Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.4°C24.0°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
23.1°C23.1°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.8°C24.1°C
4 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 88%
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σύστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σύστημα

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Συγκρίνοντας τους 9.814.685 εγγεγραμμένους στους «αρχαίους» εκλογικούς καταλόγους με όσους τελικά ψήφισαν στις ευρωεκλογές, η αποχή έφτασε το 58,61%! Αν συγκρίνουμε το ποσοστό όσων ψήφισαν στις ευρωεκλογές με το αντίστοιχο των εκλογών του 2023, προκύπτει αποχή 23% (-1.211.607 ψηφοφόροι). Και αυτή η πράγματι επιπλέον αποχή έπληξε κυρίως τα κόμματα με κυβερνητική εμπειρία και πρωτίστως τη Ν.Δ. που κυβερνάει σήμερα, καθώς οι απώλειές της ξεπέρασαν τις 989.000 ψήφους (πτώση 47%), με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιωματική αντιπολίτευση να ακολουθεί με 336.880 απώλειες (πτώση 36%).

Στην εξήγηση για τις απώλειες της Ν.Δ. δεν υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Οι καταστροφικές για τη ζωή του μέσου πολίτη επιλογές της προκάλεσαν θυμό και οργή. Απλώς το κυρίαρχο σύστημα έβαλε φράγματα αριστερά ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μην ωφεληθεί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που δεν εισέπραξε όσα αναμενόταν από τον θυμό και την οργή των πολιτών, οφείλουμε να συμπεριλάβουμε στις εκτιμήσεις μας την πρόσφατη διάσπαση έπειτα από τις τρεις που προηγήθηκαν το 2015. Επίσης, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι έγινε κύριος στόχος της προπαγάνδας όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τις ομάδες που συγκρότησαν όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Ετσι, παρ’ όλη την ενέργεια του νέου προέδρου, ένα λαβωμένο κόμμα, χωρίς σημαντικές γειώσεις με την κοινωνία, δέχτηκε πιέσεις που το καθήλωσαν στο 15%, ποσοστό που μαζί με το 2,5% της Νέας Αριστεράς φτάνει αυτό της ήττας του 2023. «Ο Κασσελάκης είναι αεικίνητος, αλλά στερείται πειθαρχίας και στρατηγικής. Τα κάνει όλα μόνος και οι σύμβουλοί του απλώς διαπιστώνουν ότι είναι επικοινωνιακό ταλέντο που δεν χρειάζεται συμβούλους» σημείωσε ο γνωστός επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, συμπληρώνοντας ότι ο Ανδρουλάκης προσπαθεί χωρίς χάρισμα και ότι «στην ουσία, αντί η κεντροαριστερή αντιπολίτευση να πιέζει με κάποια εναλλακτική στρατηγική πρόταση, απλώς παραδέρνει και ό,τι τύχει»! Στο σημείο αυτό οφείλουμε να προσθέσουμε τη συμπεριφορά του ΚΚΕ, που δεν έχει πολιτική συνεργασιών, αναμένοντας τη… Δευτέρα Παρουσία για να καταλάβει την εξουσία, στηρίζοντας εμμέσως τη φαμίλια Μητσοτάκη.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, οι αποστάτες απέτυχαν παταγωδώς και το έργο της οργανωτικής του ανασυγκρότησης θα καθορίσει το μέλλον και τον ρόλο της κοσμικής Αριστεράς στην Ελλάδα, που αφορά και το μέλλον του τόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL