Σε βέρτιγκο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις σημερινές εξαγγελίες μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, με την παραλλαγή «Όμικρον» να της χαλάει το αφήγημα περί νίκης του κορωνοϊού.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που ο πρωθυπουργός, έλεγε ότι «αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί, το τονίζω, να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν». Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου απέκλειε κατηγορηματικά κάθε την πιθανότητα επιβολής νέου μέτρου και σήμερα, αυτά ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος, λίγες ώρες μετά τις πρωινές ανακοινώσεις, μιλώντας στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, πιστός στην κυβερνητική λογική του «βλέποντας και κάνοντας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας και θα αξιολογήσει τις 4 μέρες που μεσολαβούν, τόσο όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα (αύξηση κρουσμάτων), όσο και στο εάν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα. Ο Θ. Πλεύρης σημείωσε ότι ενώ ο προγραμματισμός είναι να υλοποιηθεί από τις 3 Ιανουαρίου η β' φάση των μέτρων, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί νωρίτερα, σημειώνοντας ότι «εάν χρειαστούν παρεμβάσεις, θα γίνουν».
Ενδεικτικό της παλινωδίας στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 10 Δεκεμβρίου μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ δήλωσε αναφερόμενος στην κυβέρνηση ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μεταναστευτικό στον Έβρο και στα νησιά, εθνικές απειλές, πανδημία και φυσικές καταστροφές» και «τελικά νίκησε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο περίπου εβδομάδες πριν δήλωνε νικητής στην σύγκρουση με την πανδημία, ενώ όλη η επιστημονική κοινότητα της χώρας, τον τελευταίο καιρό, έλεγε ότι όχι μόνο δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό αλλά ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας ενόψει νέων μεταλλάξεων, όπως η «Όμικρον» και της εορταστική περιόδου.
Σήμερα, ο υπουργός Υγείας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους δήλωσε ότι «έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα».
Με λίγα λόγια το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη «μπάζει από παντού» και από τη μία ημέρα στην άλλη αλλάζουν αποφάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι πολίτες και ταυτόχρονα να μεγαλώνει η οργή για την χείριστη διαχείριση της πανδημίας από την «άριστη» κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από αύριο στις 06:00, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:
«Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις εορτές και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους, δικαιολογείται απολύτως η υποχρεωτική χρήση της. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.
» Πάντοτε, βέβαια, στο βαθμό που δεν είναι απαραίτητη η απουσία της μάσκας, όπως συμβαίνει στην εστίαση. Ακόμα, όμως, και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου και γενικότερα στο βαθμό που δεν πιέζεσαι, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα.
» Άρα υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
» Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους Δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.
» Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουν για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.
» Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μέρες θα βγούμε. Τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, πράγμα που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με την διασκέδαση. Άρα, θα πρέπει να γίνεται τεστ ως σύσταση, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση».
ΣΥΡΙΖΑ: 8 άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Η σημερινή εμφάνιση του Υπουργού Υγείας για την ανακοίνωση νέων μέτρων επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας εγκληματικά αντανακλαστικά», τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προτείνοντας τη άμεση εφαρμογή 8 μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνετια ότι «Όσο συνεχίζει τις παλινωδίες ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τους πολίτες στην απόλυτη καταστροφή, και βιολογική και κοινωνική και οικονομική».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Η πανδημία, σε αντίθεση με την κοροϊδία Μητσοτάκη, δεν έρχεται με χρονοκαθυστέρηση στις 3 Ιανουαρίου. Η σημερινή εμφάνιση του Υπουργού Υγείας για την ανακοίνωση νέων μέτρων επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας εγκληματικά αντανακλαστικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για το 5ο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, όλη η Ευρώπη είναι σε συναγερμό και παίρνει μέτρα, τα νοσοκομεία της χώρας καταρρέουν εδώ και 3 μήνες, ασθενείς πεθαίνουν σε ράντζα περιμένοντας μία ΜΕΘ και ο κ. Μητσοτάκης πετάει χαρταετό και ανακοινώνει πως θα λάβει μέτρα από 3 Ιανουαρίου. Και μέχρι τότε φοράτε μάσκα και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.
Για τελευταία φορά τον καλούμε να πάρει άμεσα μέτρα που θα αποτρέψουν νέες εκατόμβες νεκρών και ακόμα ένα καταστροφικό λοκντάουν μετά τις γιορτές:
Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα 150 ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.
- Υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
- Άμεση επαναφορά της τηλεργασίας στο μέγιστο βαθμό όπου μπορεί να εφαρμοστεί.
- Άμεση πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
- Άμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προνοσοκομειακή φροντίδα με χρέωση κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία Υγείας).
- Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και ΜΜΜ.
- Προετοιμασία με προσλήψεις εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές με σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1% που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα.
- Άμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα-πόρτα όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής.
- Άμεση επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά, το οποίο έχει παγώσει με την πλατφόρμα να παραμένει κλειστή.
Όσο συνεχίζει τις παλινωδίες ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τους πολίτες στην απόλυτη καταστροφή, και βιολογική και κοινωνική και οικονομική».
