Το Ευρωκοινοβούλιο απαγόρευσε στους λομπίστες της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei, την πρόσβασή τους στα κτίριά του καθώς οι αρχές διεξάγουν έρευνες σχετικά με τις αποκαλύψεις για φερόμενο σκάνδαλο δωροδοκιών, δύο μόλις χρόνια μετά το Qatar gate.
«Στις 14 Μαρτίου το Κοινοβούλιο αποφάσισε, ως προληπτικό μέτρο, να αναστείλει την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο των εκπροσώπων που συνδέονται με την εταιρεία Huawei με άμεση ισχύ» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Politico.
Οι Βέλγοι εισαγγελείς αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι είχαν συλλάβει πολλά άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση ενδεχόμενης δωροδοκίας μελών του Ευρωκοινοβουλίου με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της Huawei.
Η κινεζική εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες και θα επικοινωνήσει επειγόντως με τις αρχές για να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση.
Ο κινέζικος όμιλος έχει επί του παρόντος εννέα διαπιστευμένους εκπροσώπους, σύμφωνα με το μητρώο διαφάνειας του θεσμικού οργάνου, και συνεπώς αυτοί έχουν άδεια για συναντήσεις με ευρωβουλευτές.
Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πραγματοποιήθηκαν 21 έρευνες σε όλο το Βέλγιο και άλλες τρεις καταζητούνται στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, ο αρμόδιος ανακριτής ζήτησε να σφραγιστούν χώροι του Ευρωκοινοβουλίου τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο και συγκεκριμένα τα γραφεία που έχουν διατεθεί σε δυο κοινοβουλευτικούς βοηθούς που εμπλέκονται στην υπόθεση της έρευνας σχετικά με τη δωροδοκία από λομπίστες της σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να προωθήσουν την εμπορική πολιτική της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη.
Οι αρχές προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Γαλλία ενός υπόπτου που έγινε στόχος ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το βελγικό δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι ταυτότητες των συλληφθέντων, ούτε ο ακριβής αριθμός αυτών που ανακρίνονται στις Βρυξέλλες.
Ένας Σλοβένος πρώην ευρωβουλευτής, το όνομα του οποίου κυκλοφορεί στον Τύπο ως πιθανός ύποπτος, αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Σε συνέντευξη από τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, ο Φρανκ Μπόγκοβιτς, πρώην ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παραδέχτηκε ότι είχε προσκληθεί από τον κινέζικο όμιλο σε συνέδρια και ότι συμμετείχε μαζί της σε ένα πρόγραμμα για το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε καμία παράνομη δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reporters United σε συνεργασία με το Follow the Money, τη βελγική εφημερίδα Le Soir και το βελγικό ερευνητικό περιοδικό Knack, που αποκάλυψαν τις έρευνες για το φερόμενο σκάνδαλο, στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας φέρεται να βρίσκονται 15 πρώην και νυν ευρωβουλευτές από διάφορα κόμματα.