που ύψωσαν τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;».

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που συμμετέχουν στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα, κατήγγειλαν «τη διαφαινόμενη μεθόδευση εσπευσμένου τερματισμού των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής που προωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ πριν καν αυτές ξεκινήσουν».

Είναι προφανές, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ «ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης, προκειμένου να μην εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και στοιχεία που προκύπτουν συνεχώς από την έρευνα. Συνιστά, όμως, και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει “την ανάγκη φιλοτιμία”. Αναδεικνύει πάνω απ’ όλα τον φόβο να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες κι άλλων προσώπων, τόσο για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, όσο και για το κύριο έγκλημα, δηλαδή τη σύγκρουση των τρένων, αλλά και την έκρηξη».

«Ο ισχυρισμός που δικαιολογεί το διαφαινόμενο κλείσιμο των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής στο όνομα της “παραπομπής στον φυσικό δικαστή” είναι προσχηματικός, αφού από τη στιγμή που αυτή συγκροτείται, οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μεθοδεύσεις», κατέληξαν.

O βουλευτής της Νέας Αριστεράς και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τριαντόπουλος; Γιατί πανηγυρίζει ο κος Μητσοτάκης; Ο κ. Τριαντόπουλος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία είδε προ ολίγου το φως της δημοσιότητας, ζητά να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία περί ευθύνης Υπουργών. Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό; Διότι το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών καλώς ή κακώς προβλέπουν ότι:

α) η απόφαση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης λαμβάνεται από τη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών,

β) η σχετική απόφαση της Βουλής πρέπει να καθορίζει και να εξειδικεύει την αξιόποινη πράξη και την ποινική διάταξη που την προβλέπει

γ) στη βάση αιτιολογημένου πορίσματος το οποίο πρέπει να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι τα εξής: Είναι δυνατόν να παρακαμφθεί το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο για την άσκηση της ποινικής δίωξης; Πώς θα προσδιοριστούν τα πραγματικά περιστατικά, πώς θα γίνει υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και ποιος τελικά θα ασκήσει τη δίωξη και για ποιο αδίκημα αν η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης δεν ασκήσει την κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα της; Αν η θεσμική ακροβασία οδηγήσει τελικά σε αθώωση του κ. Τριαντόπουλου με ευθύνη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν θα πρόκειται εδώ, ακόμη και για περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της επιτροπής; Συμπερασματικά: Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, να εξετάσει μάρτυρες, να προσδιορίσει τα ενδεχόμενα αδικήματα και στη βάση αιτιολογημένου πορίσματος να προτείνει σαφώς την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. Κάθε άλλη επιλογή κινείται εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης και θα αποτελεί νέα μεθόδευση συγκάλυψης».

«Η επιλογή Τριαντόπουλου να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη, δεν είναι παρά ακόμα μία προσπάθεια συγκάλυψης του εθνικού εγκλήματος των Τεμπών», σημείωσε η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «ο Κ. Μητσοτάκης ως νέος “Αγαμέμνονας”, βρήκε στο πρόσωπο του Τριαντόπουλου την “Ιφιγένεια”, για να μπορέσει να καλύψει τα εγκλήματα όλων των υπολοίπων».

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του κόμματος «η Ελληνική Λύση επιμένει να κληθούν όλοι οι υπουργοί και το σύνολο των εμπλεκομένων, για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL