Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.1°C30.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.3°C28.8°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.7°C28.3°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.3°C
0 BF 61%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Στη Βουλή η ντροπιαστική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ περί «συνεύρεσης» της 11χρονης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Στη Βουλή η ντροπιαστική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ περί «συνεύρεσης» της 11χρονης

INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Το θέμα της επιμόρφωσης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τα θέματα της βίας κατά των γυναικών φέρνουν για άλλη μία φορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα, αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για τα δικαιώματα και την ισότητα, και ο Κώστας Μπάρκας, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην κοινή ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν τις ιδιαίτερα προβληματικές διατυπώσεις του δελτίου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. που εκδόθηκε για τη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του 11χρονου κοριτσιού στον Πύργο Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι στο δελτίο Τύπου της αστυνομίας γίνεται λόγος για πρόθεση του δράστη να «συνευρεθεί» με την 11χρονη, αφού την «παρέλαβε με αυτοκίνητο» και «άρνηση της 11χρονης να συνευρεθεί μαζί του» ως εάν να υπήρχε η δυνατότητα συναίνεσης από μέρους της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν δε ότι οι εν λόγω φραστικές διατυπώσεις θα μπορούσαν ακόμα και να συνδράμουν τον δράστη στην υπερασπιστική γραμμή του κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν τα απαράδεκτα πολλά περιστατικά κακοποίησης γυναικών στα οποία η ΕΛ.ΑΣ. στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων ως προς την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση των θυμάτων επισημαίνοντας ότι «έχει καταστεί πάνδημο αίτημα της κοινωνίας μας να πάψει από τις κρατικές αρχές η ενοχοποίηση κάθε θύματος, η ταλαιπωρία τους και η προσβολή της αξιοπρέπειάς τους».

Στην ερώτηση που κατέθεσαν επαναφέρεται η άμεση ανάγκη επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ως προς τις γυναίκες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, «ώστε ο τρόπος που η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται τα περιστατικά έμφυλης βίας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην έκρηξη βίας που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ερωτάται για τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα δράσεων του υπουργείου σε αυτή την κατεύθυνση και καλείται να απαντήσει ποια είναι τα σχετικά προγράμματα που έχει πραγματοποιήσει ή έχει προγραμματίσει το υπουργείο του.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Μας έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια απαράδεκτα πολλά περιστατικά κακοποίησης ή βιασμού γυναικών στα οποία η Ελληνική Αστυνομία στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων τόσο ως προς την πρόληψη της βίας όσο και ως προς την αντιμετώπιση των θυμάτων, ώστε να αποφεύγεται η ενοχοποίησή τους, η ταλαιπωρία τους και η προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.

Για τη σύλληψη του δράστη της ανατριχιαστικής πρόσφατης δολοφονίας της 11χρονης στον Πύργο η αστυνομία εξέδωσε δελτίο τύπου στις 11 Ιουνίου στο οποίο αναφέρεται κατά λέξη (δικές μας υπογραμμίσεις): «Ειδικότερα, από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος προχθές 09-06-2024, το βράδυ, στη Μυρτιά Ηλείας, παρέλαβε με αυτοκίνητο την 11χρονη και την μετέφερε σε αγροτική περιοχή στο Καταράχι Ηλείας, για να συνευρεθεί μαζί της.

Όταν η 11χρονη αρνήθηκε στον κατηγορούμενο τη συνεύρεση, ο τελευταίος, έχοντας ανθρωποκτόνο πρόθεση την έριξε στο έδαφος και την έπληξε, με αντικείμενο, πολλές φορές, στην πλάτη, στα πλευρά και στο λαιμό της, με αποτέλεσμα την ανθρωποκτονία της ανήλικης».

Η διατύπωση του δελτίου Τύπου που αποδίδει στο 11χρονο θύμα δυνατότητα συναίνεσης σε σεξουαλική συνεύρεση, που απλώς δεν δόθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα προβληματική. Αφήνει περιθώριο για την ενοχοποίηση του θύματος, ενώ ενδεχομένως συνδράμει τον θύτη σε πιθανά υπερασπιστικά του επιχειρήματα.

Έχουμε επισημάνει σε άλλες ερωτήσεις μας προς το Υπουργείο την ανάγκη επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις γυναίκες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ώστε τελικά να υιοθετηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. πρωτόκολλα αντίδρασης, αλλά και επικοινωνιακές νόρμες, που θα εκπέμπουν ενσυναίσθηση, θα συμβαδίζουν με την εποχή μας και θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην έκρηξη βίας που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θεωρεί ότι οι μέχρι σήμερα δράσεις του Υπουργείου στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών έμφυλης βίας και των θυμάτων τους έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;
  2. Ποια είναι τα σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης που τρέχουν αυτή τη στιγμή, έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί ή θα ξεκινήσουν σύντομα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ακρίτα Έλενα
Μπάρκας Κωνσταντίνος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL