Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ / Ερώτηση 21 βουλευτών για την υπέρμετρη φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ / Ερώτηση 21 βουλευτών για την υπέρμετρη φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ

Εφημερία νοσοκομείο
POOL/intimenews

Το ζήτημα της υπέρμετρης φορολόγησης που υφίστανται οι γιατροί του ΕΣΥ για τις εφημερίες τους ανέδειξαν στη Βουλή με ερώτησή που κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση από τις εφημερίες προστίθεται στις τακτικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης που οδηγεί σε μείωση μισθού μέχρι και 600 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, αυτή η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση των πρόσθετων εφημεριών, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες των Νοσοκομείων μας, αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ερώτηση που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώτας Πούλου.

Μάλιστα για το ζήτημα κατατέθηκε σχετική Τροπολογία από τον τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Παναγιωτόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί «την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να  συνοδευτεί η αύξηση  της αποζημίωσης των εφημεριών με την αντίστοιχη ρύθμιση της φορολογίας των γιατρών, ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος αποφυγής των πρόσθετων εφημεριών από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση

 «Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024

 ΕΡΩΤΗΣΗ        

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Απαράδεκτα φορολογικά αντικίνητρα στην πραγματοποίηση εφημεριών από τους ιατρούς του ΕΣΥ»  

Στο κατατεθέν νομοσχέδιο  του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνεται διάταξη (Μέρος Δ΄, άρθρο 29), με την οποία καθιερώνεται αύξηση στην αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν ενισχύει ουσιαστικά το εισόδημα των ιατρών, αλλά αντίθετα δημιουργεί φορολογικά αντικίνητρα για την πραγματοποίηση εφημεριών.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί του ΕΣΥ με τους νόμους 3842/2010 και 4172/2013 υφίστανται υπέρμετρη φορολόγηση, καθόσον η αποζημίωση από τις εφημερίες επιπροστίθεται στις τακτικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης και τα τελικά ποσά φόρου να συντελούν σε πραγματική μείωση μισθού 400-600 ευρώ τον μήνα (ανά βαθμίδα και αριθμό εφημεριών).

Μάλιστα, η αποζημίωση για τις εφημερίες που πραγματοποιούν οι ιατροί του ΕΣΥ δεν συνιστούν τακτικό εισόδημα, καθόσον αυτή εξαρτάται και από τον αριθμό, το είδος και τις συνθήκες κάθε κλινικής. Επομένως, η αποζημίωση διαφέρει από ιατρό σε ιατρό, ανά κλινική, ανά νοσοκομείο και ανά μήνα, αφού είναι πιθανόν ένας ιατρός να μην πραγματοποιήσει εφημερία κάποιον μήνα, για οποιονδήποτε λόγο, και παρόλα αυτά θα λάβει τον μηνιαίο μισθό (π.χ. άδεια αναρρωτική, εκπαιδευτική, έγκυες & λεχωίδες κ.λ.π).

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το γεγονός ότι άλλα μη τακτικά εισοδήματα (ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.) φορολογούνται αυτοτελώς, με αποτέλεσμα το παράδοξο φαινόμενο να υπερφορολογείται, τιμωρητικά επί της ουσίας, η εργασία των ιατρών και να ευνοείται το εισόδημα από μη παραγωγική εργασία.

Ως συνέπεια των ανωτέρω, το φορολογικό αυτό καθεστώς λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση εφημεριών, ιδίως των πρόσθετων που καλύπτουν ανάγκες κρίσιμων κλινικών, καθώς αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Μετά την εφαρμογή της υπό ψήφιση διάταξης, ο συνακόλουθος κίνδυνος αποφυγής εφημεριών είναι σημαντικός.

Επομένως, για να είναι λυσιτελής η νομοθετούμενη αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών, πρέπει να συνδυαστεί με ταυτόχρονη ρύθμιση της φορολογίας τους, με την απλή προσθήκη ενός επιπλέον άρθρου στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με την λιτή διατύπωση ότι επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 3 του νόμου 3754 του 2009 (αυτοτελής φορολόγηση με ειδικό συντελεστή 20%).

Ως εκ τούτων:

Επειδή οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων της χώρας.

Επειδή η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει τα όρια και οι συνθήκες στα Νοσοκομεία αναγκάζουν τους ιατρούς του ΕΣΥ σε κύμα παραίτησης.

Επειδή η ενίσχυση του εισοδήματος των ιατρών του ΕΣΥ είναι αναγκαία για την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος.  

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:  

Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε η νομοθετούμενη αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών να συνδυαστεί με ταυτόχρονη ρύθμιση της φορολογίας τους –με την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 3 του ν. 3754 του 2009 (αυτοτελής φορολόγηση με ειδικό συντελεστή 20%)– ώστε να μην συρρικνώνεται το εισόδημά τους και να μην δημιουργούνται αντικίνητρα στην πραγματοποίηση εφημεριών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλεξάνδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαπηλιού Γεώργιος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL