Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Ευρωκοινοβούλιο / Στο «εδώλιο» Ελλάδα και Ιταλία για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκοινοβούλιο / Στο «εδώλιο» Ελλάδα και Ιταλία για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Τζόρτζια Μελόνι
INTIME

Τα αποτελέσματα του πολιτικού εναγκαλισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο της ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών», Τζόρτζια Μελόνι πληρώνει η Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, η χώρα με ευθύνη του πρωθυπουργού, για άλλη μία φορά βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή τη φορά για λόγους «ποινικοποίησης της αλληλεγγύης».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής των «πρασίνων» Τίνεκε Στρικ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας «ποινικοποιούν ολοένα και περισσότερο την παροχή υποστήριξης σε ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια».

«Αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Και συνάδελφοι, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι έγκλημα. Είναι μια υποχρέωση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ποινικοποίηση αποτελεί μια επικίνδυνη τάση στην Ευρώπη που τροφοδοτείται από την έλλειψη επαρκούς αντίδρασης από την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης» τόνισε η Τίνεκε Στρικ.

Η ίδια υπογραμμίζοντας ότι η ποινικοποίηση δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά αποτρέπει τους ανθρώπους από το να προσφέρουν σωτήρια βοήθεια ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με τίτλο: «Ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης».

Η εν λόγω πρόταση υπερψηφίστηκε από 231 ευρωβουλευτές, (ψήφισαν 391). «Κατά» της πρότασης ψήφισαν 158 ενώ υπήρξαν και 2 αποχές.

Απαντώντας στην Τίνεκε Στρικ, ο Γερούν Λέναερς από το ΕΛΚ δήλωσε σε ειρωνικό τόνο:

«Ξέρετε, η Τίνεκε Στρικ ανέφερε την Ελλάδα και την Ιταλία, όλοι έχουμε δει τις δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα, οι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί, το δικαστήριο έχει κλείσει, οπότε αν οι Πράσινοι θέλουν να συγχαρούν την Ελλάδα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης εκεί, μπορούν να το κάνουν σε ένα δελτίο τύπου, αλλά όχι μέσω μιας συζήτησης, μπορούμε ακόμη και να κάνουμε ένα δελτίο τύπου μαζί, αν θέλετε. Αλλά το ΕΛΚ είναι πάντα έτοιμο να συζητήσει για το μεταναστευτικό γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνει. 330.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων το 2022. Περισσότερο από 136% αύξηση στην διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων.

Πάνω από 100.000 αιτήσεις ασύλου το μήνα. Οι υψηλότεροι αριθμοί από το 2016. Θα πρέπει να συζητήσουμε αυτούς τους ανησυχητικούς αριθμούς, αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτό το επίκεντρο αυτής της συζήτησης και δεν μπορούμε να συζητάμε πάντα μόνο για τις ΜΚΟ, τις ανθρωπιστικές πτυχές και τις έρευνες και διασώσεις και να αγνοούμε όλα τα υπόλοιπα. Έτσι, αυτό το Κοινοβούλιο θέλει μια ολιστική προσέγγιση της μετανάστευσης, ας συζητήσουμε επίσης ολιστικά. Η ομάδα επαφής έρευνας και διάσωσης θα συγκληθεί εκ νέου αυτόν τον μήνα. Τον επόμενο μήνα θα έχουμε την ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, οπότε αντί αυτής της βιαστικής συζήτησης αυτή την εβδομάδα, ας κάνουμε μια βαθύτερη, ευρύτερη και πιο ολοκληρωμένη συζήτηση τον επόμενο μήνα στην ολομέλειά μας για τη μετανάστευση».

Υπενθυμίζεται ότι Τζόρτζια Μελόνι απαντώντας σε ερώτηση  τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκάλυψε ότι με τον Κ. Μητσοτάκη, κάθονται δίπλα «στο ίδιο “θρανίο”, στις Συνόδους Κορυφής», προσθέτοντας δε ότι μοιράζονται την ίδια προσέγγιση σε πολλά θέματα όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε δηλώσει δε ότι από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής που συμμετείχε «αναπτύχθηκε μια στενή σχέση» με τον πρωθυπουργό.

Είναι σαφές ότι μετά και τη διαγωγή του πρώτου σκέλους της δίκης στη Λέσβο κατά 24 διασωστών και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Ελλάδα με ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη έρχεται και πάλι στο ευρωπαϊκό προσκήνιο για του λάθος λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL