Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.2°C37.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.3°C36.6°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.1°C34.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.5°C31.8°C
1 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
34.5°C34.9°C
2 BF 34%
ΠΑΣΟΚ / Στα «μαρμαρένια αλώνια» Ανδρουλάκης και διαφωνούντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ / Στα «μαρμαρένια αλώνια» Ανδρουλάκης και διαφωνούντες

Νίκος Ανδρουλάκης Χάρης Δούκας

Ως αποφασιστικής σημασίας αξιολογείται από όλες τις πλευρές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. η σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα 63 κορυφαία στελέχη που θα συγκεντρωθούν στη Χαριλάου Τρικούπη θα λάβουν με τις τοποθετήσεις ή με τη σιωπή τους θέση στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα και στο πρώτο διά ζώσης μπρα ντε φερ που θα εξελιχθεί μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και εκείνων που θέτουν ζήτημα εκλογής ηγεσίας.

Στην πρόσφατη πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις ευρωεκλογές, ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θα τα πει όλα στις συνεδριάσεις των οργάνων, αρχής γενομένης από τη σημερινή και, κυρίως, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που προγραμματίζεται για τις 30 Ιουνίου, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις. Πέραν της πρόθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σήμερα σε αποτίμηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δεν είναι γνωστό αν θα ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του σχετικά με τον τρόπο που θα απαντήσει για το θέμα της εσωτερικής κάλπης σε όσους τον αμφισβητούν. Ορισμένοι από την πλευρά των αντιπάλων του Ν. Ανδρουλάκη εκτιμούσαν πως η επιλογή του για «υβριδική» συνεδρίαση Π.Σ. και Κ.Ο. μαζί, αντί της προβλεπόμενης συνεδρίασης του Π.Σ. που λαμβάνει αποφάσεις για εισήγηση, συνιστά κίνηση τακτικής προκειμένου να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε αποφασιστική εισήγηση ενόψει της Κ.Ε. και να διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές του. Από την άλλη, η κοινή συνεδρίαση απαντά και στο αίτημα που είχαν καταθέσει αρκετοί βουλευτές για συνεδρίαση της Κ.Ο.

Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση που «διαβάζεται» και σαν επίδειξη δύναμης ως προς τους συσχετισμούς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που ζητούν όσοι τον αμφισβητούν, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από τις Νομαρχιακές Επιτροπές να κάνουν αποτίμηση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να επικαλεστεί τα δικά τους επίσημα «θετικά» στοιχεία για τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις ευρωκάλπες προκειμένου να απαντήσει στους αντιπάλους του που τον κατηγορούν για αποτυχία.

Εκρηκτικό κλίμα

Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν ζητήσει εκλογή αρχηγού δεν αποδέχονται αυτή την αποτίμηση, την οποία ήδη έχει χρησιμοποιήσει η Χαριλάου Τρικούπη για να ισορροπήσει το γεγονός της αποτυχίας στον βασικό στόχο, δηλαδή την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Αυτή η πλευρά θα επιμείνει να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία σε ορίζοντα εξαμήνου, δηλαδή στο τέλος του 2024. Οι ίδιοι ανησυχούν έντονα ότι ο Ν. Ανδρουλάκης μπορεί να επιλέξει θερινό εκλογικό αιφνιδιασμό, ποντάροντας αφενός στη θερινή ραστώνη μελών και φίλων του κόμματος και αφετέρου στο να «πιάσει στον ύπνο» τις υπό διαμόρφωση αντίπαλες υποψηφιότητες. Μολονότι εκτιμάται ως δεδομένη η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα όταν ανακοινωθεί επίσημα η διαδικασία, τόσο εκείνος όσο και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ή ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης δεν έχουν δηλώσει ακόμα τη σχετική πρόθεσή τους.

Καρφί Δούκα σε Ανδρουλάκη

Το κλίμα στη συνεδρίαση αναμένεται εκρηκτικό, καθώς από τη μια μεριά είναι εντονότατη η αντίδραση των στελεχών αυτών απέναντι στις προειδοποιήσεις Ανδρουλάκη για διαγραφές όσων δεν ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ από την άλλη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει σκληρή γραμμή, μην κρύβοντας την προσωπική πικρία του για το «άδειασμα» στο οποίο υπόκειται από πρόσωπα που αν και βρέθηκαν απέναντί του το 2021, αντιμετωπίστηκαν με αίσθημα ισορροπίας.

Από πάνελ στη διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα ο Χ. Δούκας εκτόξευσε βέλη προς τον Ν. Ανδρουλάκη για τις διαγραφές σχολιάζοντας ότι «η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα». Μάλιστα, τόνισε ότι «πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί».

«Οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν»

«Οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν» ανέφερε δηκτικά (ΑΝΤ1) για τα περί διαγραφών και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολιάζοντας: «Μου έχει δώσει χρόνο μέχρι την Κ.Ε., δηλαδή δέκα μέρες». Ο ίδιος μίλησε για «κύμα ανθρώπων» που εκτιμούν πως ο Ν. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να πάει παραπέρα το κόμμα. «Μπορεί ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη να κερδίσει τον Μητσοτάκη;» σχολίασε εκφράζοντας τη στήριξή του σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Δούκα, ο οποίος «έχει τα χαρακτηριστικά (να κυβερνήσει) και ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία». Πάντως υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ «πρέπει συνεργαστεί με κόμματα της Κεντροαριστεράς, αλλά εκτός του ΣΥΡΙΖΑ». «Το να θεωρούν κάποιοι πως αν δημιουργήσουν μια τοξικότητα μέσα στα κόμματα αυτό θα είναι η λύση στα προβλήματά μας είναι κάπως άτοπο» δήλωσε (ΑΝΤ1) ο Παναγιώτης Δουδωνής στηρίζοντας Ανδρουλάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL