Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
33.9°C35.8°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.7°C32.9°C
4 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
34.0°C34.0°C
1 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.8°C31.6°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
32.9°C33.4°C
3 BF 33%
ΔΕΘ 2022- Κυριάκος Μητσοτάκης / Προεκλογική ομιλία συγκάλυψης - συσκότισης - σαθρότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΘ 2022- Κυριάκος Μητσοτάκης / Προεκλογική ομιλία συγκάλυψης - συσκότισης - σαθρότητας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΘ 2022
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κήρυξε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίστηκε με σύνθημα «συνέπεια - συνέχεια - σταθερότητα», την ώρα που η ομιλία του ήταν συνώνυμη με την κυβερνητική επιλογή για συγκάλυψη – συσκότιση -σαθρότητα.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ένα εγωκεντρικό δίλημμα για τις εκλογές λέγοντας επί της ουσίας  ή με τον Μητσοτάκη ή με τη συμφορά  καθώς όπως είπε «δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου» ενώ έκανε προσκλητήριο στο, από τη ζωή, παροπλισμένο αντισύριζα μέτωπο καλώντας τις δυνάμεις που συντάχθηκαν μαζί του το καλοκαίρι το 2019 να ανασυνταχθούν παραμερίζοντας τις διαφορές τους σε μια συντεταγμένη πορεία συστράτευσης με πρώτη τη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός κράτησε ενοχικά, ερμητικά κλειστό το στόμα του για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών κάνοντας λόγο μόνο επιχειρησιακό λάθος στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη και εμμέσως και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Και συνέχισε τον κατήφορο κουνώντας το δάχτυλο προς τους πολίτες και τους πολιτικούς του αντιπάλους που έχει θέσει υπό παρακολούθηση, λέγοντας το αμίμητο ότι δεν πρέπει η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στις φήμες και τα σενάρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον εκλογικό νόμο χωρίς, όμως, να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας πως η πολιτική σταθερότητα είναι εθνική αναγκαιότητα και ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή εντολή και όχι ατελέσφορά παζάρια.

Κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν τον λογαριασμό στον Πούτιν

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και μη αναγνωρίζοντας καμιά ευθύνη της κυβέρνησής του άφησε ενεούς τους πολίτες λέγοντάς τους να μην αναζητούν ευθύνες στο εσωτερικό αλλά «να επιστρέψουν τον λογαριασμό της ακρίβειας στον κ. Πούτιν».

Ο πρωθυπουργός αφού προέτρεψε τους πολίτες  να ρίξουν το ανάθεμα για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, στον Πούτιν,  παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα κοσμογονικών αλλαγών που έχουν συμβεί επί των ημερών του στη χώρα μας, καταδεικνύοντας ότι δεν έχει καμιά σύνδεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Περιγράφοντας τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι η χώρα έχει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ, τρομακτική αύξηση του ΑΕΠ, την καλύτερη στην ΕΕ επίδοση στις επενδύσεις και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη.

Επίδομα - χαρτζιλίκι 250 ευρώ - Κανένα μέτρο για την έκρηξη τιμών σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ενίσχυση - χαρτζιλίκι τον Δεκέμβριο με 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση. Παράλληλα, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν. Για όσους επιλέξουν συγκατοίκηση από 2.000 ευρώ το άτομο.

Για το αναποτελεσματικό επίδομα θέρμανσης υποσχέθηκε αύξηση του μπάτζετ στα 174 εκατομμύρια ενώ χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα υποσχέθηκε διπλασιασμό του επιδόματος για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. 
Κανένα στοιχείο δεν έδωσε για το ποιο θα είναι το ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, ούτε και το ποια θα είναι η ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Για τον πρωτογενή τομέα,  αγρότες  και  κτηνοτρόφους, επιδότηση ύψους  60 εκ. ευρώ για το κόστος των λιπασμάτων και  σε 50.000 κτηνοτρόφοι 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

Οι υποσχέσεις του 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε αύξηση 6%  σε 1.500.000 συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά και κατάργηση και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Αύξηση μεσοσταθμικά κατά περίπου 10%  στο βασικό μισθό και τα επιδόματα ευθύνης για 20.000 γιατροής του ΕΣΥ.

Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών ενώ προβλέπεται απαλλαγή του 40% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων που οι επιχειρήσεις θα τους μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμες. Το μέτρο θα ισχύσει για ένα χρόνο.

Για τις ένοπλες δυνάμεις υποσχέθηκε τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Στεγαστικό: Δώρο σε ιδιώτες δημόσια οικόπεδα και κτίρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι άλλες μισές θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Ειδικό πρόγραμμα δανείων ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες με υπόσχεση εξασφάλισης χαμηλού έως μηδενικού επιτοκίουγια την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. 

Στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, με κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν με την υποχρέωση να κάνουν μακροχρόνιες μισθώσεις. 
 

https://youtu.be/NBBukNVz8OE

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL