Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς / Πόντιος Πιλάτος για τα παιχνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς / Πόντιος Πιλάτος για τα παιχνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

Αναρμόδια για τη χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ δήλωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χθες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που έκανε τη σχετική καταγγελία, τόνισε ότι «πέρυσι τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε τρομακτικό πρόβλημα με τον χειρισμό της μετοχής» και επεσήμανε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρενέβη στη «χειραγώγηση» που έγινε όταν «το τμήμα μετόχων της ΔΕΗ αποφάσισε ποιοι θα εισέλθουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ποιοι δεν θα εισέλθουν». 

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ, τις κρίσιμες ημέρες της ιδιωτικοποίησής της μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είχε τις εξής διακυμάνσεις:

-Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021: Άνοδος στα 9,90 ευρώ.

-Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021: Ανακοινώθηκε (μόλις έκλεισε το Χρηματιστήριο) ο προτιμητέος επενδυτής για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με 2,12 δισ. ευρώ.

-Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021: Η μετοχή άνοιξε και έκλεισε στα 10,50 ευρώ.

-13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 23 Σεπτεμβρίου 2021: Η πορεία της μετοχής ήταν πτωτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα από τις 4 μ.μ. και μετά εντάθηκε ο ρυθμός πωλήσεων φτάνοντας την τιμή της μετοχής στα 9 ευρώ κατά το κλείσιμο. Τα ερωτήματα για τον Αλ. Φλαμπουράρη είναι:

-Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν κράτησε τα κέρδη της μετά από μια τόσο καλή είδηση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, που θα της έδινε και οικονομική ανάσα (όπως ισχυρίζονταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας), παρά συνέχισε την πτωτική πορεία της μέχρι την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας;

-Αν κάποιοι γνώριζαν από πριν για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως μας ανακοίνωσε η ίδια η ΔΕΗ με τη βολιδοσκόπηση που ισχυρίζεται ότι έκανε το προηγούμενο διάστημα (πριν την επίσημη ανακοίνωση της), και γι' αυτό προέβησαν σε πωλήσεις το διάστημα 13/09/21-23/09/21.

«Εμείς, ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν επιτρέπεται, δεν είναι ο ρόλος μας και δεν προβλέπεται, σε καμία νομοθεσία, να επεμβαίνουμε σε εταιρικές αποφάσεις. Άρα, εμείς, στα εταιρικά όργανα, το τι κάνει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει την αύξηση' ή το τι θα αποφασίσει μετά η Γενική Συνέλευση δεν είναι ο ρόλος μας να παρέμβουμε», απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, σημειώνοντας ότι ελέγχει μόνο «αν τίθεται θέμα κατάχρησης αγοράς, δηλαδή συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν υπήρξε εκμετάλλευση προνομιακής πληροφορίας». Στο τελευταίο θέμα, εκείνων που μπορεί να είχαν προνομιακή πληροφόρηση (insiders, διευθυντικά στελέχη, επενδυτές που βολιδοσκοπήθηκαν κ.λπ.), η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει την έρευνα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και αναμένει στοιχεία από το εξωτερικό.

Δεν ξέρω, δεν είδα...

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν γνωρίζει αν οι τράπεζες διοχέτευσαν στην αγορά τα 2 δισ. που άντλησαν από το χρηματιστήριο. «Αδυναμία απάντησης» κατέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος

Αδυνατεί ακόμα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαβεβαιώσει ότι οι τράπεζες που άντλησαν 2 δισ. από το χρηματιστήριο στήριξαν την αγορά με δάνεια. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Λαζαράκου αρχικά υποστήριξε ότι διοχετεύθηκαν στην αγορά, όμως, όταν της ζητήθηκαν στοιχεία, το ανακάλεσε. 

«Μόνο το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες άντλησαν 2 δισ., δύο τράπεζες από μόνες τους, πάει να πει ότι αυτά τα 2 δισ. διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία μέσω δανειοδότησης, η οποία έγινε στη συνέχεια», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Και τα funds ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και αυτά, δηλαδή και τα αμοιβαία κεφάλαια, επενδύουν στην πραγματική οικονομία. Άρα, όλες αυτές οι επενδύσεις που έγιναν μέσω της κεφαλαιαγοράς στην πραγματικότητα ποιος είναι ο στόχος; Να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία, κάτι το οποίο έγινε».

«Μπορείτε να δώσετε μερικά ελάχιστα παραδείγματα;» την ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης. «Δεν έχουμε τα ενημερωτικά δελτία όλων των εισηγμένων εταιρειών. Ήταν 20 το 2020», απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Μου κάνει εντύπωση ότι έχετε αδυναμία να δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Από εσάς άκουσα μόνο υποθέσεις, ότι εφόσον αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα κομμάτι θα πήγε στην πραγματική οικονομία, αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Αυτό δεν είναι διαφορετική θεωρητική αντίληψη. Αυτό είναι πραγματική αδυναμία απάντησης». «Συνήθως, όταν λέω κεφάλαια μέσα από την αγορά, αυτά στη συνέχεια διοχετεύονται είτε για λειτουργικά έξοδα είτε για περαιτέρω επενδύσεις των εισηγμένων εταιρειών. Και στην περίπτωση των τραπεζών προφανώς και για αδειοδοτήσεις τις οποίες θα χρειαστεί. Σε λεπτομέρειες δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χρονική στιγμή να μπούμε», απάντησε η Β. Λαζαράκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL