Ωμή παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εναντίον του Συνηγόρου του Πολίτη, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματός της Ανεξάρτητης Αρχής για το έγκλημα της Πύλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης.
Ο ίδιος με ερώτηση που κατέθεσε στην Κομιισόν για την επίθεση της κυβέρνησης στον Συνήγορο του Πολίτη τονίζει ότι «η παρέμβαση του υπουργείου αποτελεί μια ακόμη ακλόνητη απόδειξη πλήρους καταπάτησης των αρχών του Κράτους Δικαίου από την κυβέρνηση».
«Είναι και ο Συνήγορος του Πολίτη εχθρός της πατρίδας;», διερωτάται ο Κ. Αρβανίτης και ρωτά την Κομισιόν εάν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου, ευθυγραμμίζεται με τις ενωσιακές δικαιοκρατικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το πόρισμα - «φωτιά» του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες το υπουργείο Ναυτιλίας «βάφτισε» το πόρισμα «αναξιόπιστο» ενώ φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει τον Συνήγορο του Πολίτη αναρμόδιο και ότι με «αυθαίρετα συμπεράσματα» προκαταλάβει τη δικαστική αξιολόγηση.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Κ. Αρβανίτη:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 144 του Κανονισμού Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left) Θέμα: Δημόσια επίθεση της Κυβέρνησης της Ελλάδας κατά του Συνηγόρου του Πολίτη Κατόπιν άρνησης πειθαρχικής διερεύνησης από το Λιμενικό Σώμα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη (συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή) εξέδωσε πόρισμα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, επισημαίνοντας “σειρά σοβαρών και επίμεμπτων παραλείψεων στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής … που συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana”.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι "η διαφάνεια της διοικητικής δράσης και η απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν, για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου αποτελεί στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το σεβασμό στο κράτος δικαίου, όπως και η ενδελεχής διερεύνηση από τη διοίκηση κάθε άλλου περιστατικού που συνδέεται με προσβολή του δικαιώματος στη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα".
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με άμεση ανακοίνωσή του επιτέθηκε σφοδρά κατά του ΣτΠ, αναφέροντας ενδεικτικά: “αντικειμενικά επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος”, “τάσσεται συστηματικά υπέρ εκείνων των ισχυρισμών που αμφισβητούν την ορθή άσκηση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος, χωρίς την οποιαδήποτε αξιόπιστη τεκμηρίωση”, “καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα που κινδυνεύουν να προκαταλάβουν τη δικαστική αξιολόγηση”.
Ερωτάται η Επιτροπή: Ευθυγραμμίζεται με τις ενωσιακές δικαιοκρατικές αρχές το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου; Η εκτίμηση Ανεξάρτητης Αρχής θίγει την αμεροληψία της Δικαιοσύνης;»