Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.6°C15.2°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.8°C13.4°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.3°C17.0°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.5°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.2°C11.9°C
2 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ / Λαβράνος και Μπίτζιος να καταθέσουν στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ / Λαβράνος και Μπίτζιος να καταθέσουν στη Βουλή

13231823a.jpg

Στη Βουλή θα κληθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οι επιχειρηματίες Λαβράνος και Μπίτζιος μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για τις μεταξύ τους σχέση και τη σχέση τους με την εταιρεία Krikel .

Σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσε τρεις τροπολογίες για την ΕΥΠ τις οποίες απέρριψε το Μαξίμου, δίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, εντολή στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να μην τοποθετηθεί επ’ αυτών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, εξήγησε ότι θα κληθούν οι επιχειρηματίες Λαβράνος και Μπίτζιος και θα ανατραπεί «η σκόπιμη άρνηση της Ν.Δ. να προσέλθουν ως μάρτυρες οι επιχειρηματίες αυτοί που σχετίζονται με το Predator». Η μία περίπτωση είναι στην Εξεταστική, την οποία η Ν.Δ. θέλει να ολοκληρώσει σήμερα και λογικά δεν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης. Όμως υπάρχει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Επίκειται μέσα στον Οκτώβριο η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παρακολούθηση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη. Ο Κώστας Τασούλας αναγκάστηκε να την αποδεχθεί, διότι αρκούν τα 2/5 των βουλευτών για να συγκληθεί» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ως μέλος της Εξεταστικής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική της Ν.Δ. είναι μία: «Να μην έρθει τίποτα στο φως για να προστατευθεί ο Κ. Μητσοτάκης». Μάλιστα, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις Κούλογλου, επισήμανε ότι «ο Δημητριάδης ήταν το alter ego τού Μητσοτάκη και στις επαφές, και στις συναλλαγές με διάφορους επιχειρηματίες». «Απόρρητο για τους επιχειρηματίες δεν ισχύει και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Μανιφέστο Ανδρουλάκη και τροπολογίες

Στην Εξεταστική προσέρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κάνει ένα «μανιφέστο για την προστασία των θεσμών και της Δημοκρατίας», ενώ θα επιτεθεί με δριμύτητα στον Κ. Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο της παρακολούθησής του.

Το κλίμα έδωσε από χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταθέτοντας νωρίς το πρωί τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια. Ο Θ. Πλεύρης δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη μία ημέρα πριν την κατάθεση Ανδρουλάκη εξέθεσε την κυβέρνηση για συγκάλυψη του σκανδάλου, αφού αρνείται ρυθμίσεις που ίσχυαν έως το 2019.

Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες προβλέπουν ότι:

- Η ΕΥΠ μεταφέρεται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

- Επαναφέρεται το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, ώστε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να μπορεί να γνωστοποιεί σε θιγόμενους πολίτες ότι υπήρξε άρση του απορρήτου τους ακόμα και για λόγους εθνικής ασφαλείας.

- Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου θα πρέπει να περιέχει τα εξής στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης, δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Λιακούλη: Το «όλα στο φως» έγινε «όλα στο βαθύ σκοτάδι»

«Ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, δεσμεύθηκε προς τον ελληνικό λαό “όλα στο φως” .Όπως αποδείχθηκε, εννοούσε “όλα στο βαθύ σκοτάδι”» τόνισε στη Βουλή η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη εισηγούμενη τις τροπολογίες. Θύμισε ακόμη ότι η Ν.Δ. δεν ψήφισε την Εξεταστική δηλώνοντας «παρών» και σημείωσε ότι η Εξεταστική «είναι μία εμπειρία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει ένας δημοκράτης βουλευτής μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Φιμώθηκαν οι πάντες. Απομακρύνθηκαν με μία fast track διαδικασία οι μάρτυρες. Σιωπή παντού, σε μια διαδικασία ελεεινή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Η ΑΔΑΕ, ο μοναδικός ανεξάρτητος θεσμικός φορέας, αφού πρώτα στραγγαλίστηκε θεσμικά, ευτελίστηκε διαδικαστικά και απομειώθηκε ακόμη παραπάνω, έμεινε στο περιθώριο».

«Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα, ακόμα και παίζοντας την πολιτική “κολοκυθιά”. Κάηκε ο φάκελος του Ανδρουλάκη ή δεν κάηκε; Είναι το Predator στην Ελλάδα ή δεν είναι;» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι δεν ερευνήθηκε αν το Predator βρισκόταν στην Ελλάδα και δεν ελέγχθηκαν οι εταιρείες που το εμπορεύονταν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL