Live τώρα    
Μπάσκετ / Η αντεπίθεση της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάσκετ / Η αντεπίθεση της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε

Ξαφνικά τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ δείχνουν να αλλάζουν. Η Θεσσαλονίκη αντεπιτίθεται και ο ΠΑΟΚ και ο Άρης επιχειρούν πια να φτιάξουν ομάδες που θα κοιτάνε στα μάτια κάποια στιγμή σύντομα τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που θα διακρίνονται στην Ευρώπη, με πρώτο στόχο την κατάκτηση του φετινού Eurocup. 

Η ανάληψη των διοικητικών καθηκόντων της ΚΑΕ Άρης από τον Ρίτσαρντ Σιάο πέρυσι το καλοκαίρι και της ΚΑΕ ΠΑΟΚ από τον Τέλη Μυστακίδη λίγους μήνες αργότερα προμήνυε πως κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα θα έβλεπαν οι φίλοι των δύο ομάδων. Kάτι που θα τους θύμιζε τις παλιές καλές εποχές των δεκαετιών του 1980 και του 1990. Στο φετινό καλοκαίρι τα μηνύματά τους οι δύο σύλλογοι αρχικά τα πέρασαν με την πρόσληψη εγνωσμένης αξίας προπονητών επιπέδου Euroleague, ο Ιταλός Αντρέα Τρινκιέρι (που έχει διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας μας στο διάστημα 2013-2014) για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας Βασίλης Σπανούλης στον Άρη.

 Ο ΠΑΟΚ την περασμένη εβδομάδα προέβη σε μία κίνηση που συντάραξε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς καταθέτοντας ένα πρωτοφανές για τα δικά του δεδομένα χρηματικό ποσό απέκτησε τον Τούρκο Τσέντι Όσμαν (σμολ φόργουορντ, 31 ετών) από τον Παναθηναϊκό με μεταγραφή και όχι ελεύθερο, δείχνοντας ξεκάθαρα πως οι προθέσεις του για τη νέα σεζόν είναι άκρως επιθετικές. Το κόστος έφτασε τα 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για το buy out και τριετές συμβόλαιο 9 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει ήδη τον Δημήτρη Κακλαμανάκη (σέντερ, 32 ετών), τον Ρεϊκουάν Γκρέι (πάουερ φόργουορντ, 27 ετών), τον Τρέβορ Χάτζινς (γκαρντ, 27 ετών), τον Ναζ Μήτρου Λονγκ (γκαρντ, 33 ετών), τον Κάιλ Αλεξάντερ (σέντερ, 30 ετών), τον Νάσο Μπαζίνα (γκαρντ, 23 ετών) και τον Μάρκους Φόστερ (γκαρντ, 31 ετών).

Ο Άρης έχει ήδη προσθέσει τους Ματ Μόργκαν (γκαρντ, 29 ετών), Κώστα Αντετοκούνμπο (σέντερ, 29 ετών), Νέναντ Ντιμιτρίεβιτς (γκαρντ, 28 ετών), Κεμ Μπιρτς (σέντερ, 33 ετών), Γιώργο Τανούλη (σέντερ, 24 ετών) και Ι Τζέι Λίντελ (πάουερ φόργουορντ, 26 ετών), ενώ αναμένεται ανάλογη συνέχεια.

Στις 8 Ιουλίου μετά από κλήρωση που έγινε στη Βαρκελώνη οι δύο ομάδες έμαθαν τους αντιπάλους τους στην κανονική περίοδο του φετινού EuroCup. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη κληρώθηκε στον 1ο όμιλο, στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπίσει τις εξής ομάδες: Λε Μαν (Γαλλία), Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ), Σαν Πάμπλο Μπούργκος (Ισπανία), Τσεντεβίτα Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Ντερτόνα Τορτόνα (Ιταλία), Ροστόκ Σίγουλβς (Γερμανία) και Ρίγα Ζέλι (Λετονία). Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε στον 4ο όμιλο, στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπίσει τις παρακάτω ομάδες: Μονακό (Γαλλία), Μπαχτσεσεχίρ (Τουρκία), Μανρέσα (Ισπανία), Ουλμ (Γερμανία), Ρόμα (Ιταλία), Λιετκαμπέλις (Λιθουανία) και Μπάλκαν Μπότεβγκραντ (Βουλγαρία). Προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες ομάδες.
 
Σχολιάζοντας την κλήρωση του Άρη ο Νίκος Ζήσης είπε: «Η σεζόν που έρχεται στο EuroCup είναι μία μεγάλη πρόκληση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα. Η αύξηση των ομάδων, η αύξηση των μπάτζετ, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που αναμένονται σε επίπεδο Euroleague, υπόσχονται μία συναρπαστική χρονιά σε όλα τα επίπεδα». Για τον ΠΑΟΚ ο Αντρέα Τρινκιέρι είπε: «Δεν υπάρχει καλή ή κακή κλήρωση. Είναι αυτό που είναι. Τον Ιούλιο όλοι αναλύουν την κλήρωση. Τον Μάρτιο όλοι μιλούν για τις ομάδες που συνέχισαν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται. Η κλήρωση απλώς σου δίνει τους αντιπάλους. Η κουλτούρα σου, οι συνήθειές σου και η καθημερινή σου προσπάθεια είναι αυτά που θα καθορίσουν το πεπρωμένο σου».

Στη νέα εποχή του ελληνικού διασυλλογικού μπάσκετ φαίνεται πως σύντομα θα μπει και η ΑΕΚ. Βασική προϋπόθεση να εξασφαλίσει συμμετοχή στο νεότευκτο NBA Europe. Πρόσφατα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε τη μεταβίβαση μετοχών της ΚΑΕ ΑΕΚ σε δύο εταιρείες πολύ γνωστές στο εξωτερικό. Η πρώτη είναι η BLU ACQUARIO PRIMA S.P.A. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων της ιταλικής De Agostini. Η δεύτερη είναι η KOJIMA LTD, μία εταιρεία του ομίλου ION Group, που έχει για ιδιοκτήτη τον πασίγνωστο Ιταλό δισεκατομμυριούχο Αντρέα Πινιατάρο. Πλέον, η συγκεκριμένη εταιρεία κατέχει το 10% των μετοχών της ΚΑΕ ΑΕΚ.

Φαίνεται πως δίπλα στον νυν πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, που θα έχει πια στον πάγκο του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, θα υπάρχουν κι άλλες ισχυρές ελληνικές ομάδες σύντομα. Προς το παρόν, οι πράσινοι στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην κορυφή έχουν ενισχυθεί με παίκτες όπως οι Γκέρσον Γιαμπουσέλε, Μπράνκου Μπαντιό, Ιζαάκ Μπόνγκα και Μουσταφά Φαλ, ενώ για τον Ολυμπιακό οι προσθήκες Μοντέρο και Μακ Κιντάιρ αποτελούν κινήσεις πρώτου βεληνεκούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0