«Το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για κινδύνους καταχρηστικής πρακτικής από funds και Τράπεζες, δεν παρέχει καμία προστασία στους πολίτες», τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ραλλία Χρηστίδου κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις».
«Το μήνυμα των εκλογών φαίνεται πως δεν έφτασε στα αυτιά σας, καθήκον μας το μήνυμα των πολιτών να είναι εκκωφαντικό σε εσάς και πανηγυρικό για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε με νόημα.
Όπως ανέφερε «Το παρόν νομοσχέδιο είναι νομοτεχνικά απολύτως εσφαλμένο, αποτελούμενο από εμβαλωματικές διατάξεις, συσκοτίζοντας τον αστικό κώδικα και τον εταιρικό νόμο, με συνέπεια να δημιουργεί συγχύσεις και παραλείψεις», εξηγώντας ότι «Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, όλες οι συμβάσεις ενεχύρου θα καταχωρούνται σε αυτό το ειδικό μητρώο που δημιουργείται και θα μπορούν όλοι να κάνουν έρευνα για να δουν τι έχει βάλει ο καθένας μας ενέχυρο καταργώντας στην πράξη το απόρρητο. Τι μας λέει η κυβέρνηση; Θα παραβλέψουμε τις δικαστικές διαδικασίες προσφέροντας στα funds και τις τράπεζες ένα δώρο εξ’ ουρανού, να προχωρούν σε fast track κατασχέσεις ληξιπρόθεσμων ενεχύρων δίνοντας μόνο δέκα ημέρες στον δανειολήπτη», επισήμανε.
Η ίδια σημείωσε ότι το «Το μητρώο ενεχύρων έπρεπε να υλοποιηθεί από το ΓΕΜΗ κι όχι από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο δεν μας δίνει εχέγγυα ορθής λειτουργίας και εκτέλεσης του έργου».
«Η συζήτηση σχετικά με τη διατύπωση γνώμης για τις προαγωγές Προέδρων ανωτάτων δικαστηρίων οφείλει να ανοίξει κατά την εκκίνηση του διαλόγου για την Συνταγματική αναθεώρηση. Ακόμα και αν δεχόμασταν την πρόταση αυτή, γιατί αφήνουν εκτός τους δικηγόρους για μία ακόμα φορά;», κατέληξε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.