Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.2°C29.2°C
4 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.7°C27.5°C
5 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.1°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
2 BF 24%
Βουλή / Όλοι αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Όλοι αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Ξενογιαννακοπούλου
Ξενογιαννακοπούλου: Κερκόπορτα για το τι μέλλει γενέσθαι στο υπόλοιπο Δημόσιο

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ εξέφρασε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και οι εκπρόσωποι εργαζομένων και συνταξιούχων κατά την ακρόαση των φορέων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι επιστημονικές ενώσεις και μία από τις τρεις οργανώσεις συνταξιούχων που επικαλέστηκε τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν όμως ότι οι αργοί ρυθμοί έκδοσης των συντάξεων οφείλονται στη συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τον οργανισμό αρνούμενη να αντικαταστήσει τους άνω των 1.000 αποχωρήσαντες υπαλλήλους και να εκσυγχρονίσει τις τεχνολογικές υποδομές.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων έκαναν καθαρό ότι το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ είναι αντικοινωνικό και πρέπει να αποσυρθεί. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ αποτελεί κερκόπορτα για το τι μέλλει γενέσθαι στο υπόλοιπο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το επόμενο θύμα είναι το ΕΣΥ».

Η κυβέρνηση δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 683 εργαζομένων

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει στον ΕΦΚΑ και στους υπαλλήλους του τη δική της αποτυχία να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προσλάβει έως και 1.000 μετακλητούς υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης στον ΕΦΚΑ, την ώρα που αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις 683 εργαζομένων που εργάστηκαν στον ΕΦΚΑ μέσω προγράμματος της Ε.Ε., συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.

Εν λευκώ εξουσιοδότηση για απευθείας αναθέσεις

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε ακόμη ότι η κυβέρνηση ζητεί εν λευκώ εξουσιοδότηση για απευθείας αναθέσεις, τις οποίες μάλιστα θα αποφασίζουν μετακλητοί που θα προσληφθούν χωρίς καμία εξασφάλιση ότι δεν έχουν σύγκρουση συμφερόντων.  Όσον αφορά την εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, αναρωτήθηκε γιατί ο ΕΦΚΑ δεν συμμετέχει στη διοίκησή της και απέρριψε τις διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη για μη μετοχοποίηση της εταιρείας.

Δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα τα λογισμικά στον νόμο Κατρούγκαλου!

Κατά την ακρόαση φορέων, από την οποία απουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης επικαλούμενος δουλειά στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ αναφέρθηκαν εκτενώς στην υποστελέχωση του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν τη μη αντικατάσταση των αποχωρήσαντων υπαλλήλων, ενώ επισήμαναν ότι τα λογισμικά προσαρμογής στον νόμο Κατρούγκαλου δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα, φέροντας καίρια ευθύνη για την καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεων. Παράλληλα, περιέγραψαν πρωτοφανείς καταστάσεις έλλειψης βασικών υποδομών, όπως... υπολογιστές με  Ίντερνετ!

Την άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους εξειδικευμένους στις κοινωνικές υπηρεσίες απόφοιτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή τους έμπειρους συμβασιούχους που εργάστηκαν ήδη για κάποιο διάστημα στην έκδοση συντάξεων στηλίτευσαν οι ενώσεις των νέων επιστημόνων. Δικαστικές προσφυγές για τις αντισυνταγματικές διατάξεις προανήγγειλε ο Δημήτρης Μπράτης από την ΑΔΕΔΥ, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν την ανησυχία τους για επέκταση του μοντέλου ΕΦΚΑ και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς.

Κριτική και από την Ευθυμίου της Ν.Δ.

Κατά πάγια τακτική, ο Κ. Χατζηδάκης απέδωσε την κριτική της αντιπολίτευσης στη διάθεσή της να υπερασπιστεί τα επαγγελματικά κεκτημένα μερικών δημόσιων υπαλλήλων, ενώ ισχυρίστηκε πως η πλειονότητα των πολιτών που ταλαιπωρείται από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στηρίζει το νομοσχέδιο.

Κριτική στο νομοσχέδιο έκανε και η  Άννα Ευθυμίου. Η βουλευτής της Ν.Δ., μολονότι ψηφίζει το νομοσχέδιο, κινήθηκε σε άλλη γραμμή από τον Κ. Χατζηδάκη και υπερασπίστηκε την επάρκεια των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ ζητώντας αυστηρά κριτήρια για τις προσλήψεις μετακλητών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL