Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
4.9°C7.4°C
4 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
2.0°C5.7°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
6 °C
4.0°C6.6°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.1°C8.8°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
0.6°C3.4°C
1 BF 68%
Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Η στέγη ως ανθρώπινο δικαίωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Η στέγη ως ανθρώπινο δικαίωμα

ΣΥΡΙΖΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη στεγαστική κρίση, στην οποία, εκτός από τις τοποθετήσεις ειδικών που έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημα της κρίσης στέγης, υπήρξαν παρεμβάσεις από ανθρώπους, νέους και νέες για τα προβλήματα στέγης που αντιμετωπίζουν.

Αντί να δώσουν μια ευκαιρία, τους τιμωρούν

Θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα της υπερχρέωσης» υποστήριξε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Έφη Αχτσιόγλου. «Υπάρχουν δύο αναγνώσεις σε αυτό. Βλέπεις την υπερχρέωση ως πρόβλημα ρευστοποίησης; Δηλαδή, ότι δεν γίνονται αρκετά γρήγορα οι πτωχεύσεις. Βλέπουν, δηλαδή, το πρόβλημα από τη σκοπιά των πιστωτών και των τραπεζών. Από αυτήν τη σκοπιά οι πολίτες είναι οι “κακοπληρωτές”, στους οποίους αντί να δώσουν μια ευκαιρία, τους τιμωρούν. Αυτή η οπτική χαρακτηρίζει τον Πτωχευτικό Κώδικα της Ν.Δ. Θεωρώ σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης της κρίσης στέγης την πρόταση να υπάρχει μόνιμη προστασία της α΄ κατοικίας και να υπάρχει εξατομικευμένη ρύθμιση για όσους έχουν αδυναμία πληρωμής ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους».

 Προϊόντα άμεσου και εύκολου κέρδους

«Το στεγαστικό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόσφατο πρόβλημα» υπογράμμισε ο καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Θωμάς Μαλούτας. «Αυτό που αλλάζει όμως ριζικά στην αγορά κατοικίας είναι ότι περνάμε από μια αγορά αξιών χρήσης σε μια πιο ρευστή αγορά, όπου οι κατοικίες γίνονται επενδυτικά προϊόντα άμεσου και εύκολου κέρδους και άμεσης απόσβεσης του ποσού που επενδύεται» εξήγησε. «Οι πιο ευάλωτοι είναι οι ενοικιαστές και οι νέες - οι ενοικιάστριες, οι μικροϊδιοκτήτες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες».

 Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Στην ευρωπαϊκή εμπειρία αναφέρθηκε η ανθρωπολόγος, πανεπιστημιακός, ακτιβίστρια  Όλγα Νάσση, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άνοιξε τη συζήτηση της στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα εξαιτίας ακριβώς της έλλειψής της. «Η στεγαστική κρίση αφορά εδώ και 10 χρόνια όλη την Ευρώπη. Αν εξαιρέσουμε πόλεις, όπως η Βιέννη, που είχαν παραδοσιακά στεγαστική πολιτική με συνεταιρισμούς κατοικίας, σε όλη την Ευρώπη έχουμε 82 εκατ. πολίτες σε επισφαλή στέγαση. Εξαιτίας των πιέσεων των κινημάτων η Ευρώπη έχει προχωρήσει πάρα πολύ». Η  Όλγα Νάσση ανέφερε ως παράδειγμα τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ισπανία για το δικαίωμα στη στέγαση ,όπου το σπίτι θεωρείται κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Το μοντέλο των συνεταιρισμών

Στην εμπειρία από το Βερολίνο όπου το πρόβλημα της στέγης είναι πάρα πολύ σοβαρό αναφέρθηκε ο πολεοδόμος  Άρης Καλαντίδης. Περιέγραψε το μοντέλο των συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και έχουν στόχο να παρέχουν προσιτή κατοικία στα μέλη τους. Οι πολίτες πληρώνουν ένα μερίδιο συμμετοχής στον συνεταιρισμό και αποκτούν έτσι το δικαίωμα σε κατοικία. Είναι ένα μοντέλο συνεργατικό, απόρροια των διεκδικήσεων των κινημάτων πόλης και αποτελεί βασικό πυλώνα για την πολιτική της στέγης.

Ειδικές πρόνοιες για τα Άτομα με Αναπηρία

Στα ακόμη και 3 φορές υψηλότερα κόστη διαβίωσης που έχουν να αντιμετωπίσουν τα  Άτομα με Αναπηρία με αποτέλεσμα να υφίστανται ακόμα πιο πολύ τις συνέπειες της κρίσης αναφέρθηκε η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεανώ Φωτίου.  Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην πολύωρη συζήτηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2021 με Άτομα με Αναπηρία, όπου περιέγραψε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μία από τις βασικές είναι η αύξηση των εισοδημάτων των αναπήρων. Επίσης, είχαν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για στέγη, το οποίο πάγωσε αργότερα η Ν.Δ., καθώς και ένα πιλοτικό πρόγραμμα 20 πόλεων για την προσβασιμότητα που θα έμπαινε στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και αυτό πάγωσε με την αλλαγή της διακυβέρνησης.

Η Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στο θέμα «της αλυσίδας πρόσβασης». Δεν αρκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, να έχεις ένα σπίτι που θα είναι προσιτό να το πάρεις, αλλά να μπορείς να φτάσεις σε αυτό το σπίτι. Για αυτό ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προβλέψει στην τράπεζα στέγης ειδικές πρόνοιες για τα  Άτομα με Αναπηρία για να μπορέσουν πραγματικά να είναι ενεργά στην κοινωνία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL