Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επιτελικό ναυάγιο και στην εκπνοή του έτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επιτελικό ναυάγιο και στην εκπνοή του έτους

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τίτλους τέλους στο 2021 με άλλο ένα επιτελικό ναυάγιο ρίχνει η κυβέρνηση στο πεδίο της πανδημίας, καθώς μοιάζει πλέον ανήμπορη να επιβραδύνει την επέλαση του στελέχους Όμικρον. Επιπλέον, αφήνει απροστάτευτο τον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης μετά τις νέες πληγές που ανοίγει το μέτρο της συρρίκνωσης των ωραρίων. H Ν.Δ., παράλληλα, είναι αντιμέτωπη με την κοινωνική απαξίωση και για το έλλειμμα ενσυναίσθησης που εμφανίζουν τα στελέχη της μπροστά στα διογκούμενα αδιέξοδα των πολιτών. Οι ολιγοήμερες διακοπές -και φωτογραφίσεις- του κ. Μητσοτάκη στο Ζαγόρι όταν τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 20.000 προκάλεσαν σεισμό αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα και εξέθεσαν τον πρωθυπουργό ακόμα και στη γαλάζια βάση. Παράλληλα, οι αλαζονικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Ανεμελιά πριν την έκρηξη κρουσμάτων

Οι παλινωδίες και τα γαλάζια πίσω - μπρος στο σκέλος των μέτρων - ημίμετρων συνέθεσαν την εικόνα του απόλυτου ερασιτεχνισμού. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν αναχωρήσει για διακοπές, δήλωνε ότι «βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας». Την ίδια μέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωνε «προληπτικά» μέτρα ενόψει της Όμικρον για τις 3 Ιανουαρίου, ανάβοντας στην ουσία το πράσινο φως για ανεξέλεγκτες συναθροίσεις ενόψει της αλλαγής του χρόνου. Ταυτόχρονα, ο επιστημονικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμούσε ότι τα κρούσματα θα φτάσουν στις 11.000 με 12.000. Η μηχανή της αριστείας ωστόσο αποδείχτηκε πως ήταν σε πλήρη αποσύνθεση και έπεσε παντελώς έξω. Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακοντίστηκε και άρχισε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, βυθίζοντας την κυβέρνηση σε μια κατάσταση μεταξύ αμηχανίας και πανικού.

«Ξέρετε πόσες προβλέψεις έχουν πέσει έξω;»

Ωστόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι έκθετος για το γεγονός ότι υποτίμησε επιδεικτικά την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να τρέχει πλέον πίσω από τις εξελίξεις. Στις 3 Νοεμβρίου, όταν ισχυριζόταν (Mega) ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει, η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα αντιπαρέβαλε τις προβλέψεις επιστημόνων περί 10.000 - 15.000 κρουσμάτων. «Ξέρετε πόσες προβλέψεις έχω δει κατά καιρούς που πέσανε πάρα - πάρα πολύ έξω;» αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης εμμένοντας στο αφήγημα της πανδημίας των ανεμβολίαστων. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή δε, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτούσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από πού γνωρίζουν «δήθεν» για το πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση, ωστόσο, του Υπουργικού Συμβουλίου (21 Δεκεμβρίου) έδειξε να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των επιστημόνων επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο. Κατά την τοποθέτησή του δεν είχε αποκλείσει, από τις πρώτες εβδομάδες του 2022, να δρομολογηθούν ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Τότε μάλιστα γαλάζιοι παράγοντες -όπως είχε γράψει η ΑΥΓΗ- εκτιμούσαν ότι η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αποτελούσε το πρελούδιο ενός λοκντάουν.

Υγειονομικό ρίσκο με παιχνίδι καθυστερήσεων

Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο επέλεξε το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Επεδίωξε να λάβει το υγειονομικό ρίσκο της συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς αυστηρούς περιορισμούς -σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- για να αποφύγει την οικονομική στήριξη των χειμαζόμενων επιχειρήσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι σώθηκε (σ.σ.: οικονομικά) η περίοδος των Χριστουγέννων πριν δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός οικονομικής στήριξης. Αναμάσησε μάλιστα και την καραμέλα ότι οι επιχειρήσεις και η κοινωνία στηρίχτηκαν με κονδύλια που υπερβαίνουν τα 42 δισ. στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της Ν.Δ. χρησιμοποιούν ως βολικό άλλοθι τους φραγμούς στις κρατικές δαπάνες, που συστήνει αυστηρά στις χώρες με υψηλό χρέος το Eurogroup. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι από τις αρχές Νοεμβρίου ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει, με τον συνήθη ωμό τρόπο του, την έλλειψη στήριξης της εστίασης ισχυριζόμενος ότι αποτελεί «αχαριστία» να διεκδικούν οι εκπρόσωποι του κλάδου ανακουφιστικές δράσεις.

Έκρηξη αλαζονείας

Συν τοις άλλοις, από το γαλάζιο πλέγμα απουσιάζουν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι «κανείς στη νεοελληνική Ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» παρακάμπτοντας την τραγική εικόνα του μονοθεματικού ΕΣΥ, με 2,5 χιλιάδες λιγότερους εργαζόμενους και έναν προϋπολογισμό που βασίζεται στην παραδοχή ότι η πανδημία λήγει. Όπως αναμενόταν, δεν προωθούνται δράσεις για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των σχολικών τάξεων.

Τα πολιτικά πλήγματα για τη Ν.Δ. εμβάθυνε η εικόνα ανεμελιάς του πρωθιερέα της κυβέρνησης στην Αρίστη Ζαγορίου. Η προσπάθεια μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ελάχιστες φορές έχει λείψει από το Μαξίμου επιδείνωσε το κλίμα. Η δήλωση του κ. Οικονόμου συνοδεύτηκε από τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις ορθοπεταλιές στην Πάρνηθα, το κορωνογεύμα στην Ικαρία και τις βουτιές στην Κρήτη.

Τέλος, η έλλειψη επαφής των ενοίκων του Μαξίμου με την πραγματικότητα καθρεφτίστηκε και σε πρόσφατη ανάρτηση του Α. Σκέρτσου. «Η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της Όμικρον συγκριτικά με άλλες χώρες» διαπίστωσε ο υπουργός Επικρατείας, στη σκιά των περίπου 30.000 νέων κρουσμάτων.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος λάνσαρε το αφήγημα της πανδημίας των ανεμβολίαστων, ο ίδιος έγραψε πως «είναι κακόβουλη πλάνη να αναπαράγεται ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τους εμβολιασμένους από τη νόσηση ή τη μετάδοση. Ο εμβολιασμός περιορίζει αισθητά τα βαριά συμπτώματα»...

ΑΔΩΝΙΣ

Σε κλοιό ακρίβειας και αισχροκέρδειας 

Ευθεία πρόκληση συνιστά η αέναη προσπάθεια κορυφαίων αξιωματούχων να δώσουν το στίγμα της προσωρινότητας στο κύμα της ακρίβειας

Μετεξεταστέα μένει η αριστεία και στα μέτωπα της πραγματικής οικονομίας και της ακρίβειας. Άλλωστε ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα - αντίβαρα έναντι των ανατιμήσεων που συρρικνώνουν το εισόδημα των πολιτών και απειλούν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μετά τα ψίχουλα των... δεκατριών ευρώ παραπάνω που θα δουν οι εργαζόμενοι από αύριο- κινείται στη σφαίρα της ασάφειας και της αοριστολογίας. Ευθεία πρόκληση ωστόσο συνιστά η αέναη προσπάθεια κορυφαίων αξιωματούχων να δώσουν το στίγμα της προσωρινότητας στο κύμα της ακρίβειας ή να διαψεύσουν ακόμα και την ίδια την καθημερινότητα. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές ημέρες από τότε που ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυριζόταν ότι έβγαλε κάμποσες σέλφι με καταναλωτές χωρίς να του παραπονεθεί κανείς για τις τιμές. «Αυτό που περνάμε στην Ελλάδα το περνάει όλος ο πλανήτης, σταματήστε όλη μέρα τη μαυρίλα» είναι η μόνιμη σύστασή του προς τους δημοσιογράφους.

O υπουργός Ανάπτυξης, ούτως ή άλλος, βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της κυνικής αντιμετώπισης της κυβέρνησης σε ό,τι συνδέεται με την οικονομία. Δεν δίστασε μάλιστα να εκθειάσει -με όρους μάρκετινγκ- την εμβληματική δήλωση του κ. Μητσοτάκη που εστίαζε στο τελευταίο μίλι της πανδημίας. "Όταν πουλάς τουρισμό και είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας, πρέπει να πουλάς προς τα έξω στους πιθανούς σου πελάτες ότι είσαι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Άρα αφήστε τις ειρωνείες προς τον κύριο πρωθυπουργό. Μια χαρά το είπε» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Άδωνι Γεωργιάδη που έβαλε φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα. Με ύφος παλαιού γυμνασιάρχη επέπληξε μάλιστα τη δημοσιογράφο που τόλμησε να θυμίσει την περιβόητη πρωθυπουργική δήλωση, καλώντας την να μην δυσφημεί το εγχώριο τουριστικό προϊόν!

Σύνδεση των δωρεάν τεστ με τη χρεοκοπία

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του Άδ. Γεωργιάδη να πείσει ότι η χώρα μας έχει τις χαμηλότερες τιμές στο ράπιντ και στο μοριακό τεστ στην Ευρώπη, προκειμένου να αποκρούσει το καθολικό αίτημα για δωρεάν μαζικά τεστ για τον πληθυσμό. Επιδόθηκε μάλιστα και σε ασκήσεις τρομοκράτησης του τηλεοπτικού κοινού του συνδέοντας τη χρήση δωρεάν rapid test με τον... μπαμπούλα της χρεοκοπίας και της επαναφορά των Μνημονίων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην Αυστρία τα rapid όσο και τα PCR tests διατίθενται δωρεάν, στη Γερμανία κάθε πολίτης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test τη μέραm, ενώ στη Δανία οι άνθρωποι μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν rapid ή PCR test. Παράλληλα, στην Κύπρο οι εμβολιασμένοι πολίτες πραγματοποιούν δωρεάν rapid test και οι ανεμβολίαστοι καταβάλλουν το αντίτιμο των 5 ευρώ.

Χωρίς διατίμηση στις μάσκες

Τέλος, η κυβέρνηση (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) δεν είχε επιβάλει διατίμησης στις μάσκες υψηλής προστασίας, FFP2 ή ΚΝ95, από τη στιγμή που καθίστανται υποχρεωτικές για είσοδο σε σουπερμάρκετ ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ζήτημα της ακρίβειας στις μάσκες ανέδειξε, on air, την έλλειψη επαφής κορυφαίων υπουργών με την πραγματικότητα. Όταν ο δημοσιογράφος σε τηλεοπτική εκπομπή έθιξε το ζήτημα της ακρίβειας των συγκεκριμένων μασκών, ο Μάκης Βορίδης αντέτεινε πως «δεν είναι μίας χρήσης». Ο δημοσιογράφος ωστόσο επεσήμανε ότι είναι ημερήσιας χρήσης, με τον υπουργό να προσπαθεί να κρύψει την έκπληξή του κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι του...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL