Οι έκτακτες κρίσεις στο στράτευμα, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμούς για την κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Εθνικής Άμυνας επισημαίνει ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Ευβοίας, Συμεών Κεδίκογλου.
Σε περασμένες εποχές, οι σαρωτικές κρίσεις συνδέονταν συχνά με την ανάγκη αποφυγής πολιτικών ή στρατηγικών κινήσεων που ενδεχομένως να είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία.
Σήμερα, όμως, όταν τέτοιοι κίνδυνοι έχουν εκλείψει και η δημοκρατική διαδικασία είναι εδραίωση, οι εκτάκτες κρίσεις προκαλούν εντύπωση για τη βιασύνη και τη σκοπιμότητά τους. Η «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στις πρόσφατες κρίσεις, με σχεδόν το 50% των ανώτατων αξιωματικών να αποστρατεύεται, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης και τις συνέπειες που θα έχει στον στρατό και την εθνική άμυνα, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά γιατί η «Ατζέντα 2030», με την αλλαγή στη δομή και το κλείσιμο στρατοπέδων, είχε σαν απαραίτητη προϋπόθεση τις έκτακτες κρίσεις, ενάμιση μήνα πριν τις προγραμματισμένες τακτικές. Άλλωστε, και οι αποστρατευθέντες ήταν της δικής του επιλογής και όχι άλλης κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο Συμεών Κεδίκογλου στην δήλωσή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι οι όποιες αναγκαίες αλλαγές στο στράτευμα πρέπει να πραγματοποιούνται με προοδευτικό και οργανωμένο τρόπο, έτσι ώστε να μην προκαλούν αναστάτωση ή αβεβαιότητα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.
Η δήλωση του Συμεών Κεδίκογλου
«Σε περασμένες εποχές οι σαρωτικές έκτακτες κρίσεις στο στράτευμα συνδέονταν με προσπάθεια αποφυγής κινήσεων που θα είχαν αντίκτυπο στο πολίτευμα της Δημοκρατίας.
Σήμερα, που τέτοιοι κίνδυνοι έχουν εκλείψει, εντύπωση προκαλεί η «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στις έκτακτες κρίσεις, όπου σχεδόν το 50% των ανώτατων αξιωματικών αποστρατεύτηκε.
Ο Υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά γιατί η «Ατζέντα 2030», με την αλλαγή στη δομή και το κλείσιμο στρατοπέδων, είχε σαν απαραίτητη προϋπόθεση τις έκτακτες κρίσεις, ενάμιση μήνα πριν τις προγραμματισμένες τακτικές. Άλλωστε, και οι αποστρατευθέντες ήταν της δικής του επιλογής και όχι άλλης κυβέρνησης.
Οι όποιες αλλαγές θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται αιτιολογημένα και προοδευτικά, ώστε να μην επιφέρουν αναστάτωση στους κόλπους του στρατεύματος».