Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ευρωομάδα της Αριστεράς / «Η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν είναι έγκλημα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωομάδα της Αριστεράς / «Η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν είναι έγκλημα»

Άνθρωποι στην παραλία με σωσίβια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ως σημαντικό πρώτο βήμα και όχι οριστική νίκη, χαρακτηρίζει την απόσυρση των πλημμεληματικών κατηγοριών ενάντια στους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Ευρωομάδα της Αριστεράς (The Left) χαιρετίζοντας τη δικαστική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι δυο από τους 24 παραπέμπονται για το αδίκημα της πλαστογραφίας και της παροχής ουσιωδών πληροφοριών στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς το Εφετείο ήταν αναρμόδιο. Παράλληλα, όλοι οι κατηγορούμενοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

«Στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που διακινδυνεύουν την ελευθερία τους για να σώσουν άλλους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που δεν ποινικοποιεί την αλληλεγγύη» ξεκαθαρίζει η Ευρωομάδα της Αριστεράς σε ανακοίνωσή της ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης τονίζει:

«Η ΕΕ είτε έχει παίξει ρόλο στη δημιουργία αυτών των καταστάσεων είτε αρνείται να τις επιλύσει. Αντίθετα, αποκαλεί τα θύματα, ή τους σωτήρες τους, “εγκληματίες”. Αυτή η πρακτική απέχει πολύ από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η ποινικοποίηση της διάσωσης είναι έγκλημα».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των 24 εθελοντών ξεκίνησε στη Λέσβο στις αρχές της εβδομάδας, πάνω από τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή τους κατά τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων. Η εν λόγω υπόθεση παρουσιάστηκε σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως η «μεγαλύτερη περίπτωση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» καθώς αντιμετώπιζαν εξωφρενικές κατηγορίες για λαθρεμπόριο, κατασκοπεία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων και η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, η οποία έγινε σύμβολο αλληλεγγύης παγκοσμίως για την αυταπάρνησή της με την αδερφή της, Γιούσρα,  να οδηγήσουν τη βάρκα κολυμπώντας στην ακτή της Λέσβου, με τη ζωή τους να γίνεται ταινία στο Netfix, ο Σον Μπάιντερ, διασώστη και δύτη, ο συνταξιούχος Πίτερ Γοουίτεμπργκ, ιστιοπλόος εθελοντής καθώς και εθελοντές και μέλη οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL