Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ο πιστός σύμμαχος και η χωρίς πρόγραμμα εξωτερική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ο πιστός σύμμαχος και η χωρίς πρόγραμμα εξωτερική πολιτική

133306215.jpg

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές είναι εντυπωσιακό πόσο απούσα είναι η εξωτερική πολιτική από τη δημόσια συζήτηση. Η χώρα ομφαλοσκοπεί περισσότερο από ποτέ σε μια εποχή που ο κόσμος και οι παλιές βεβαιότητες αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι σαν να μην γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία, είναι σαν να μην υπάρχουν τα Βαλκάνια με τις ανοιχτές εστίες κρίσης τους, είναι σαν να μην συνεχίζεται η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ακόμη και η τελευταία κρίση στο Σουδάν εμφανίστηκε στην ελληνική δημόσια συζήτηση ως μια σύρραξη που μας ενδιαφέρει μόνο στον βαθμό που υπάρχουν εκεί ομογενείς, τους οποίους η ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να βγάλει από την εμπόλεμη ζώνη.

Το μόνο θέμα εξωτερικής πολιτικής που κάνει ενίοτε την εμφάνισή του στα προεκλογικά πάνελ είναι οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, όπου επίσης διεξάγονται εκλογές, και μάλιστα μία εβδομάδα νωρίτερα. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά μετά τους φονικούς σεισμούς στη Νότια Τουρκία και τα γρήγορα ανακλαστικά αλληλεγγύης και καλής γειτονίας που επέδειξαν η ελληνική Πολιτεία και κοινωνία, έχουν κατρακυλήσει πολύ χαμηλά στην προεκλογική ατζέντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό έχει ένα καλό, ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους επαγγελματίες πατριώτες να μολύνουν με τον εθνικισμό τους τη δημόσια συζήτηση. Έχει κι ένα κακό, ότι δεν υποχρεώνει τα κόμματα -και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αφενός θέλει να κρατήσει κοντά της τους «τουρκοφάγους», αφετέρου δεν θέλει να ενοχλεί με απαιτήσεις τους Αμερικανούς συμμάχους- να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το πώς θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με την Τουρκία.

Ο πιστός σύμμαχος

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός ήταν ακατανόητα φειδωλός με τα σχέδια για την εξωτερική πολιτική. Ψέλλισε μόνο κάτι κοινοτοπίες του τύπου: «Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο». Προφανώς, ο Μητσοτάκης έχει τους δικούς του ορισμούς για το τι σημαίνει «κεντρικός» και «ενεργός» ρόλος - και μια καλολαδωμένη μηχανή προπαγάνδας, ώστε η κάθε κριτική στις επιλογές της κυβερνώσας Δεξιάς στην εξωτερική πολιτική να αποδίδεται είτε σε πράκτορες του Ερντογάν είτε σε πράκτορες του Πούτιν. Πάντως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ ότι θέλει να είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ. Απλώς αποφεύγει να διατυπώσει σε όλο της το εύρος αυτή την επιλογή του, αποφεύγει να πει ότι έχει εκχωρήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στην Ουάσιγκτον.

Το ξόρκισμα των Πρεσπών

Με ύποπτα γενικόλογες διατυπώσεις η Ν.Δ. αποκρύπτει το πρόγραμμά της -ή την έλλειψη προγράμματος- για τις σχέσεις της χώρας με τα Βαλκάνια. Δεν θέλει ούτε να θυμάται τη Συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθεί να αποκρύψει από τους μεν νεομακεδονομάχους ότι η Συμφωνία ισχύει και έχει αναβαθμίσει τη σημασία τής Ελλάδας στα Βαλκάνια και από τους υπόλοιπους ότι δεν κάνει καμία προσπάθεια ώστε να εφαρμοστούν πολύ σημαντικά -για την Ελλάδα- στοιχεία της Συμφωνίας. Δεν θέλει να διατυπώσει μια σοβαρή πρόταση για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου - όπως φάνηκε και από την αποχή του εντεταλμένου της ελληνικής κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις αρχές της εβδομάδας. Δεν θέλει να ξεκαθαρίσει καν ποια είναι η θέση της στο θέμα της άρσης της ομοφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στην ιστοσελίδα της αναγράφει απλώς ότι θα έχει «ενεργό συμμετοχή και συμβολή στον σχεδιασμό των νέων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδίως στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κρίσεων και νέων προκλήσεων ασφαλείας που απαιτούν τη συνεργασία των κρατών».

 

Το σόου με τους απεγκλωβισμένους

Η κρίση της εβδομάδας στις ταραγμένες εποχές μας ήταν ο εμφύλιος που ξέσπασε στο Σουδάν, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να εγκλωβιστούν στην εμπόλεμη περιοχή και Ευρωπαίοι πολίτες. Θεωρητικά θα έπρεπε να σχεδιαστεί μια κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση απεγκλωβισμού, αλλά η Ε.Ε. αποδείχθηκε ανέτοιμη. Οπότε ανέλαβαν να βγάλουν τους πολίτες τους από την κόλαση του Χαρτούμ οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί. Αυτοί είχαν τη δυνατότητα -τις ειδικές δυνάμεις, τις πληροφορίες, τις υποδομές, την πολιτική βούληση-, αυτοί ανέλαβαν να βγάλουν και τους πολίτες των άλλων εταίρων, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε από την πλευρά του να εντοπίσει τους Έλληνες και να ενημερώσει γι’ αυτούς τους εταίρους που οργάνωσαν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού επί σουδανικού εδάφους. Και το υπουργείο Άμυνας να στείλει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στο Ασουάν της Αιγύπτου για να μεταφέρουν τους απεγκλωβισμένους πίσω στα πάτρια εδάφη. Την τελευταία μέρα των επιχειρήσεων, και όσο διαρκούσε ακόμη η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, το ένα από τα μεταγωγικά προσγειώθηκε στο Χαρτούμ, φόρτωσε 39 επιβάτες -20 Έλληνες και 19 πολίτες άλλων χωρών- και κατάφερε να βγει με ασφάλεια από τον εναέριο χώρο του Σουδάν.

Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέφυγε να κάνει σόου με τη διαχείριση της κρίσης και τις διασώσεις που έκαναν οι άλλοι, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχασε την ευκαιρία να ποζάρει πλάι στους ανθρώπους που ξέφυγαν από την κόλαση του Χαρτούμ χάρη στις επιχειρήσεις των συμμάχων και πλάι σε πάνοπλους κομάντος των ελληνικών ειδικών δυνάμεων που περίμεναν να υποδεχθούν τους απεγκλωβισμένους σε φιλικό έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL