Live τώρα    
2°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
2 °C
0.4°C3.6°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
1 °C
-0.7°C2.7°C
4 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
3 °C
2.1°C5.0°C
2 BF 30%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
4.1°C7.8°C
5 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
0.5°C0.9°C
2 BF 37%
Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Διπλή ήττα ενός συστήματος εξουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Διπλή ήττα ενός συστήματος εξουσίας

ΠΑΣΟΚ
Οι δημοσκοπήσεις δέχονται ισχυρό πλήγμα, αφού η απόκλιση μεταξύ εκτιμήσεων και αποτελέσματος συγκρίνεται με αυτή για το δημοψήφισμα του 2015. Πόση αξιοπιστία θα έχουν επόμενες έρευνες που θα δείχνουν τη Ν.Δ. 10 μονάδες μπροστά όταν δεν μπόρεσαν να «δουν» ούτε καν τον πρώτο στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Όχι μία, όχι δύο, αλλά 14 στις 17 δημοσκοπικές εταιρείες απέτυχαν να εκτιμήσουν όχι μόνο τα ποσοστά, αλλά και τον πρώτο στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις περασμένες εβδομάδες εμφάνιζαν ως ακλόνητο φαβορί -σε ορισμένες περιπτώσεις και με μεγάλη διαφορά- τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στις 9.11 η Opinion Poll, που καταγγέλθηκε από στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά ότι "έκοβαν" τις θετικές απαντήσεις για την αείμνηστη πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προέβλεπε "περίπατο" του Α. Λοβέρδου. Στον πρώτο γύρο η εταιρεία, που ελέγχεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, έδειχνε: Λοβέρδος 31,7%, Ανδρουλάκης 20,9%, Παπανδρέου 21,6%.

Στις 15.11 για τη Marc ο Α. Λοβέρδος βρισκόταν στην πρώτη θέση με 31,6%. Ακολουθούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26,1% και ο Γ. Παπανδρέου με 24,3%. Στις 17.11 η Interview έβγαζε πρώτο τον Α. Λοβέρδο με 27,1%, έναντι 26,4% του Ν. Ανδρουλάκη και 23,5% του Γ. Παπανδρέου. Στις 18.11 για την MRB ο Α. Λοβέρδος λάμβανε 26,9%, ο Γ. Παπανδρέου 23,4% και ο Ν. Ανδρουλάκης 21,6%. Στις 26.11 για την Pulse ο Α. Λοβέρδος λάμβανε 34%, 25% ο Ν. Ανδρουλάκης, 23% ο Γ. Παπανδρέου. Στις 26.11 η Metron Analysis έδινε το θριαμβευτικό 37% στον Α. Λοβέρδο, 27% στον Ν. Ανδρουλάκη, 12% στον Γ. Παπανδρέου. Στις 27.11 η GPO έδινε 30,1% στον Α. Λοβέρδο, 28,1% στον Ν. Ανδρουλάκη, 27,6% στον Γ. Παπανδρέου.

Μεθοδολογική, αν όχι πολιτική μεροληψία

Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να δώσουν επιστημονικά και μεθοδολογικά αξιόπιστο αποτέλεσμα ακριβώς γιατί δεν είναι προσδιορισμένο το εκλογικό σώμα (βλ. Εκλογικές Τάσεις#9 του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς»). Αυτό επικαλούνται από χθες και δημοσκόποι που είδαν τα αποτελέσματά τους να διαψεύδονται. Κι όμως, παρ' όλα αυτά, δημοσιεύτηκαν δημοσκοπήσεις σχεδόν από όλες τις εταιρείες. Θα μπορούσε κανείς να διακρίνει μεθοδολογική, αν όχι πολιτική, μεροληψία.

Οι δημοσκοπήσεις δέχονται ισχυρό πλήγμα, αφού η απόκλιση μεταξύ εκτιμήσεων και αποτελέσματος συγκρίνεται με το δημοψήφισμα του 2015 εντείνοντας τη δυσπιστία των πολιτών απέναντί τους. Πόση αξιοπιστία θα έχουν επόμενες έρευνες που θα δείχνουν τη Ν.Δ. με 10 μονάδες μπροστά όταν δεν μπόρεσαν να "δουν" έστω τον πρώτο στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Προοδευτική πολιτική χωρίς σύγκρουση με τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει

Είναι σαφές ότι ο Α. Λοβέρδος ήταν η στρατηγική επιλογή του συστήματος εξουσίας, καθώς αφενός θα έκλεινε αμετάκλητα κάθε προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, αφετέρου θα έπαιζε κομβικό ρόλο στο σχέδιο των επιτελείων του Μαξίμου για την επανάκαμψη του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ως εκ τούτου, η αποτυχία Λοβέρδου συνιστά σε έναν βαθμό αποτυχία της στρατηγικής Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, η ήττα Λοβέρδου αφήνει ανοιχτά μια σειρά από ενδεχόμενα και εξελίξεις μπροστά σε μια εκλογική μάχη με απλή αναλογική. Μπορούμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για μια διπλή αποτυχία του συστήματος Μητσοτάκη.

Το σίγουρο είναι ότι τα αδιέξοδα στην πανδημία, την ακρίβεια και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα θέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τα μεγάλα διλήμματα και διακυβεύματα στα οποία όλοι θα πρέπει να έχουν καθαρή πολιτική τοποθέτηση.  Όπως σχολίαζε χθες κορυφαίος κομματικός παράγοντας στην Κουμουνδούρου, προοδευτική πολιτική χωρίς σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε μπορεί κανείς να μιλά στο όνομα της δημοκρατικής παράταξης αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της Δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη.

Πολύ κακή μέρα για τους δημοσκόπους

Το στραπάτσο που υπέστησαν οι δημοσκοπικές εταιρείες δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να κρύψουν την αμηχανία τους για τις εξελίξεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι έχει συνειδητά επιλέξει να μην σχολιάσει τις εκλογές σεβόμενη τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σημείωσε όμως παράλληλα ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ένα φαινόμενο που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη». «Χθες ήταν μια κακή νύχτα για τους δημοσκόπους...» σχολίασε με νόημα ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) ότι «από την πλευρά μας λέμε ότι για να τελειώσουμε με την πολιτική Μητσοτάκη, χρειάζεται ένα ισχυρό μέτωπο και όποιος τοποθετείται σε αυτήν την πλευρά είναι καλοδεχούμενος».

Αμήχανος Οικονόμου: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η Ν.Δ. μένει χωρίς εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους και αρκέστηκε να σχολιάσει ότι το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος είναι εσωτερικό ζήτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL