Τον ρόλο του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, στη συγκάλυψη δύο μεγάλων υποθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα, σταχυολογούν οι Reporters United καταρρίπτοντας την κυβερνητική προσπάθεια επικοινωνιακού εξωραϊσμού του ανθρώπου ο οποίος λίγα χρόνια πριν, με αφορμή την παρουσία του Αλ. Τσίπρα σε εγκαίνια έκθεσης για τον Ν. Μπελογγιάνη, επιδιδόταν σε αντικομουνιστικό παραλήρημα.
Αναφορικά με τον ρόλο του Κ. Τασούλα και τα εμπόδια στην αποκάλυψη της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών, την αρχή έκανε η Μαρία Καρυστιανού η οποία υπενθύμισε ότι «ως Πρόεδρος της Βουλής κρατούσε στο γραφείο του την δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τη σύμβαση 717 και τη δικογραφία για τα Τέμπη και δεν την έδωσε άμεσα ως όφειλε, στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής».
Επιπλέον, «ο κ. Τασούλας, είναι αυτός που ως ΠτΒ κρατάει στο γραφείο του τις μηνύσεις που αφορούν τις ευθύνες του υπουργείου Μεταφορών και δυο δικογραφίες κατά μελών της κυβέρνησης και δεν τα προωθεί άμεσα στη Βουλή όπως ορίζει το Σύνταγμα και επιβάλλει η θέση του».
Συνεχίζοντας η μητέρα θύματος στα Τέμπη υπενθύμισε ότι ο κ. Τασούλας, πάντα ως Πρόεδρος της Βουλής «αγνοεί τα εξώδικα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και συμπράττει στη συγκάλυψη που πανηγυρικά επεδίωξε και πέτυχε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως υπενθυμίζουν οι Reporters United, «μετά τα Τέμπη, ο κ. Τασούλας μίλησε για αναζήτηση ευθυνών. Όμως, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ έριξε το βάρος στον σταθμάρχη και όχι στον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή».
Ο Παύλος Ασλανίδης από την πλευρά του σχολιάζοντας την πρόταση Μητσοτάκη για ΠτΔ σημείωσε ότι η επιλογή του Κ. Τασούλα ήταν αναμενόμενη καθώς «όποιος συμμετείχε στη συγκάλυψη για τα Τέμπη αναβαθμίστηκε».
«Επόμενο ήταν και ο κ. Τασούλας, ο οποίος έχει στο συρτάρι του πάνω από 6 μηνύσεις συγγενών που έχουν φτάσει στη Βουλή και τις κρατάει στο συρτάρι ενώ είναι υποχρεωμένος βάσει Συντάγματος να γίνει συζήτηση στη Βουλή» σημείωσε ο πατέρας του 26χρονου Δημήτρη που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη και κατήγγειλε ότι ο ΠτΒ κρατά στο συρτάρι του και άλλη μήνυση σε βάρος πολιτικών προσώπων.
«Από τον Απρίλιο έχει πάει μία μήνυση που αφορά τέσσερα πολιτικά πρόσωπα και την κρατάει με νύχια και με δόντια μέχρι σήμερα στο συρτάρι της Βουλής. Έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση στη Βουλή, κι όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα» είπε ο Π. Ασλανίδης.
Σκάνδαλο υποκλοπών
Όσον αφορά στο σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και απλών πολιτών, με ευθύνη της κυβέρνησης, υπενθυμίζεται ότι το 2023, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας αποκάλεσε «αυτόκλητο καλεσμένο» τον κ. Χρήστο Ράμμο επειδή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή για τις υποκλοπές της ΕΥΠ σε βάρος ανώτατων αξιωματούχων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τασούλας δεν κάλεσε ποτέ τον κ. Ράμμο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Παρότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει δικαίωμα να ενημερώνει για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής όσο και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 8. παρ. 6 του ν. 5002/2022.
«Η Επιτροπή (Θεσμών και Διαφάνειας) καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία», δήλωνε τότε ο κ. Τασούλας για τον κ. Ράμμο, παρότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εφάρμοσε κατά γράμμα τον νόμο για τις υποκλοπές.