Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.4°C26.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.4°C25.5°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C25.0°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.8°C23.3°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.0°C
2 BF 47%
Προσεχώς μνημόνιο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσεχώς μνημόνιο Μητσοτάκη

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πριν πάει στις ΗΠΑ, διέρρεε ανασχηματισμό. Μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ, διέρρεε εκλογές. Τώρα που φεύγει για ΗΠΑ και Νταβός, διαρρέει εκλογικό ανασχηματισμό για την Πέμπτη. Ερώτηση: τόσο είναι στιβαρό το χέρι του καπετάνιου που κρατά το τιμόνι; Ερώτηση δεύτερη: γιατί κάνει τέτοιες απότομες αλλαγές; Δεν ξέρει ότι θα μετακινηθεί το φορτίο στο αμπάρι;

Το κάνει γιατί η φουρτούνα που έχει μπροστά του είναι πολύ μεγάλη και θα πέσει στο κεφάλι του. Η Κομισιόν συνιστά στις υπερχρεωμένες χώρες «συνετή» δημοσιονομική πολιτική, κυρίως με τον περιορισμό της αύξησης των τρεχουσών δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μίλησε για επιτήρηση και περιοριστικές πολιτικές στις χώρες της Ευρωζώνης που κουβαλούν από το παρελθόν διογκωμένα ελλείμματα - καλή ώρα η Ελλάδα του Μητσοτάκη που αύξησε δημόσιο χρέος, δημόσιο έλλειμμα και τη «μαύρη τρύπα» στο εμπορικό ισοζύγιο. 

Ο Λίντνερ είναι (νεο)φιλελεύθερος, όπως και ο Μητσοτάκης. Στη Γερμανία τον αποκαλούν ο «μικρός Σόιμπλε» και απαιτεί λιτότητα: όχι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις (τις οποίες ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγου υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν το 2023) και μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνηθίσει ως πρωθυπουργός μόνο να σκορπά χρήματα, και μάλιστα «από το ελικόπτερο», καθώς τον διευκόλυνε η ρήτρα διαφυγής. Σε μια περίοδο που οι κοινωνικές απαιτήσεις αυξάνονται αλματωδώς (λόγω της πολιτικής του, που έφερε την ακρίβεια από πέρυσι τον Φεβρουάριο), το μόνο που δεν θα ήθελε ο πρωθυπουργός είναι να γίνει εκείνος που θα επαναφέρει τη χώρα σε Μνημόνιο (ακόμα και αν δεν το λένε Μνημόνιο). Ο Κ. Μητσοτάκης ψάχνει πάντα την επικοινωνιακή διέξοδο (π.χ. την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας). Τη λύση στα δύσκολα προβλήματα δεν την ακουμπά.

Ο εκλογικός ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει το τέλος των τεχνοκρατών στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και όσων δεν γνωρίζουν την κοινωνική βάση της Ν.Δ. Στη χώρα τους επόμενους μήνες δεν θα λειτουργεί τίποτα, διότι όλοι θα καταλάβουν ότι πάμε σε εκλογές και θα ενδιαφέρονται μόνο γι’ αυτές. Τα υπουργικά γραφεία θα γίνουν πολιτικά γραφεία. Ο (έτσι κι αλλιώς ψευδώνυμος) «μεταρρυθμιστικός οίστρος» θα εξαφανιστεί επειδή ο ηγέτης έχει άγχος ότι τελείωσαν τα ψωμιά του. Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε δεύτερη σύνταξη στους κομματάρχες του (δημάρχους, περιφερειάρχες κ.ά.) για να δώσουν την εκλογική μάχη γι’ αυτόν, ενώ έκοψε τη σύνταξη που ελάμβαναν οι χήρες. Θα έρθει και λογαριασμός και σύνταξη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL