Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
25.6°C30.8°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
28.0°C28.0°C
3 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.0°C
4 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.9°C27.3°C
0 BF 44%
Γιώργος Τσούμας στην «Α» / Η ακρίβεια δεν καταπολεμάται με επιστολές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Τσούμας στην «Α» / Η ακρίβεια δεν καταπολεμάται με επιστολές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι κατεξοχήν υπαρξιακό», επισημαίνει ο Γιώργος Τσούμας, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέλος του Π.Σ. και της Κ.Ε., συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας του κόμματος. Σχολιάζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφεύγει να αντιπαρατεθεί και «αρκείται σε επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις τύπου tik tok, κρύβοντας τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το χαλί της επικοινωνίας». Σημειώνει ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με επιστολές και ότι καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να καλύψει την απόγνωση ενός νοικοκυριού. 

Ποιο είναι το βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές;

Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της χώρας μας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι πολίτες θα φτάσουν στις κάλπες στις 9 Ιουνίου για να επικροτήσουν ή για να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση. Αυτή η σκέψη είναι λογική, όμως δεν μπορεί να αποτελεί το μόνο κριτήριο. Η ψήφος πρέπει να είναι θετική και να βασίζεται στην ατζέντα των κομμάτων. Η ορμώμενη από συναισθήματα αντίδραση πιθανότατα να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. Εξάλλου και το 41% της Ν.Δ. έτσι ακριβώς διαμορφώθηκε, από τη συντονισμένη καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες από την πλευρά της κυβέρνησης. Πηγαίνετε στην κάλπη. Σπάστε τη φούσκα. Της αδιαφορίας. Της ηγεμονίας. Των Βρυξελλών. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλο χρόνο, άλλες ευκαιρίες. Μια κυβέρνηση που κάνει πως δεν ακούει μας λέει ότι δεν την νοιάζει. Η Ευρώπη δεν είναι έτσι όπως τη θέλουμε, αλλά στο χέρι μας είναι να γίνει. 

Τι θα σηματοδοτούσε η ενίσχυση ή ακόμα και η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε. έναντι των συντηρητικών; 

Το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι κατεξοχήν υπαρξιακό. Από τη μία οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, κατά πλειοψηφία ακροδεξιές και εθνολαϊκιστικές, κι από την άλλη οι φιλοευρωπαϊκές, αντιμάχονται για το νέο μοντέλο, τη νέα ταυτότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη του Μακρόν, του Σολτς, του Τουσκ, του Ντράγκι και του Λέτα θέλει άλμα προς την ενοποίηση. Μια Ε.Ε. που είναι «πολλά περισσότερα από μια αγορά» όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αγορά εργασίας, την κοινή πολιτική άμυνας κ.ά. προκειμένου να παραμένει ανταγωνιστική, αυτάρκης και πρωτοπόρος. Η Ευρώπη της Λεπέν, της Μελόνι, του Σαλβίνι και της AfD απορρίπτει τη σύγκλιση, την ανοιχτότητα, και την «ατζέντα των Βρυξελλών», στην οποία αποδίδει ευθύνες για το μεταναστευτικό, την ακρίβεια και τις ανισότητες. Αυξάνει τις αποστάσεις ανάμεσα στα μέλη, καθώς και τον προστατευτισμό, κοινωνικό και οικονομικό, κι έτσι η Ε.Ε. συνεχίζει να χάνει σε ισχύ, εγκλωβίζεται και συνεχίζει την κατρακύλα. 

Ο πρόεδρός σας επανέλαβε πρόσφατα το αίτημά του για ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνείται σταθερά. Γιατί το αποφεύγει; 

Μάλλον τα κάνει όλα σωστά, οπότε δεν έχει να αποδείξει και τίποτα σε κανέναν. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παραμείνει κρυμμένος πίσω από την εικονική πραγματικότητα που τόσο επιμελημένα έχει φιλοτεχνήσει για την κυβέρνησή του, έχοντας άρνηση αποδοχής της κατάστασης της οικονομίας και της κοινωνικής ισορροπίας. Δεν θέλει να αντιπαρατεθεί, δεν θέλει να τσαλακωθεί, αλλά αρκείται σε επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις τύπου tik tok, κρύβοντας τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το χαλί της επικοινωνίας.

Είδαμε τον πρωθυπουργό να «πολεμά» την ακρίβεια με μια προεκλογική επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν... 

H κυβέρνηση παριστάνει ότι μάχεται, ενώ έχει παραδοθεί στις αδηφάγες ορέξεις των ισχυρών ολιγοπωλιακών παικτών μιας ασύδοτης αγοράς. Αντί να αυστηροποιήσει το κυρωτικό πλαίσιο, αντί να προστατεύσει τον καταναλωτή, αντί να επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, αντί να εξοπλίσει εποπτικούς θεσμούς με προσωπικό και τεχνολογία, αντί να νομοθετήσει στιβαρές αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες, αντί να ενισχύσει τον καταναλωτή, αρκείται σε επικοινωνιακού τύπου μέτρα, μέτρα που η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών αποκαλύπτει την πενιχρή τους αποτελεσματικότητα. Ξέρετε, καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να καλύψει την απόγνωση ενός νοικοκυριού όταν βλέπει τις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης να εκτοξεύονται και τον μήνα να μην βγαίνει. Όταν υποχρεώνεται να περιορίζει την κατανάλωση κρέατος, ελαιολάδου, τυριού, γάλακτος ακόμα και σε μικρά παιδιά γιατί διαφορετικά ο μισθός θα σωθεί το πρώτο 15νθήμερο του μηνός. Καμία εικονική πραγματικότητα δεν μπορεί να ανατρέψει την αμείλικτη αλήθεια που βιώνει ο πολίτης. Η ακρίβεια δεν καταπολεμάται λοιπόν με επιστολές. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει για την πάταξη της ακρίβειας: α) Μείωση των έμμεσων φόρων για όσο διαρκεί αυτή η κρίση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Το έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, που συγκράτησε τις τιμές και τον πληθωρισμό, ειδικά δε στο ελαιόλαδο παρέτεινε τον μειωμένο ΦΠΑ και τον μηδένισε μέχρι το καλοκαίρι του 2024. β) Έλεγχοι και πρόστιμα που θα επιβάλλονται και θα εισπράττονται στην ώρα τους. γ) Μια ισχυρή Αρχή καταναλωτή δίπλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, να κάνει ελέγχους και να στηρίζει τον καταναλωτή. Η κοινωνία και το καταναλωτικό κίνημα μπορούν να έχουν ισχυρή παρουσία και με το εργαλείο του μποϊκοτάζ να πιέσουν τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές.

Τελικά, στόχος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι η αύξηση των ποσοστών του σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2023 ή η κατάκτηση της δεύτερης θέσης; Εάν το δεύτερο δεν επιτευχθεί, δεν θα συνιστά αποτυχία;

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Κάθε βήμα προς αυτό είναι επιτυχία. Μικρό ή μεγάλο. Τώρα, για το τι συνιστά αποτυχία, θα σας πω: το ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών του κεντροαριστερού χώρου έχουν ορφανέψει. Το ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Το ότι τόσος κόσμος και κυρίως οι νέες και οι νέοι έχουν βρεθεί εκτός πολιτικής, την οποία δεν θεωρούν μέρος της λύσης αλλά κομμάτι του προβλήματος. Αυτές τις μάχες δίνουμε κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» που απεργάζονται και προωθούν σενάρια διοχέτευσης της δυσαρέσκειας του κόσμου απέναντι στη κυβέρνηση σε επιλογές «μπρουτάλ» ή lifestyle λαϊκισμού, που δεν αποτελούν παρά σωσίβια για να αποφευχθεί το πολιτικό ναυάγιο του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτή την ευθύνη οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο ακέραιο. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL