Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
32.0°C38.0°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.6°C35.7°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.0°C38.7°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.0°C34.0°C
4 BF 22%
Τσίπρας από την Ιτέα / «Το δικό μας σχέδιο δεν λέγεται Δήμητρα, λέγεται Κυριάκος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσίπρας από την Ιτέα / «Το δικό μας σχέδιο δεν λέγεται Δήμητρα, λέγεται Κυριάκος»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιτέα

Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής έστειλε από την Ιτέα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για «δικαιοσύνη παντού με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κράτος». Οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το παρών έδωσαν και οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως το μέλημά του πρωθυπουργού δεν είναι να δώσει λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και τη νέα γενιά, αλλά επιχειρεί, όπως είπε, να δημιουργήσει «ψεύτικα ζητήτηματα» προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να «αποφύγει τη συζήτηση για τα πραγματικά ζητήματα που έχει η ελληνική κοινωνία», ενώ έκανε έκκληση στους 450.000 νέους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν πάνε στην κάλπη η ΝΔ και το καθεστώς Μητσοτάκη έχουν τελειώσει».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/posts/pfbid02kRR6KyrbGgn9jWTPEvTsvYrt1tKG5NxQkAaiWpo4EocGSnHeSa29xhVM6LSjHJ4kl?__cft__[0]=AZV_7Mm_A1TnPvUyjBqTUlpAVfdjK7ge3GPKXSKHbWTGoxPbhMIZxR8DMhA8C09F8XGJ-Vqr3iI13YgNPPXzI4JDj_F4mvoYPDY3aa5rlc02Vngni6xxjFds2REbZNwK55og6UcWlps8c3XsiMkJlrvgokScxYnbzl14p4dAt-b3t9Dtefc6_qJIlMtpSJ3dh5c&__tn__=%2CO%2CP-R

«Το δικό μας σχέδιο λέγεται Κυριάκος»

τσιπρας-ιτεα

«Τη μια ασχολείται με το Βελόπουλο και πώς θα του πάρει βουλευτές, τη δεύτερη πώς θα αποκλείσει τον Κασιδιάρη, την τρίτη ασχολείται με τον κύριο Βαρουφάκη. Βρήκε παρτενέρ τώρα να ασχολείται και με το σχέδιο -πώς το είπαν- Δήμητρα.

Λοιπόν εγώ έχω να σας πω ένα πράγμα: Το δικό μας σχέδιο δεν λέγεται Δήμητρα. Το δικό μας σχέδιο λέγεται Κυριάκος. Και είναι το σχέδιο να τον βγάλουμε από το καβούκι του, να τον φέρουμε 'ενώπιος ενωπίω', να αναμετρηθεί με τις ευθυνές του, να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Το σχέδιο να τον αναγκάσουμε να έρθει επιτέλους σε ένα τηλεοπτικό debate που φοβάται και το βάζει στα πόδια» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: 

«Το σχέδιο, έστω αν δεν έρθει σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση, να του πάρει συνέντευξη κανένας κανονικός δημοσιογράφος και να τον ρωτήσει πράγματα που θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι το σχέδιο μας» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να αναδείξουμε τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα αν την επόμενη τετραετία βρεθεί ξανά σε θέση εξουσίας και συνεχίσει αυτό το καταστροφικό έργο, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και τη διάλυση της κοινωνικής πλειοψηφίας». 

Αντί να αμείβει δίνει pass

Αναφερόμενος στην ακρίβει και την πολιτική των επιδομάτων της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «η αλήθεια είναι ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντί να αμείβει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με ευρώ τους αμείβει με διάφορα pass και ο κ. Βαρουφάκης θέλει τους αμείβει με ‘Δήμητρες', εμείς λέμε να δώσουμε ξανά στην τσέπη τους ευρώ, αυτό είναι το σχέδιό μας. Γιατί τα ευρώ 4 χρόνια μετά έχουν χάσει την αξία τους, παίρνεις τα μισά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, βάζεις λιγότερη βενζίνη. Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με ανοησίες, ασχολούμαστε με το πως θα ξαναγίνουν τα ευρώ ισχυρά, γι' αυτό και το πρόγραμμά μας συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο αποτελεσματικό κράτος».

τσιπρας-ιτεα

Οι τέσσερις άξονες 

«Αντί λοιπόν να ασχοληθούμε με ανοησίες, λέμε να ασχοληθούμε με το πώς θα ξαναγίνουν τα ευρώ στη τσέπη μας ισχυρά, με το πώς θα πέσουν οι τιμές, με το πώς θα ανέβουν οι μισθοί» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: 

  • Αύξηση μισθών
  • Μείωση τιμών
  • Ρύθμιση χρεών 
  • Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος

 

Είπε χαρακτηριστικά: «Θέσπιση από την πρώτη μέρα 880 ευρώ και καθιέρωση αυτόματης, τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ΑΤΑ για τους παλαιότερους, ξεπάγωμα των τριετιών αυξήσεις 10% στους δημόσιους υπαλλήλους. Για τους συνταξιούχους επιστροφή της 13ης συνταξης και επιστροφή των αναδρομικών που τους στερήσανε.

Πώς θα μειώσουμε τις τιμές; Μέσα από ένα σχέδιο που θα χαμηλώσει την λαίλαπα της έμμεσης φορολογίας., Τα νούμερα δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα 2,8 δις ευρώ κατ' έτος σε σχέση με τον αντίστοιχη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό οφείλεται στο ότι κράτησε σταθερούς τους έμμεσους φόρους ενώ ανέβηκαν οι τιμές με πληθωρισμό στο 10%. Πάνω από 4,5 δις είναι η αύξηση από το ΦΠΑ πέρυσι. Παίρνει αυτά τα χρήματα από τους πολλούς για να δίνει κάποιες στοχευμένες επιδοτήσεις για να στηρίξει, τις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια, τα σουπερ μάρκετ, για να κρατάνε υψηλές τις τιμές. Μειώνοντας τον ΦΠΑ θα κρατήσουμε τις τιμές.

Ρύθμιση χρεών με το σχέδιο που παρουσιάσαμε με την Λούκα Κατσέλη που επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δίνει την δυνατότητα ρύθμισης για τους αδύναμους και την μεσαία τάξη.

Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος: Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε αυτό το κράτος. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, φιλικό στο πολίτη κράτος με αξιοκρατία και λογοδοσία. Εμείς μπορούμε γιατί δεν είμαστε πρίγκηπες ή γόνοι, εμείς δεν θεωρούμε το κράτος ιδιοκτησία μας. Το κράτος ανήκει στον ελληνικό λαό, και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το αλλάξουμε».

Απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους και έκανε ειδική έκκληση στους νέους ανθρώπους: «Έχουμε μία σημαντική ευκαιρία μπροστά μας, την ψήφο μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει προοπτική μέσα από τη ψήφο και ότι δεν μπορεί να έλθει η πολιτική αλλαγή. Θέλουν να μας πείσουν, εκείνοι που έφτιαξαν μία κυβέρνηση τέρας, με παρακολουθήσεις και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του εισοδήματος, ότι η πολιτική αλλαγή θα είναι τέρας. Εμείς ένα πράγμα ζητάμε από τον ελληνικό λαό: να μας δώσει ισχυρή λαϊκή εντολή, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ώστε να φτιάξουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Θα ακούσετε πολλά μέχρι τις κάλπες, ο καθένας όμως θα αναγκαστεί την επόμενη ημέρα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν». Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι την επόμενη των εκλογών «θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας και ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μπει σε περιπέτειες δεύτερων και τρίτων εκλογών».

Η ψήφος είναι το όπλο της νέας γενιάς

Συνεχίζοντας έδωσε έμφαση στην ψήφο των νέων: «Απευθύνομαι και στην νέα γενιά η ψήφος τους είναι το όπλο τους. Τους θέλουν αδρανείς, δεν προσπαθούν να πείσουν ότι οι ίδιοι είναι έντιμοι ότι τα κάναν καλά, αλλά ότι είναι όλοι το ίδιο. Ε δεν είναι όλοι το ίδιο. Ότι και να θελήσετε να πάτε στην κάλπη, 450 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι αν πάτε στην κάλπη ο κ. Μητσοτάκης είναι παρελθόν, η ΝΔ και το καθεστώς Μητσοτάκη έχουν ήδη τελειώσει».

Για την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε: «Τέσσερα χρόνια τώρα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού εξαπατήθηκε, στοχοποιήθηκε. Θυμάστε τι μας έταξαν; Καλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, ασφάλεια, και που πήγαν όλα αυτά; Η κυβέρνηση εξαπάτησε τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και στοχοποίησε τους εργαζόμενους και τους νέους. Έταξε στους εργαζόμενους καλύτερες δουλειές και έφερε εργασιακή ζούγκλα, αντί για συντάξεις έφερε την κατάργηση της 13ης σύνταξης και συνολικά 7,5 δις λιγότερα για συντάξεις. Κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. Σε ότι αφορά τον αγροτικό κόσμο η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι σε απόγνωση.

Αυτό που αποκομίζω είναι το συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών είναι ένα «ως εδώ, ως εδώ με την αδιαφορία, την εξαπάτηση, την οικογενειοκρατία, ως εδώ με την αδικία, ήλθε η ώρα να ξαναφέρουμε την δικαιοσύνη στον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις για το αν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του: «Λένε όμως, μπορείτε εσείς να φέρετε την αλλαγή; Εμείς λέμε και ξέρουμε και μπορούμε, ξέρουμε γιατί κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, ξέρουμε γιατί πετύχαμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις προηγουμένως απέτυχαν, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δις στα δημόσια ταμεία. Και τα βρήκε ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του έτοιμα και τέσσερα χρόνια τώρα ξόδεψε και άλλα 60 δις. Αν είχαμε εμείς την ευχέρεια να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση τα νοσοκομεία, δεν θα ήταν σε αυτά τα χάλια το κράτος πρόνοιας, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση με την ακρίβεια, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση με τους μικρομεσαίους που δεν μπορούν να βρουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί εμείς δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε λίγους και ισχυρούς, τα μεγάλα συμφέροντα. Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τους απλούς ανθρώπους, την κοινωνία. Στην ερώτηση αν ξέρουμε, απαντούμε ναι ξέρουμε γιατί μάθαμε και από τα λάθη μας. Στο αν μπορούμε είναι η απάντηση είναι ότι τώρα μπορούμε γιατί τώρα δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, ζητάμε μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε δίχως μνημόνια, τρόικα και εξαναγκασμούς, με βάση το δικό μας σχέδιο και πρόγραμμα».

«Όλες αυτές τις μέρες ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον πρωθυπουργό που ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες και υπόσχεται καλύτερους μισθούς, ΕΣΥ και αποτελεσματικό κράτος. Γιατί 4 χρόνια μας κυβερνούσε σωσίας του; Βγάζει τηλεοπτικά σποτάκια που ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ και τάζει. Γιατί δεν τα έφτιαξε αυτά τα χρόνια; Όσο κ αι αν τάζει, όσο και να υποκρίνεται ο ελληνικός λαός ξέρει ποιο είναι το σχέδιό του. Γιατί εκείνος δεν κυβέρνηση με μνημόνια και είχε την ευκαιρία να τα φτιάξει αυτά. Παριστάνει ότι δεν ήξερε όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να κρυφτεί. Αντί να συζητά για τις ευθύνες του για τις 36.000 νεκρούς της πανδημίας, όταν μάς έλεγε ότι δεν ήξερε για τα τραίνα και θρηνήσαμε 57 συμπολίτες μας άδικα, ότι δεν ήξερε για τους πάτσηδες, όταν έλεγε ότι δεν ήξερε ότι ο ανεψιός του στο διπλανό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. Αλλά έρχεται η ώρα της κρίσης. Προσπαθεί να αποφύγει την συζήτηση για τις ευθύνες του σε αυτές τις εκλογές αλλάζοντας την ατζέντα και λέγοντας ψέματα. Τι μας είπε προχθές; Ότι τα μνημόνια τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και ο λαός τρώει κουτόχορτο και δεν ξέρει ποια παράταξη χρεωκόπησε την χώρα δύο φορές, μία το 2009 και μία το 2015. Και αφού δεν πιάνει αυτό χθες μας είπε ένα καινούργιο ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μνημόνιο αν εφαρμόσει το φιλολαϊκό του πρόγραμμα. Αυτά έλεγε και το 2018 όταν ρυθμίζαμε το χρέος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε 4ο μνημόνιο. Και βρέθηκε εκείνος και έτρωγε από τα έτοιμα που του αφήσαμε στα δημόσια ταμεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL