Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Κορωνοϊός / Μάσκα παντού - Τέλος οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μάσκα παντού - Τέλος οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις

Πλεύρης Οικονόμου
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επερχόμενης επέλασης της Όμικρον αναγκάστηκε να ανακοινώσει η κυβέρνηση,  παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προχθές στο υπουργικό συμβούλιο εμφανιζόταν σίγουρος ότι φτάνει η αυστηρή τήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσαν νέα μέτρα σε δύο στάδια, με τα πρώτα να ισχύουν από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί.

https://www.youtube.com/watch?v=5h9mftl8f0Q

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, άμεσα:

- Επιστρέφει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

-Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ, θα είναι υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή μάσκα

-Απαγορεύονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους, που διοργανώνουν για παράδειγμα οι δήμοι

- Ισχυρή σύσταση δίνεται στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους να υποβάλλονται σε τεστ

- Ισχυρή σύσταση δίνεται επίσης σε όλους για τεστ πριν από κάθε συμμετοχή σε κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον Θ. Πελύρη, το δεύτερο πακέτο μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και θα αφορά κυρίως τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις,  την τηλεργασία και δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «επικαιροποίησης» του πρωτοκόλλου λειτουργίας τους.

Όπως ανέφεραν Θ. Πλεύρης και Γ. Οικονόμου, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, ενώ δεν απέκλεισαν να ληφθούν στο μεταξύ και άλλα μέτρα.

Οι δύο υπουργοί επαναλάμβαναν διαρκώς ότι όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται «στις εισηγήσεις των ειδικών» ενώ επέμειναν ότι τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά τις γιορτές «δεν θα παραπέμπουν σε γενικό ή ειδικό lockdown».

Παράλληλα, ο Θ. Πλεύρης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για επαναφορά των SMS για τις μετακινήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες περιορίστηκε να πει ότι παραμένουν αυτά που ισχύουν ήδη, δηλαδή η χρήση μάσκας.

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε εκτεταμένους ελέγχους το επόμενο διάστημα για την τήρηση των μέτρων. «Αυτοί που θα γίνουν το επόμενο 10ημερο θα παραπέμπουν σε όσους έχουν γίνει όλο το έτος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι παραμένει σε ισχύ το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο από τις 3 Ιανουαρίου να ανακοινωθούν περιοριστικά μέτρα και για το λιανεμπόριο, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση από τους ειδικούς σε καμία άλλη κατεύθυνση πέρα από τους τομείς που ανέφερε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας και μάλιστα τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό λόγω των εορτών ή στη νέα παραλλαγή.

Η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είπε ο υπουργός Υγείας και σημείωσε πως για την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, θα γνωρίζουμε περισσότερα μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL